Med e-handelslösningen WooCommerce kommer du snabbt och enkelt igång med din egen butik på nätet, fullt integrerad med din nuvarande WordPress-sajt.
I tidigare delar av WooCommerce-skolan förklarar Daniel och Alexander från Grafikfabriken hur du snyggar till din webbutik med ett nytt tema samt hur du lägger in de produkter du tänkt sälja. Nu är det dags att ta betalt för produkterna också! Läs mer i del 3 nedan. Läs fler delar av WooCommerce-skolan »
Del 3: Betalningsmoduler
För att kunna ta betalt på nätet krävs det massvis av avtal tillsammans med diverse banker, säkra anslutningar och annan kunskap om säkerhet och dylikt. Därför använder sig nästan alla e-handlare av en tredjepartsleverantör som hanterar transaktionerna åt dig och betalar dig när de fått in pengarna. Då slipper du själv ha olika avtal med banker och du slipper bygga (eller anställa någon för att bygga) en betalningsmodul för att hantera betalningarna då de allra flesta leverantörer, eller en samarbetspartner till dem, erbjuder färdiga betalningsmoduler.
I vår WooCommerce-skola kommer vi enbart att titta på betalningslösningar med färdiga betalningsmoduler som finns tillgängliga för WooCommerce.
1. Välj en trygg betalningslösning
Det finns en hel uppsjö med olika betalleverantörer ute på marknaden och alla har olika avtal med olika avgifter. Vissa har månadskostnad plus låg transaktionsavgift, vissa har enbart transaktionsavgift, vissa erbjuder faktura, delbetalning och abonnemang, osv. Det går därför aldrig att säga exakt vad som är bäst för dig och din e-handel, men en grundregel som är bra att följa är att alltid välja en leverantör som är välkänd i det land du tänkt sälja till (t ex PayPal, Klarna och DIBS i Sverige). Då känner dina besökare sig trygga med att handla hos dig.
När du har valt vilken betalningslösning du vill använda registrerar du ett konto hos betalleverantören för att få tillgång till uppgifter som du sedan anger i inställningarna för din WooCommerce-butik.
2. Installera en betalningsmodul
Installationen av en betalningsmodul ser lite olika ut beroende på vilken modul du väljer att använda. Det finns oändligt många betalleverantörer och det är svårt att säga vilket val som passar bäst för just dig och ditt företag. Nedan listar vi tre leverantörer som vi med webbvana kan rekommendera. Dels för att de är enkla att komma igång med men också för att de är välkända och ger en känsla av trygghet för dina besökare.
Installera och ta betalt med Payson
Payson är en av Sveriges ledande aktörer för betalningar på nätet. Med Payson erbjuder du dina kunder de mest efterfrågade betalsätten så som kortbetalning, internetbank, faktura, delbetalning och sms. Betalningen sker i en superenkel kassa med endast tre fält att fylla i som fungerar lika bra från datorn som mobilen.
Installerar du WooCommerce via Loopia Kundzon ingår Paysons betallösning från start som ett plugin. Aktivera pluginet och registrera dig hos Payson för att börja hantera betalningar i din webshop. Läs mer om Paysons smidiga betallösning för WooCommerce »
Installera och ta betalt med PayPal
PayPal ingår i WooCommerce redan från start, och du hittar dess inställningar under WooCommerce > Inställningar > Till kassan > PayPal. Du behöver inget avtal mer än ett vanligt PayPal-konto för att komma igång.
Om du tänkt använda PayPal så räcker det med att lägga in din e-postadress för att börja ta emot betalningar. För att kunna hantera återbetalningar direkt i WooCommerce behöver du dock uppgradera till ett företagskonto och ange API-uppgifter.
Installera och ta betalt med Klarna
Klarna är ett populärt betalningsalternativ i Sverige och många känner sig trygga med att handla med Klarna. Betalningsmodulen som finns tillgänglig på WooThemes har stöd för faktura, delbetalning och vad de kallar för ”checkout” där kunden kan genomföra köpet genom att endast fylla i e-postadress och postnummer.
Inställningarna till WooCommerce får du från Klarna efter att du skapat ditt konto. Det är “Eid” samt ”Shared Secret” som Klarna behöver för att verifiera vem som utbetalningen ska ske till. Det finns olika nycklar för olika länder så se till att lägg till alla nycklar för de länder som du tänkt sälja till.
Installera och ta betalt med DIBS
DIBS är utvecklat av de kända NETS som tillhandahåller fysiska betalningssätt till butiker och de har nu satsat på e-handel. DIBS-modulen som du hittar bland WordPress vanliga tillägg (WordPress > Tillägg > Lägg till nytt) har stöd för kortbetalning, banköverföring, mobilbetalning (applikation) samt MasterPass.
DIBS-modulen kräver att du skapat ett konto hos DIBS och fått uppgifter i form av ”Merchant ID” för att kunna ta betalt. Om du vill använda deras egen betalmetod Flexwin så krävs det även att du fyller i uppgifter för ”MD5 k1” samt ”MD5 k2”.
3. Slutgiltiga inställningar
När du har installerat de betalningsmoduler du tänkt använda så kan du justera hur de ska visas för dina kunder. Det gör du från kontrollpanelen i WordPress under WooCommerce → Inställningar → Till kassan. Här kan du i listan längst ner på sidan justera i vilken ordning som betalsätten visas. Det är ett enkelt dra-och-släpp-verktyg och klickar du på namnet på en av modulerna kommer du till inställningarna för just den modulen (där du kan fylla i uppgifterna du fått från betalningsleverantören).
Slutord
För att komma igång och ta betalt i din WooCommerce-butik behöver du alltså gå igenom följande steg:
-
- Välj en betalningsleverantör och registrera dig hos dem för att få uppgifter till WooCommerce.
-
- Installera modulen de har för WooCommerce.
-
- Ange dina uppgifter för betalningsmodulen under WooCommerce → Inställningar → Till kassan → Modulens namn.
- Genomför några testbeställningar i din webbutik för att försäkra dig om att allt fungerar som det ska.
När dess steg är gjorda och ditt konto hos betalleverantören är aktiverat så kommer din webbutik att kunna ta betalt och du kan börja sälja på riktigt!
I nästa del av vår WooCommerce-skola kommer vi gå igenom hur du ställer in ytterligare inställningar såsom moms och frakt för att verkligen finslipa hur din webbutik agerar i samspel med dina blivande kunder. Läs mer om WooCommerce hos Loopia »
…missa inte övriga delar av WooCommerce-skolan:
- Del 1: Installera WooCommerce och lägg till en produkt
- Del 2: Byt tema och ändra utseende på din webshop
- Del 4: Hantera moms och frakt
- Del 5: Tips på WooCommerce-tillägg
Texten är skriven av Daniel Pettersson och Alexander Widén.
Daniel Pettersson arbetar som grafisk formgivare och Alexander Widén är webbutvecklare på Grafikfabriken i Västerås, en fullservicebyå som levererar helhetslösningar till både små och stora kunder med varierande behov. Välkommen att kontakta Daniel, Alexander och resten av gänget på Grafikfabriken för hjälp med alltifrån ehandelslösningar, webbdesign och 3Dvisualisering till sökordsoptimering, digital marknadsföring och konvertering.