Säker webbshop – så ökar du tryggheten för dina kunder

Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet e-handlade hela 85% av Sveriges befolkning under 2022. Samtidigt uppger 6 av 10 internetanvändare att de blivit utsatta för nätbedrägerier. Därför är det otroligt viktigt att du som företagare har en säker webbshop! Här får du några tips på saker du kan göra för att dina besökare ska känna sig trygga hos dig.

Börja med att installera ett SSL-certifikat

Du har säkert sett att en del hemsidor du är inne på har ett litet hänglås i webbläsarens adressfält och en https-adress. Det innebär att ett SSL-certifikat skyddar hemsidan. SSL är en teknik som krypterar trafiken mellan en webbläsare och en hemsida på en webbserver. Det gör det betydligt svårare för obehöriga att komma åt känslig information som skickas mellan hemsidan och besökaren, som person- eller kortuppgifter. Läs gärna mer om SSL och varför du behöver det.

Du behöver alltså ett SSL-certifikat för att skydda dina kunders information när de genomför ett köp hos dig. Dessutom skickar hänglåsikonen och https-adressen signaler om hur trygg din hemsida är till dina besökare. Om potentiella kunder uppfattar din webbshop som osäker finns det en risk att de vänder sig till dina konkurrenter istället.

3 fler anledningar till att du behöver SSL

 1. SSL ger din hemsida en bättre placering bland Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL-certifikat och https-adresser.
 2. SSL får din hemsida att framstå som trygg och säker. Besökare som klickar på hänglåset i webbläsarens adressfält kan också bekräfta att en sida har ett aktivt SSL-certifikat.
 3. SSL kan omvandla din hemsidas besökare till kunder tack vare https-adressen och hänglåset, som synliggör SSL-certifikatet och ökar chansen att besökare väljer att handla hos dig.

Ytterligare 8 tips för en säker webbshop

 1. Håll e-handelslösningen du använder och eventuella teman/tillägg uppdaterade. Det ger dig inte bara nya funktioner och ett förbättrat gränssnitt utan motverkar också intrång, eftersom uppdateringen täpper igen eventuella säkerhetshål i äldre versioner.
 2. Ta bort teman och tillägg du inte använder. De kan innehålla säkerhetshål som öppnar upp genvägar för hackare.
 3. Ta regelbundna backuper på din webbshop. Då har du något att ersätta din nuvarande webbshop med om den skulle utsättas för intrång.
 4. Dubbelkolla alla filer du tänker ladda upp på din webbshop. Då ser du om de innehåller skadlig kod. Använd till exempel F-Secure SAFE för att söka igenom separata filer.
 5. Använd säkra lösenord och säkra upp din inloggningsruta med hjälp av ett säkerhetstillägg.
 6. Välj ett annat användarnamn än admin. Det gör det svårare för hackare att lista ut dina inloggningsuppgifter.
 7. Autogenerera komplexa lösenord. Lösenordshanterare kan både hjälpa dig generera lösenordet och komma ihåg det.
 8. Ta för vana att regelbundet söka igenom din webbshop efter skadlig kod.

Kom igång med SSL hos Loopia

SSL-certifikatet Let’s Encrypt ingår i alla våra webbhotellspaket och är automatiskt påslaget utan att du som kund behöver göra något. Om du har en större hemsida eller en webbshop kan det dock vara bra att köpa till något av våra premium-certifikat, som registreras var eller vartannat år. Du beställer det certifikat du vill ha med några få klick i Kundzonen och installerar sedan enligt instruktionerna du får via e-post. Du kan också ta hjälp av våra supportguider.

Läs mer om SSL hos Loopia här!


Vill du ha fler säkerhetstips?

Då kan du läsa något av de här inläggen!

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss