T.G.I.C.F – Thank god it’s chili friday

En gång om året så samlas vi Loopianer runt lägerelden för att äta den årliga Loopia-chiligrytan. Den dagen var idag fredag och vi hade laddat upp rejält den här gången.

chili-loopia

För att väcka alla i personalen från semesterdvalan så har vi infört denna fredag då vi rensar (bränner ur) kroppen på all semesterslagg och väcker alla sinnen och smaklökar. Personalen bjöds idag på långkokt chiligryta a la Loopia med många tillbehör. De något försiktigare nöjde sig med en chilitaco medan våra lite mer utmanade medarbetare kom upp i tre-fyra stycken innan magen sa att nu får det nog räcka för idag.

Chiligrytan tillagades under gårdagen och serverades med diverse goda tillbehör och givetvis färsk Loopia-hemmgjord Guacamole. Chiligrytsnördar som vi är så använde vi endast lokalodlad ekologisk högrev till grytan och undvek all form av tomatsås för att späda ut hettan.

chili2013

Vad är då en Loopia-chiligryta?

Innan man börjar tillaga den så behöver man givetvis ha lite passande musik. Som av en slump så finns det en perfekt spellista på Spotify som vi varmt rekommenderar: North Texas Red

Vi har utgått från den första Chili-VM vinnaren, North Texas Red, som är lite lätt modifierad för att kunna inhandlas på storköpet här i Västerås.

Ingredienser

2.5 kg färsk högrev
3 burkar/flaskor mexikansk öl
5 stora vitlöksklyftor
Lite olja (Gärna raps av ekologiska skäl) alt Baconfett
2.5 dl mörk oxbuljong

Chili:
3 st torkade Ancho-chili
3 st Loopiaröda-chilifrukter
2 st gröna Jalapeno-chili
1 st Loopiaröd Habanero-chili

Kryddor:
1 msk Oregano
1 msk Malda korianderfrön
1.5 dl Chipotle chilipulver
½ msk socker
Lite salt

Övrigt:
½ dl mjöl
En nypa majsmjöl

Tillagning

Rensa samtliga färska chilifrukter från stjälkar och frön. Koka dem sedan i ca 15 minuter under lock i ca 1 liter vatten. Låt det sedan svalna

Rensa sedan de torkade chilifrukterna och lägg upp på ett fat.

Fräs nu den hela vitlöken mjuk och lägg i den stora grytan.

Stek köttet ordentligt på alla sidor i en stekpanna och lägg ner i grytan. Här kan du behöva steka i omgångar då det är mycket kött.

Blanda chilipulvret med mjölet och strö ut i grytan.

Sila nu av den kokta chilipepparn och spara vattnet. Hacka sedan pepparn och lägg även den i grytan.

Häll nu på det silade vattnet, öl och oxbuljongen så att allt kött täcks.

Koka sedan upp grytan.

När det är uppkokat så tillsätter du spiskummin, oregano och den malda koriandern.

Låt nu grytan stå och puttra i ca 5 timmar och rör om kontinuerligt så att inget bränns fast i botten av grytan.

Skulle vätskan sina så häll på mera öl (inte vatten)

Efter ca fem timmar så kommer köttet att börja falla sönder, rör då gärna om sakta så att allt kött faller i sär och blandas med vätskan.

Skulle grytan i det här skedet fortfarande vara lös så låt den puttra en stund till så att den får en något fastare form alternativt späd ut med lite majsmjöl.

Sedan är den redo att serveras till alla starka magar.

Originalreceptet innehåller även en flaska Tequila där inget av innehållet ska ner i grytan men den ska ändå vara tom i slutet av matlagningen. Vi valde bort just denna ingrediens av hälsoskäl.

Egentligen så ska chilin ätas med endast tortillachips, gräddfil/creme fraiche, ost och quacamole men för att passa alla munnar så la vi till sedvanliga taco-ingredienser inklusive tortillabröd som undertecknad fick lära sig var tillsammans med mjölk det bästa botemedlet för chiliskadade munnar under en tur i den Mexikanska djungeln under tidigt 2000-tal..

Hur smakade det då?

Som en chiligryta ska smaka, starkt, friskt och underbart saftigt.  Vi kan verkligen rekommendera er som blivit lite hungriga att testa den här grytan som lämpar sig väl för alla som gillar Tex-Mex,

Vi ber er som ringer supporten idag att vara förlåtande om de låter lite hesa under eftermiddagen/kvällen

Varma fredagschilihälsningar från gänget på Loopia

 

Dela detta inlägg:

Ett svar på “T.G.I.C.F – Thank god it’s chili friday

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss