
Juni månad är här och det är hög tid att se över och fräscha upp din WordPress-sida inför sommaren. Här nedanför delar vi med oss av tips för att uppdatera WordPress i fem enkla steg och hålla din hemsida pigg, fräsch och skyddad från intrång.
1. Uppdatera WordPress, teman och tillägg till den senaste versionen
Inled uppfräschningen med att se över och uppdatera din WordPress-version och alla teman och tillägg du använder till den senaste versionen. Genom att regelbundet uppdatera till den senaste versionen får du ta del av de senaste funktionerna, nyligen lanserade teman och ett förbättrat gränssnitt.
Det motverkar också intrång på din hemsida då ouppdaterade teman, tillägg och WordPress-versioner kan innehålla säkerhetshål som gör det möjligt för hackare att ta sig in på din sida.
Läs mer här om hur du uppdaterar WordPress till senaste versionen »
Tips! Använd ett tillägg för att automatiskt uppdatera din WordPress-installation och dess teman och tillägg (till exempel Simple Automatic Updates som ingår i din WordPress-installation hos Loopia). På så vis behöver du inte riskera att missa framtida uppdateringar av WordPress, teman och tillägg.
2. Rensa bort allt som du inte längre använder
Gå igenom alla teman och tillägg du installerat för din hemsida och ta bort alla som du inte längre använder. Det minskar risken att utsättas för intrång ytterligare då även dessa inaktiva teman och tillägg kan innehålla säkerhetshål. Tänk på att det inte räcker med att enbart inaktivera tilläggen, du behöver radera dem helt och hållet för att de inte längre ska utgöra något hot.
3. Se över och rensa bland användare
Har någon som slutat på företaget fortfarande kvar sin användare på WordPress-sidan? Eller har någon fått nya ansvarsområden och behöver få sin roll och sina rättigheter i WordPress justerade? Ta en titt och justera/rensa vid behov.
4. Byt användarnamnet “admin” till något mer unikt
För att en hackare ska kunna ta sig in på din WordPress-sida behöver hen känna till både användarnamn och lösenord. Använder du “admin” som användarnamn lägger du halva din inloggning i famnen på hackaren. Därför rekommenderar vi att du istället lägger till en ny användare med ett annat användarnamn och sedan raderar “admin”-användaren och ökar säkerheten för din WordPress-sida.
Av samma anledning som ovan ska du inte heller visa upp sitt användarnamn på sidan. I dina profilinställningar i WordPress kontrollpanel kan du ställa in så att till exempel “Förnamn Efternamn” visas istället för ditt användarnamn när du till exempel publicerar ett inlägg på sidan.
5. Uppdatera ditt lösenord vid behov
Ett säkert lösenord är något som du lätt kommer ihåg men som andra har svårt att gissa sig till. Det finns tre saker du bör undvika när du väljer ditt lösenord:
- Personlig information i lösenordet (t ex smeknamn, personnummer eller liknande).
- Samma användarnamn som lösenord.
- Vanligt förekommande ord, ord som kan hittas i ordlistor samt flera likadana tecken efter varandra eller tecken i en logisk följd (t ex abcde, 1111, 12345 eller liknande).
Ta en titt på ditt lösenord och fundera på om det är säkert nog. Uppfyller lösenordet inte rekommendationerna ovan byter du ut det mot ett nytt.
Ovanstående tips garanterar inte att din WordPress-sida inte utsätts för intrång, men gör det åtminstone svårare för hackare att ta sig in på sajten.
Inte kommit igång med en hemsida till företaget ännu?
Vi på Loopia erbjuder flera hemsidelösningar som passar olika mål, behov och förkunskaper. Välj bland t ex WordPress eller Loopia Sitebuilder där du skapar en hemsida på en förmiddag utan förkunskaper. Läs mer om våra hemsidesverktyg »
Exempel på designmallar du kan välja bland i WordPress
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |