Vad är SSL och varför behöver jag det?

Vad är SSL?

Har du lagt märke till att vissa webbadresser börjar med http medan andra börjar med https? Det extra s:et innebär att hemsidan du besöker har ett SSL-certifikat installerat. Det gör att anslutningen till hemsidan är säker och krypterad så att de uppgifter du skriver in på hemsidan inte delas med någon annan än dig och hemsidans ägare. Här nedanför förklarar vi vad SSL är och varför du behöver det till din hemsida.

Vad är SSL?

SSL är en förkortning av Secure Socket Layer och är en teknik som används för att kryptera trafiken mellan en hemsida på en webbserver och en besökare från en webbläsare. Det gör det betydligt svårare för obehöriga att “avlyssna” trafiken mellan hemsidan och besökaren. Den här tekniken används ofta för att skydda din hemsidas lösenord (t ex din inloggning till WordPress) eller vid betalning i en webshop där person- och kortuppgifter skickas mellan webbservern och besökaren.

Vilket alltså betyder…

…att när du till exempel fyller i dina person- och/eller kontouppgifter i ett formulär på en hemsida som använder SSL kommer din webbläsare att skapa en anslutning till webbservern. Därefter tittar webbservern på SSL-certifikatet och binder ihop din webbläsare med servern. Denna bindande anslutning är säker. Ingen förutom du och webbplatsen du skickar informationen till kan se eller komma åt innehållet.

Sker samma sak på en hemsida som inte använder SSL kan någon obehörig få tag på all den information som du angett i formuläret.

Tre ytterligare fördelar med SSL

Det främsta syftet med SSL är att säkra information mellan besökaren och webbplatsen, men det finns också ytterligare fördelar, till exempel:

  • SSL får din hemsida att visas bättre bland Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL-certifikat och https-webbadresser.
  • SSL får din hemsida att framstå som trygg och säker vilket också kan bekräftas av en besökare som t ex klickar på hänglåset som visas i adressfältet i webbläsaren för https-sidor. Läs mer om det gröna hänglåset i Google Chrome »
  • SSL kan omvandla din hemsidas besökare till kunder då https-webbadressen som kommer med SSL-certifikatet visar att din sida är säker. Det kan öka chansen att besökare väljer att handla hos just dig.

Hur kan jag se om en hemsida har SSL eller inte?

När du besöker en hemsida med ett giltigt SSL-certifikat visas alla eller någon av följande punkter i webbläsaren:

  • URL:en börjar med https:// och inte http://.
  • En hänglåsikon visas i webbläsarens adressfält.
  • När du klickar på hänglåsikonen står det att certifikatet är giltigt.

Kom igång med SSL hos Loopia

Vi erbjuder två olika premium-certifikat som registreras och förnyas var eller vartannat år. Du beställer det certifikat du vill ha i Loopia Kundzon och installerar sedan enligt de instruktioner du får via e-post och med hjälp av våra supportguider.

Vi erbjuder också SSL-certifikatet Let’s Encrypt kostnadsfritt i våra företagspaket där certifikatet förnyas automatiskt utan att du som kund behöver tänka på det. Läs mer om hur du aktiverar Let’s Encrypt för din hemsida hos Loopia »

Läs mer om SSL hos Loopia »

Har du redan ett SSL-certifikat sen tidigare? Ta hjälp av denna guide för att lägga till det i din kundzon.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss