WooCommerce-skolan, del 2: Ändra tema och byt utseende på din e-handel

woocommerceMed e-handelslösningen WooCommerce sätter du snabbt och enkelt upp en snygg e-handel i WordPress med allt ifrån variabla produkter till avancerade momssatser.

I en tidigare del av WooCommerce-skolan förklarade e-handelsproffsen Daniel och Alexander från Grafikfabriken hur du installerar WooCommerce till din WordPress-sajt samt hur du lägger till din första produkt. I den andra delen går de igenom hur du ändrar tema på din WooCommerce-butik för att ändra dess utseende. Läs alla delar av WooCommerce-skolan »

Del 2: Ändra tema och byt utseende på din e-handel

Nu när du har produkter inlagda för att säljas så börjar det bli dags att presentera dessa produkter med en snygg layout och design så att besökarna känner ett sug efter att handla. 

I WordPress så använder du teman för att ändra utseende på din webbplats. Detta gäller även när du använder dig av WooCommerce. Så om du har jobbat med WordPress tidigare så känner du till det som kommer härnäst.

Välj ett tema

Hemsidans utseende baseras på temat som används. Därför är det bra om du har ett tema som är ”kompatibelt” med WooCommerce. Med det menas att den som byggt temat även har lagt till styling på de element som används av WooCommerce. Oftast står det i temats beskrivning om det finns stöd för WooCommerce eller inte. Om det skulle vara så att temat inte har officiellt stöd för WooCommerce så ingår det åtminstone en enklare styling i WooCommerce-tillägget, så att allt inte hamnar huller om buller.

Om du inte hittar något om stöd för WooCommerce på ett tema som du vill använda kan du testa att installera temat ändå. Om temat inte skulle ha stöd för WooCommerce dyker en liten ruta upp som säger att ditt tema inte officiellt stödjer WooCommerce.

wc-ej-kompatibelt

Olika typer av teman

Teman går att hitta på lite olika sätt. Det finns gratisteman som du kan hämta ifrån WordPress egna bibliotek, betalteman ifrån tredjeparthemsidor eller så använder du ett tema som är helt skräddarsytt för just din e-handel.

1. Betalteman ifrån tredjepart

Om du väljer att köpa ett tema ifrån tredjepart är det viktigt att du köper ett tema som är kontrollerat och därmed inte innehåller skadlig kod. En marknadsplats för teman som oftast är säker och har bra struktur är Themeforest. Där kan du köpa teman som är kontrollerade och oftast ingår ett års fri support utan extra kostnad.

2. Gratisteman

WordPress har en egen samlingsplats för teman som du lätt kan komma åt genom att logga in i WordPress och klicka på Utseende > Teman.  Dessa teman är alla kontrollerade av WordPress själva och är garanterat säkra i och med att de måste hålla en viss standard. Det brukar dessvärre inte finnas allt för många specialfunktioner på dessa teman och de är ofta mycket enkla och begränsade utseendemässigt.

Summering av färdiga teman

Det positiva med färdiga teman (både gratis och de som kostar) är att de oftast bara fungerar. Alla element är stylade och det är mer eller mindre bara att tuta och köra i och med att de mest nödvändiga funktionerna brukar finnas med från start.

Nackdelen med färdiga teman är att det finns väldigt många inställningar. Det kan göra det både krångligt och onödigt tungt att använda dem. Det är ofta inte något negativt med en stor hemsida men ifall en massa onödig kod körs utan att den används så laddar hemsidan inte lika snabbt vilket gör besökarna missnöjda. Det blir lite som att köra en lastbil på en liten skogsväg; det är inget fel på fordonet men en cykel hade varit mycket smidigare!

Beroende på hur temat är uppbyggt kan det vara svårt att få till vissa funktioner precis så som du vill ha det. Det gäller även för oss som jobbar som webbyrå. Det är inte alltid det på ett enkelt sätt går att modifiera ett färdig tema (på en rimlig tidsgräns).

Installera ett färdigt tema

Installationen för ett färdigt tema är enkel. Antingen hittar du temat under Utseende > Teman i WordPress kontrollpanel. Då är det bara att klicka på ”Installera”, precis som du gjorde för din WordPress-sajt (vilket vi går igenom i den andra delen av vår populära WordPress-skola).

Om du köper ett tema får du ofta en .zip-fil som du laddar upp med knappen ”Ladda upp tema” som också ligger under Utseende > Teman.

tema-installera

3. Skräddarsydda teman

Det sista alternativet är att bygga eller beställa att någon (t ex en webbyrå) ska bygga ett tema efter dina önskemål. Då utgår du egentligen ifrån ett vitt papper och kan göra lite precis vad som helst så länge du vet vad du vill åstadkomma.

Ett skräddarsytt tema blir självfallet dyrare än att köpa ett färdigt tema men det kan vara värt att se det som en investering där du får en plattform som är helt anpassad efter dig och din verksamhet och som riktar det du säljer till just din målgrupp. Då finns det absolut inga begränsningar i vad som kan göras. Säg att du exempelvis säljer olika typer av matlagningskurser i din e-handel. Då är det möjligt att bygga ett gränssnitt för att hålla koll på vilka deltagare som tillhör den italienska matlagningskursen och den grekiska matlagningskursen.

Extra funktioner med hjälp av tillägg

Även om temat är en stor grund så går det att lägga till ytterligare funktionalitet med hjälp av tillägg. Dock finns det så himla många tillägg som samspelar med WooCommerce att det är svårt att ens lista alla alternativ. Men för att ge några exempel så finns det tillägg som lägger till valmöjligheter för dig som driver e-handeln att skriva ut pack- och följesedlar med bara ett knapptryck. Det finns tillägg som ger kunden flera olika fraktmöjligheter. Det finns tillägg som gör att du som driver e-handeln kan erbjuda live-support till dina besökare. Och så vidare.

Det finns som sagt en hel uppsjö av olika tillägg som kan underlätta för både dig och/eller dina besökare. Så om det är någon funktion som du saknar så finns det en stor möjlighet att det finns ett (eller fler) tillägg som kan hjälpa dig med det. Det går oftast snabbt och enkelt att hitta dem med ett enkelt sök på Google eller genom att fråga någon inom branschen.

Slutord

Sådär, nu har du snyggat till din e-handel med ett tema och är ännu ett steg närmare att börja sälja!

Missa inte nästa del av WooCommerce-skolan där vi bland annat går igenom hur du installerar och konfigurerar betalmoduler så att du faktiskt kan börja ta betalt för det du säljer i din e-handel. Läs mer om WooCommerce hos Loopia »

…missa inte övriga delar av WooCommerce-skolan:

Texten är skriven av Daniel Pettersson och Alexander Widén.

Daniel Pettersson arbetar som grafisk formgivare och Alexander Widén är webbutvecklare på Grafikfabriken i Västerås, en fullservicebyå som levererar helhetslösningar till både små och stora kunder med varierande behov. Välkommen att kontakta Daniel, Alexander och resten av gänget på Grafikfabriken för hjälp med alltifrån e­handelslösningar, webbdesign och 3D­visualisering till sökordsoptimering, digital marknadsföring och konvertering.

 

Dela detta inlägg:

2 svar på ”WooCommerce-skolan, del 2: Ändra tema och byt utseende på din e-handel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss