Tryggare e-handel – Del 2: Välj rätt e-certifiering

Att dina kunder känner förtroende för din e-handel är avgörande för att du över huvud taget ska kunna genomföra någon affär. Det är därför viktigt att du som e-handlare understryker säkerheten med att handla i just din webbutik, genom att exempelvis trygghetsstämpla din sajt genom en e-handelscertifiering.

Är du nyfiken på att lyfta din nätbutik med en e-handelscertifiering? Då måste du först fundera över vilken leverantör du ska använda och vilka skillnader som finns mellan certifieringarna.

I dag finns två stora leverantörer av e-handelscertifiering: Trygg e-handel och Certifierad e-handel. Trygg e-handel drivs av branschföreningen för e-handel och postorder, Svensk Distanshandel, medan Certifierad e-handel ägs av Rådet för E-handelscertifiering.

Dags att välja e-certifiering? Trygg e-handel (bild) är ett välkänt alternativ.     Bröderna-Certifierad

Förtroendeingivande

Enligt de båda leverantörerna är fördelarna med e-handelscertifiering att du som företagare kan intyga för dina kunder att din nätbutik är säker att handla i. Något som anses inge förtroende när dina kunder ska bestämma sig för köp. Båda leverantörerna lutar sig mot undersökningar som hävdar att e-handelscertifiering skapar förtroende hos kunder vid onlineköp och utgör en viktig faktor när de bestämmer sig för var de ska handla.

Vad är skillnaden mellan certifieringarna?

Trots två konkurrerande certifieringar på marknaden ställs mycket likartade krav på nätbutiker. Certifierad e-handel, den för tillfället mindre aktören i sammanhanget, har lagt extra fokus på krav om schysst marknadsföring och att du som företagare inte spammar din kunder. Dessutom inkluderar leverantören datum i logotypen då certifieringen senast kontrollerades.

I övrigt är kraven som ställs av de två leverantörerna mycket snarlika. Då kan valet i stället handla om vilken certifiering som är mest populär just nu eller den billigaste lösningen.

För tillfället har Trygg e-handel fler certifierade nätbutiker, medan Certifierad e-handel ligger lägre i grundpris. Däremot erbjuder Trygg e-handel rabatt för medlemmar i Svensk Handel som gör det alternativet billigare än Certifierad e-handel.

Kostnaden och betydelsen omtvistad

E-handelscertifiering är fortfarande ett ämne som diskuteras bland många e-handlare. Vanliga ämnen som debatteras kring e-handelscertifiering är kostnaden för trygghetsstämpeln, leverantörernas intresseoberoende och certifieringens betydelse för försäljning.

Det kostar i nuläget mellan cirka 2 000 och 5 500 kronor om året att driva en certifierad nätbutik. Extra kostnader kan tillkomma om du vill att leverantören gör en speciell utvärdering eller kontroll av din sajt.

 

Missade du del 1 i serien om tryggare e-handel hittar du den här:
Så ökar du som e-handlare kundens förtroende ››

Alexander_stor

Vidare till del 3:
Bedriv trygg e-handel utan certifiering ››

 

Inlägget är skrivet av gästbloggaren Alexander Rehnborg.

Alexander Rehnborg är digital marknadsförare på Visma Spcs och har flera års erfarenhet av journalistiskt arbete. Visma Spcs är Sveriges största leverantör av ekonomiprogram och internetlösningar till företag och redovisningsbyråer. Du kan lära dig mer om bokföring och bokföringsprogram hos Visma Spcs.

Dela detta inlägg:

Ett svar på “Tryggare e-handel – Del 2: Välj rätt e-certifiering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss