Snabbare sajt gillas av Google och mobilsurfare

I och med att de flesta sitter på snabba bredband både på jobbet och hemma kanske det känns ointressant att optimera din webbsida för få upp hastigheten. Men innan du lugnt lutar dig tillbaka med de argumenten i ryggen så finns det två viktiga saker att tänka på:

 1. En allt högre andel av allt surfande sker via mobilt internet. Antingen direkt i mobiltelefoner, eller med en dator uppkopplad via en dongel eller mobil. Och även om utbyggnaden av snabba mobila nät fortgår så är det antagligen långt borta innan man har en riktigt tillfredställande uppkoppling mer än i tätbebyggda områden.
 2. Google värderar sedan ett tag tillbaka hastigheten på webbsidor när de indexerar och rankar sökresulteten. En snabbare sida = högre ranking.

Det finns mycket man kan göra för att påverka laddtiderna på en webbsida. Vi har t ex Autobahn som är optimerat för att skyffla statisk material i otroliga hastigheter. Så se till att du har allt ditt statiska material (såsom bilder, css-filer, html-filer på Autobahn).

Ett bra verktyg för att luska ut vad du kan fila på för att få din sida rappare är Google Page Speed. Detta är ett plugin till Firebug, som i sin tur är ett plugin till Firefox. Page speed analyserar din sida, bilder, script, html-kod, css och berättar för dig vad som är överflödigt, vad som kan lösas på ett effektivare sätt osv.

Vad använder du för knep/verktyg för att göra din sida snabbare?

Dela detta inlägg:

11 svar på “Snabbare sajt gillas av Google och mobilsurfare

 1. Att ”En snabbare sida = högre ranking” på Google är inte något som har bekräftats, så vitt jag vet. Det har gått några rykten om det, men som sagt; ingen vet!

  Länka gärna till en säker källa för att höja Loopias trovärdighet.

  För övrigt finns de bästa metoderna för att snabba upp sin site i att ha sin egen server/VPS.

  Men för de som inte har det kan jag rekommendera YUI Compressor (http://refresh-sf.com/yui/) för att komprimera css och js-filer.

 2. Tack så mycket för länken 🙂

  Den beskriver det jag ifrågasatte.

  Det rätta är alltså: ”Snabbare sida kan ge högre ranking på Google”.

 3. Webbplatsoptimering är otroligt viktigt nu när allt fler använder mobilen för att surfa. Tyvärr är Loopias webbmail bedrövlig i detta avseende. Rätt konfigurerade cacheinställningar, CSS-sprite för alla ikoner och ett enda effektivt stylesheet räcker för att webbmailen faktiskt ska fungera som den ska i mobilen. En timmes jobb max för att ge användarna en betydligt bättre upplevelse i mobilen.

 4. Som du vet släpper vi ingen information om framtida projekt innan de lanseras och så även i detta fall. Men den som väntar på något gott… 😉

 5. Tanken från Google är just nu mer att straffa riktigt slöa sajter, så om du har en halvsnabb sida kommer den inte att påverkas som det ser ut nu.

  Matt Cutts från Google förklarar detta i en av sina filmer på Youtube.

 6. Ang PageSpeed och Autobahn;
  Lite surt att gzip-komprimering inte finns tillgängligt på Apache-servern och att man inte kan sätta expiration på filer.. Särskilt för oss ögontjänare som inte kan sova förens webbplatsen validerar 100% och vi också har fått 100% på PageSpeed!

 7. Håller med Simon.

  Ni säger att ni har ”exempelvis Autobahn”. Vad har Loopia mer för att göra sidorna snabbare?
  Auobahn går ju på ett ut eftersom innehållet inte kan komprimeras eller skicka expire headers.

  Blir ju lite retligt att blogga om en sån här sak och så har ni inte de verktygen (eller supporten skall tilläggas) som krävs.

  Fågade om gzip eller deflate men fick bara ett ”vi har ingen script-support” till svar. Är inte det ganska fundamentalt?

  /A

 8. Hej Andreas,
  Vi har som du påpekar i dagsläget inte stöd för gzip eller mod_deflate. Autobahn-plattformen är dock ruskigt snabb då den inte gör något annat än att mata statiskt material :-).

 9. Jag gjorde ett SEO-test idag och i det så var ett korrekt svar att sidans hastighet påverkar sökresultatet, men INTE i Sverige! Tycker jag låter lite konstigt. Kan inte bekräfta det från något annat håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss