Säker webshop – så ökar du tryggheten för dina kunder på webben

Mer än hälften av svenskarna, 53 procent, handlar från en webshop så ofta som varje månad. Nära nio av tio svenskar tycker dessutom att det är viktigt att webbshoppen de handlar från är säker (källa: Svenska företag på webben 2018). Som tur är finns det flera metoder du som företagare kan använda för att få en säker webshop. Läs mer nedan.

Hur får jag en säker webshop? Börja med att installera ett SSL-certifikat

En metod för att få en säker webshop är att installera ett SSL-certifikat som krypterar trafiken som skickas mellan besökarens webbläsare och servern din webshop ligger på. Det skyddar dina besökares kortuppgifter och liknande från obehöriga när de genomför ett köp. SSL-certifikatet ger också webshoppen en https-adress och en hänglåssymbol i webbläsarens adressfält som visar besökare att sidan är säker att handla från.

Vart femte svenskt företag är dock osäkra på om de har ökat säkerheten för sin webshops besökare och kunder med ett SSL-certifikat eller inte (källa: Svenska företag på webben 2018). Det tyder på att många företagare inte känner till hur stor betydelse SSL-certifikatet har för en säker närvaro på webben. Därför berättar vi mer om vad SSL är och varför det är viktigt här nedanför.

Vad är SSL? Varför behöver jag SSL?

SSL är en teknik som används för att kryptera trafiken mellan en hemsida på en webbserver och en webbläsare. Det gör det betydligt svårare för obehöriga att komma åt känslig information som skickas mellan hemsidan och besökaren, till exempel person- och/eller kortuppgifter.

Sedan i somras markeras dessutom sajter utan SSL som osäkra i webbläsaren Google Chrome. Det kan få potentiella kunder att vända sig till en annan webshop då de föredrar att handla säkert.

Därför behöver du SSL – tre anledningar

 • SSL ger din hemsida en bättre placering bland Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL-certifikat och https-webbadresser.
 • SSL får din hemsida att framstå som trygg och säker vilket också kan bekräftas av besökare som klickar på hänglåssymbolen som visas i webbadressfältet för sidor med ett aktivt SSL-certifikat.
 • SSL kan omvandla din hemsidas besökare till kunder tack vare https-webbadressen och hänglåssymbolen som synliggör SSL-certifikatet och ökar chansen för att besökare väljer att handla hos dig.

Ytterligare 8 tips för att få en säkrare webshop

 1. Håll e-handelslösningen du använder och eventuella teman/tillägg uppdaterade till den senaste versionen. Det ger dig inte bara nya funktioner och ett förbättrat gränssnitt utan motverkar också intrång då uppdateringen täpper igen eventuella säkerhetshål i äldre versioner.
 2. Ta bort teman och tillägg som du inte använder, de kan innehålla säkerhetshål som öppnar upp genvägar för hackare.
 3. Ta regelbundna backuper på din webshop så att du har något att ersätta din nuvarande webshop med om den skulle utsättas för intrång.
 4. Dubbelkolla alla filer du tänker ladda upp på din webshop för att se så att de inte innehåller något skadligt. Använd t ex F-Secure SAFE för att söka igenom separata filer efter skadlig kod.
 5. Använd säkra lösenord och säkra upp din inloggningsruta med hjälp av ett säkerhetstillägg.
 6. Välj ett annat användarnamn än admin för att göra det svårare för hackare att lista ut dina inloggningsuppgifter.
 7. Autogenerera komplexa lösenord med hjälp av t ex en lösenordshanterare.
 8. Ta för vana att regelbundet söka igenom din webshop efter skadlig kod.

Kom igång med SSL hos Loopia

SSL-certifikatet Let’s Encrypt ingår idag i våra webbhotellspaket Företag och Företag Plus och förnyas automatiskt utan att du som kund behöver tänka på det. Läs mer om hur du aktiverar SSL (Let’s Encrypt) för din hemsida hos Loopia »

Väljer du ett annat paket hos oss kan du köpa till något av våra premium-certifikat som registreras och förnyas var eller vartannat år. Du beställer det certifikat du vill ha med några få klick från din kundzon och installerar sedan enligt instruktionerna du får via e-post och med hjälp av våra supportguider. Därefter ökas säkerheten för besökare till din hemsida.

Läs mer om SSL hos Loopia »

 

Ny rapport: Svenska företag på webben

Svenska företag på webben 2018

Statistiken ovan är hämtad från vår rapport Svenska företag på webben som tagits fram i syfte att ge dig som företagare bättre koll på vad dina nuvarande och blivande kunder förväntar sig av företags webbnärvaro.

» Läs hela rapporten Svenska företag på webben

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss