8 myter om säkerhet online – så här ligger det till egentligen

myter-sakerhet

Du känner förmodligen till att det finns en del virus och risker på Internet. För att inte drabbas har de flesta av oss ett antivirusprogram installerat, åtminstone på sin PC, vilket är bra. Men vi kan bli bättre. Dock finns det en hel del myter om IT-säkerhet som står i vägen, här slår vi hål på de 8 vanligaste.

1. ”Det finns inga virus för Mac”

Apple har länge dragits med ett i stora delar oförtjänt rykte om sig att vara helt säkra mot intrång och skadlig kod. Det stämmer inte alls, utan är en uppfattning som kommer från att konkurrenten Microsoft Windows stundtals varit extremt sårbart. Macen har alltså varit jämförelsevis säker, men inte på långa vägar helt säker.

Trots att flera sårbarheter hittats i OS X lever många kvar i tron att Mac är bombsäkert och väljer därför att inte skydda sin plattform. Det har dessvärre gjort Mac till ett tacksamt mål för hackare. Du som använder Mac behöver alltså skydda din dator från virus minst lika noggrant med virusskydd, uppdateringar och säkra lösenord som om du använde något annat.

2. “Ingen skulle väl vilja hacka min hemsida”

Internet är stort. Varför skulle någon välja just min dator eller telefon? Så fungerar det naturligtvis inte. Hackarna sitter sällan och väljer ut sina offer med noggrannhet. Attacker sker i stor skala och med hjälp av automatiserade verktyg och bakom attackerna står välorganiserade ligor med stora resurser och hög kompetens. En genomsnittlig dator utan skydd som kopplas upp mot Internet utsätts för ett attackförsök efter sju minuter. Därför bör du – återigen – skydda din dator med hjälp av t ex ett antivirusprogram och uppdaterade operativsystem och program.

3. “Det räcker med antivirus och brandvägg”

Det finns inget sätt att skydda sig till 100 procent från riskerna på nätet. Antivirus och brandväggar gör det så klart svårare för en angripare att komma åt dig, men för att hålla din data säker krävs åtgärder av dig som användare också. Att hålla all mjukvara uppdaterad, så att eventuella sårbarheter är åtgärdade är en sak. Men det är framför allt ditt beteende som användare som är avgörande för hur säker du är. Undvik skumma sajter, öppna inte mail från avsändare du inte känner igen och tänk en extra gång innan du klickar på en länk som du inte vet var den leder.

Se också till att välja säkra lösenord som inte listas ut i första taget. Läs mer om vad du bör tänka på när du väljer ditt lösenord »

4. “Jag har ingen information som hackare vill åt”

Även om du kanske inte tror att du har någon känslig, attraktiv information så är sannolikheten hög att du faktiskt har det. Uppgifter som lösenord, adress, telefonnummer, kreditkortsnummer och annat lagras ofta i din dators cache. Dessutom är det enkelt att skapa sig en uppfattning om dig som person bara genom att läsa din e-post eller studera din surfhistorik. Det är en inte helt ovanlig metod bland inkräktare och cyberbrottslingar att lägga samman information av det här slaget för att sedan stjäla människors identitet på nätet. Med det sagt är det alltså minst lika viktigt för dig som för många andra att du skyddar din sajt och är försiktigt med surfandet online.

5. “Jag är mer säker i en app än i webbläsaren”

Appar ger oss en falsk känsla av trygghet, vilket sannolikt beror på frånvaron av en klassisk webbläsare. En app använder fortfarande samma Internet, den är bara förpackad annorlunda. Inte sällan har vi givit apparna rättigheter att snoka i allt från våra bildarkiv till våra Facebook-konton. De känner också ofta till var vi är, med hjälp av platsinformationen i telefonen. Kartläggningsmöjligheterna har faktiskt fler aspekter på mobila enheter än på stationära datorer. Alltså: Tänk efter en extra gång innan du tillåter en app att ta del av din platsinformation.

6. “Mitt wifi-nät kan inte hackas om det är dolt”

Att de flesta moderna routrar erbjuder möjligheten att göra nätverket ”osynligt” stämmer. På så vis tror många att det är möjligt att undgå att utomstående använder sig av uppkopplingen, eftersom de är omedvetna om att den finns. Den som vill försöka hacka sig in på ditt wifi är dock ofta tekniskt kunnig nog för att förstå att nätverk ofta är dolda och kan enkelt synliggöra även de nätverk där administratören valt att dölja nätverksnamnet.

7. “Molntjänster är osäkra”

Du har säkert hört talas om attacker mot stora molntjänster och hur osäkra dessa är. Dock är det väldigt sällan som det är bristande säkerhet i själva tjänsterna som är upphov till intrången. När användaruppgifter kommit på vift handlar det desto oftare om att användarna utsatts för phishingattacker. Återigen är det den enskilda individens beteende som är centralt för hur riskabelt det är. Viktigt är att dina molntjänster krypterar trafiken och har schyssta villkor. När det gäller gratis molntjänster betalar du ofta med din integritet, din information scannas och utnyttjas för reklam eller säljs vidare i marknadsföringssyfte.

8. “Antivirusprogram gör min enhet långsam”

Förr i tiden kunde antivirusprogram göra en PC dubbelt så långsam mot vad den var utan programvaran installerad, vilket ofta blev en frustrerande stoppkloss i det vardagliga arbetet. Dagens skyddsklienter är däremot lätta, samtidigt som dagens datorer och mobila enheter har en prestanda som vi inte ens kunde drömma om i början 2000-talet. Idag märker du överhuvudtaget inte att du har ett skydd installerat.

Inlägget är skrivet av Elin Björkman.
Elin är marknadsansvarig på F-Secure, säkerhetstjänsten med produkter som F-Secure SAFE – som i det oberoende testet AV-test utsetts till den säkraste produkten fyra år i rad.

 

DuF-Secure SAFE är en säkerhetstjänst som Loopia erbjuder sina kunder. vet väl om att du kan prova på F-Secure SAFE gratis i 90 dagar?

Bestämmer du dig sedan för att använda F-Secure SAFE får du som webbhotellskund hos Loopia 20% rabatt vid varje förnyelse av abonnemanget. Läs mer om F-Secure SAFE och våra webbhotellspaket.

 

Dela detta inlägg:

6 svar på “8 myter om säkerhet online – så här ligger det till egentligen

  1. Det står ”1982 dök världens första datavirus upp på en Mac” men den första Macintosh från Apple lanserades 1984…
    Bra med lite faktakoll

  2. Tack för bra artikel, jag håller dock inte med om att ”Antivirusprogram gör min enhet långsam” bara är en myt.

    Toppskiktet av AV-program – t ex Kaspersky, Avira, ESET och F-Secure – har ytterst liten systempåverkan, MEN samtidigt finns det en hel del andra produkter som de facto fortfarande påverkar systemprestandan en hel del.

    Rekommenderar er att läsa igenom AV-Comparatives senaste ”Performance test”.

  3. Sorry, nu hoppade språkpolisen till:
    ”Förr i tiden kunde antivirusprogram göra en PC mer än hälften så långsam som den var utan programvaran installerad och innebar ofta en frustrerande stoppkloss i det vardagliga arbetet.”
    Mer än hälften så långsam = mer än dubbelt så snabb – det borde vara bra… 🙂

  4. Hej Maria,
    Hela meningen har visst blivit lite tokigt formulerad. Det som menas är att antivirusprogram förr i tiden kunde sega ner en PC kraftigt, vilket de inte gör idag. Ändrade därför meningen till ”Förr i tiden kunde antivirusprogram göra en PC dubbelt så långsam mot vad den var utan programvaran installerad, vilket ofta blev en frustrerande stoppkloss i det vardagliga arbetet.”

    Tack för att du noterade och uppmärksammade oss om detta! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss