Val av lösenord – det här är viktigt att tänka på

Så väljer du rätt lösenord

För att öka din säkerhet på nätet är det viktigt att du använder säkra lösenord till alla dina konton. Ett riktigt klurigt lösenord är något som du lätt kommer ihåg men som andra har svårt att gissa sig till.

Vad bör jag tänka på när jag väljer lösenord?


  • Välj ett långt och komplext lösenord
    Lösenordet ska helst vara längre än 12 tecken och innehålla en blandning av siffror, bokstäver och specialtecken. Tänk på att det är bättre att välja ett längre lösenord som du kommer ihåg än ett superkomplext lösenord som du hinner glömma till nästa inloggningstillfälle.

    Tips! Tänk på en mening som är självklar för dig men svår att lista ut för andra, t ex “Buss nr 5 stannar alltid bakom Stadsskolan på torsdagar”. Behåll den första bokstaven i varje ord, Bn5sabSpt, och lägg till några specialtecken, siffror eller bokstäver för att skapa ett komplext lösenord som du ändå lätt kommer ihåg.
  • Använd olika lösenord till olika konton
    Använder du samma lösenord till olika konton riskerar du att alla dina konton blir fullt tillgängliga för hackare om de lyckas ta sig in i ett av de system du använder. Vi rekommenderar därför att du varierar dina lösenord för olika konton, särskilt mellan de privata och de du använder i ditt arbete.

  • Byt lösenord vid behov
    Enda gången du egentligen behöver byta lösenord är om du har glömt det, om en obehörig person fått tag på det eller om du lagrat lösenordet i en lösenordsdatabas som du vet har utsatts för intrång.

Vad bör jag undvika när jag väljer lösenord?

  • Personlig information i lösenordet (smeknamn, personnummer, etc).
  • Samma användarnamn som lösenord.
  • Vanligt förekommande ord, ord som kan hittas i ordlistor, upprepade tecken eller tecken i en logisk följd (1111, 12345, etc). Det försvårar för så kallade botar som varje sekund testar tusentals lösenordskombinationer i hopp om att knäcka dem.

Två tips för en säkrare inloggning

  1. Använd särskilda lösenordshanterare (t ex 1password) för att lagra flera lösenord under ett enda “huvudlösenord”. På så vis kan du ha olika lösenord för olika konton men behöver endast hålla reda på ett lösenord. Du bör dock vara medveten om att även dessa verktyg kan utsättas för intrång vilket riskerar att samtliga lösenord som sparats i verktyget blir tillgängliga för obehöriga.
  2. Välj alltid inloggning med tvåstegsverifiering eller tvåfaktorsautentisering på de konton där det är möjligt. Här på Loopia kan du välja att logga in med BankID, både enkelt och säkert. Läs mer om BankID-inloggning hos Loopia »

Guide: Så här byter du lösenord för dina tjänster hos Loopia »

Observera att valet av lösenord utefter dessa kriterier inte garanterar att dina konton skyddas från intrång. Det kan dock skapa ett välbehövligt hinder för de hackare som försöker.


Detta inlägg publicerades ursprungligen den 20 januari 2016 och har uppdaterats den 21 september 2022.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Val av lösenord – det här är viktigt att tänka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss