Säg ja till Google

SEO, Search Engine Optimization, sökmotorsoptimering, sökmotorsvänlig hemsida och länkutbyte (link exchange). Vad är det som avses egentligen med sådan uttryck?

Sammantaget är det olika sätt för att komma högre upp på sökningar hos exempelvis Google.

Om man rådfrågar olika experter om hur man optimerar sin sida gällande just SEO kommer man troligtvis få många vitt skilda svar eftersom det inte är någon exakt vetenskap och dessutom väldigt mycket beror på vad man har för hemsida och resurser att lägga. Företag som aktivt sysslar med sökmotorsoptimeringar försöker på olika sätt få reda på hur sökningar görs hos populära sökmotorer, men de företag som erbjuder sökmotorer, exempelvis Google, är lika ivriga med att förbättra och förändra sökmotorerna för att se till att kvaliteten på sökningen bibehålls och att inte fel sidor får bra placeringar. Exempelvis Google ”straffar” dessutom hemsidor som enligt dem använder fula knep för att få högre placeringar genom att helt eller delvis plocka bort dem från deras sökbara index.

Det jag tänkte gå igenom här är generella riktlinjer man kan ta hänsyn till när man uppdaterar sin hemsida, men vill man ha mer specifika förslag gällande sin hemsida bör man vända sig direkt till ett av de företag som erbjuder sökmotorsoptimering av hemsidor.

Den åtgärd som är absolut enklast att göra är att sätta rätt titlar och beskrivningar på sidorna. I vår kunskapsdatabas har vi beskrivit de vanligaste inställningarna.

Att notera gällande just nyckelord (keywords) är att man ska använda enbart ett fåtal ord och jag rekommenderar att man väljer ut två eller tre ord som är specifika för just den sidan man gör. Även beskrivning (description) ska man vara försiktig att skriva för mycket text i då en rad i princip ska vara tillräcklig som sammanfattning för sidan.

Gällande ALT-inställningen på bilder skall detta inte heller utnyttjas för att få med extra sökord utan det ska vara ett kortare uttryck som beskriver bilden som presenterats. På länkar skall man se till att titlar och länkinformation korrekt avspeglar vad det länkar till och specifikt undvika generella begrepp som ”Klicka här” och ”Läs mer”.

Tillhandahåll helst en översiktsida (Sitemap) av alla sidor på din webbplats eftersom det förenklar möjligheten för sökmotorn att hitta och indexera alla sidor snabbare, särskilt om sidan följer ett visst format. En kortfattad information om Sitemap hittar du även i ett av våra tidigare blogginlägg.

Undvik allt vad flash-hemsidor innebär. De må vara vackra och lättnavigerade, men sökmotorer kan inte indexera flash-filer *. Sökmotorer ser enbart en text-version av din hemsida och tar bort även JavaScript och kommentarer. Det fokuseras alltså på den texten som syns på sidan för att få en korrekt representation om vad besökaren kan tänkas vara intresserad för. Om man därför gör sidan bättre anpassad för användande av textläsare och andra verktyg som normalt används av de med synsvårigheter, exempelvis Braille-terminal som blinda kan använda, förbättrar man även möjligheten för sökmotorer att indexera sidan. Undvik helt att använda table för annat än just tabeller (listningar), istället bör CSS används. W3C har sammanställt en hel del riktlinjer om just användarvänlighet som de kallar för Web Accessibility Initiative (WAI).

Om du använder Firefox finns dessutom tillägget Fangs som försöker presentera sidan som en textläsare skulle se den.

En bok som ofta rekommenderas när det diskuteras hemsidors användarvänlighet är Understanding Accessibility från HiSoftware.

P3P (Platform for Privacy Preference Project) är en annan sak som man bör ta hänsyn till även om det inte direkt hör till sökmotorsoptimeringar. Det är ett sätt att beskriva hur man hanterar integritet på hemsidan men används oftast när man behöver komma ihåg en besökares val mellan olika sidor med hjälp av kakor (cookies). Jag känner inte till någon sökmotor som i dagsläget använder sig av den informationen för att påverka placeringen, men det är oavsett en bra sak att tillhandahålla.

På Wikipedia finns mer information om vad kakor (cookies) är.

Till ens hemsida ska man välja ett bra domännamn som både är besökarevänligt (det ska gå att berätta i telefon) samt att det gärna ska vara sökmotorvänligt. Som sökmotorer ser det separeras ord med bindestreck, så om man har ett domännamn biltvätt.com och någon söker på bil tvätt kanske placeringen blir något lägre än om domännamnet hade varit bil-tvätt.com, men det motsatta är också en möjlighet. Alternativet här är att registrera flera alternativa domännamn som på ett korrekt sätt innehåller de sökord som man vill använda sig av, men jag rekommenderar att man är försiktig här. Ett fåtal domännamn kan säkert hjälpa upp placeringen om man ställer in dem rätt, men man bör absolut inte registrera alla sökord som man kan tänka sig.

Att tänka på är att alla domännamn förutom huvudsidan måste använda en permanent omdirigering (HTTP-status 301) till huvudsidan för att sökmotorer inte ska anse att sidorna konkurrerar om samma utrymme och istället minska huvudsidans placering. I vår LoopiaDNS-tjänst stödjer vi i dagsläget inte permanent omdirigering och inte heller för parkerade domännamn i Loopia Kundzon, men man kan skapa det genom att lägga till domännamn med hemkatalog på UNIX-server och sedan ställa in det med en .htaccess-fil:

RewriteEngine On
RewriteRule .* http://www.loopia.se/%1 [R=permanent,L]

Länkning till ens hemsida är dock mer viktigt när det gäller placeringar då sökmotorer anser att en populär och användbar sida också blir länkad ofta. Undvik dock länkfarmning (en sida med enbart massor med länkar) och intern länkning (samma person, företag eller organisation har flera hemsidor som länkar till varandra) då det har missbrukats och exempelvis Google straffar sådant med mycket sämre placering. En del som sysslar med sökoptimering rekommenderar att man sprider ut hemsidor på olika ip-adresser för att de ska undvika att klassas som intern länkning, men så vitt jag vet räcker inte det utan man behöver ha hemsidor hos olika Internettjänsteleverantörer med egna AS-nummer för att helt undgå den risken. Det jag snarare rekommenderar är kontakta andra företag och organisationer i samma eller liknande bransch och höra om det går att utbyta länkar och information. Notera dock att utbytet ska gynna båda lika mycket för att den man ska kontakta ska acceptera länkutbytet. Det gäller alltså att hemsidan ska vara välbyggd ochuppdaterad med information som kan tillföra något till andras webbplatser.

När någon länkar till ens huvudsida gäller det också att det blir rätt länkat. Om länkningen görs med någon av ens nyckelord som titel kommer sökningar på det nyckelordet lite högre än vad det annars skulle vara. Skillnaden mellan …

<a href="http://kallejohan.example.org">
   Tvättsvamp via kallejohan i Västerås
</a>

… och …

<a href="http://kallejohan.example.org">
   kallejohan
</a>

… kan vara avgörande om man säljer tvättsvamp. Också här gäller att det ska vara korrekt överensstämmande och inte använda sig av generella beskrivningar som ”Klicka här” naturligtvis.

Apropå uppdaterad gillar sökmotorer generellt en sida som är uppdaterad och aktuell, så ofta är det att en blogg eller nyhetsbrev får högre placering på sökmotorer än företagets huvudsida. Tillbakalänkning från bloggen och nyhetsbrev är något som jag absolut rekommenderar, men främst är naturligtvis att hålla hemsidan uppdaterad och aktuell.

Lite länkar som kan hjälpa dig med just ditt hemsidesarbete:

* Vissa sökmotorer som Google kan indexera text från .swf-filer. Dock är detta väsentligt mer begränsat än indexering av webbsidor baserade på HTML och CSS.

Dela detta inlägg:

4 svar på “Säg ja till Google

  1. Det verkar som en intressant artikel.

    Hur ändrar man färgerna på sidan så det går att läsa texten ordentligt?

    P.

  2. Per: Om det är svårt att läsa texten bloggen så är nog den enklaste lösningen att öka storleken på texten. Brukar fungera med Ctrl-+ i de flesta webbläsare. Eventuellt kommer vi framöver att lägga till möjligheten att via en länk byta design till en med högre kontrast och större textstorlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss