Tryggare e-handel – Del 3: Bedriv trygg e-handel utan certifiering

Trovärdighet har blivit A och O inom e-handel. Det räcker ofta inte längre med en snygg nätbutik, smart marknadsföring och trevlig kundservice. Din nätbutik måste kunna övertyga konsumenten om att det är tryggt, enkelt och snabbt att handla hos dig.

Är det då lönt att låta e-certifiera sin nätbutik eller kan det räcka med att förbättra sajten på egen hand? Här är kraven som du bör uppfylla för att din nätbutik ska kunna certifieras.

Tryggare e-handel

Vad de flesta är överens om är att certifieringen ställer sunda krav på nätbutikerna, krav som både myndigheter och konsumenter vill att företagen ska leva upp till. Här är en förenklad lista med krav på trygg e-handel som du kan uppfylla på egen hand.

Lagar och regler

  • Du bryter inte mot svenska lagar som gäller för e-handel: E-handelslagen, marknadsföringslagen, konsumentköplagen, personuppgiftslagen (PUL), och lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Företagsekonomi

  • Du är inte på ekonomiskt obestånd och har inga aktuella skulder hos Kronofogden.

Säkerhet

  • Nätbutiken använder sig av krypterad anslutning när känsliga kunduppgifter skickas, du informerar om användningen av cookies och lämnar inte ut kunduppgifter till tredje part utan kundens medtycke.

Kundservice

  • Du åtgärdar allvarliga kundklagomål, informerar om hur ångerrätt och reklamation fungerar, svarar skyndsamt på all kommunikation och har tydlig och tillgänglig kontaktinformation på din sajt.

Marknadsföring

  • Du mailar inte ut nyhetsbrev till kunder som avregistrerat sig och är ärlig i din marknadsföring.

Beställning

  • Du erbjuder tydlig produkt-, pris-, betalnings- och leveransinformation som inte är vilseledande och informerar om eventuella fraktkostnader, moms, skatt och övriga avgifter i samband med beställning. Sajten har tydliga köpvillkor i anslutning till köpknappen och meddelar kunden om lagd beställning och uppskattad leveranstid. Du informerar kunden om eventuella förseningar och självklart säljer du inte till minderåriga utan målsmans godkännande.

Missade du del 1 och 2 i serien om tryggare e-handel hittar du dem här:
›› Så ökar du som e-handlare kundens förtroende
›› Välj rätt e-certifiering

Källa: Trygg e-handel, Certifierad e-handel
Bilden på tangentbordet kommer från Flickr-användaren Fosforix.


Alexander_stor

 

Inlägget är skrivet av gästbloggaren Alexander Rehnborg.

Alexander Rehnborg är digital marknadsförare på Visma Spcs och har flera års erfarenhet av journalistiskt arbete. Visma Spcs är Sveriges största leverantör av ekonomiprogram och internetlösningar till företag och redovisningsbyråer. Du kan lära dig mer om bokföring och bokföringsprogram hos Visma Spcs.

 

 

Dela detta inlägg:

Ett svar på “Tryggare e-handel – Del 3: Bedriv trygg e-handel utan certifiering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss