Skickar ditt företag många paket? Här är 6 tips för problemfri frakt

visma-advantage-tips-pa-frakt
Har du en webbutik eller skickar ditt företag många paket? Då känner du säkert igen att det här med frakt kan vara lite klurigt. Vilken typ bör du välja för lägsta pris? Hur emballerar du för att vara säker? När är pall ett smartare val än paket? Ta del av Visma Advantage’s 6 tips innan du bokar frakt:

1. Skrymme och vikt – hur räknar jag ut priset?

Kostnaden för frakter kan beräknas utifrån olika parametrar. Ofta betalar du utifrån vad godset väger, och den modellen är lätt att följa i fraktbolagens pristabeller. Men vikten avgör inte alltid hela priset. Det finns gods som tar stor plats men inte väger så mycket och då betalar du istället utifrån skrymmevikten, en term som beskriver volymen som tas upp i lastutrymmet (även om en del av godset bara är luft).

Som regel kräver fraktbolagen följande information innan du får offert på priset:

  • Vikt på godset
  • Volym på godset: bredd x höjd
  • Pallplats (en pall som inte är staplingsbar)

Priset skiljer sig ofta mellan olika transportörer, därför är det bra att jämföra olika leverantörer och titta djupare på hur de räknar ut priset. En leverantör kan vara billig till den ena destinationen, men dyr till den andra. Därför kan det vara smart att ha fler leverantörer än en.

2. Vilket emballage ska jag välja?

För att undvika skador på godset du skickar är det viktigt att du emballerat det tillräckligt. Tänk på att det är många som kommer att hantera godset (och kanske inte bara fraktbolaget utan även butiker, utlämningsställen och så vidare).

Det här är så klart en balansgång. Du ska å ena sidan emballera så att varan klarar en (förhållandevis) oöm behandling, men samtidigt betalar du för allt som fraktas. Allt för mycket emballage är således onödigt med tanke på kostnaden.

3. Paket eller pall – var går gränsen?

Ofta är det ett krav att paket över en viss vikt ska läggas på pall. Det skiljer sig mellan olika fraktbolag, så titta på vad de olika leverantörerna har för krav.

För att priset ska hållas nere ska pallen vara stapelbar, vilket betyder att den ska hålla för att en annan pall ska kunna stå på den. Om det inte går kan transportören ta betalt för utrymmet som inte kan utnyttjas ovanpå pallen.

Du kan ofta spara pengar på att samla ihop ett antal paket och skicka dem som en egen försändelse på pall.

4. Hur bör farligt gods hanteras?

Produkter som kan skada människor, djur, miljö eller annat gods om de inte hanteras varsamt under transport räknas som farligt gods. Explosiva, giftiga och frätande ämnen hör hit.

Ska du transportera farligt gods måste du packa, klassa, etikettera och märka godset på rätt sätt. Du måste även deklarera godset enligt föreskrifterna som gäller för den typ av transport som kommer att användas.

5. Vad gäller för frakter utanför EU?

För frakt inom Sverige är reglerna ganska enkla, och även inom EU finns standardiserade regler om hur frakt ska bedrivas. Om paket skall skickas utanför EU behövs tullfakturor, och i dessa finns olika krav beroende på vilket land transporten ska skickas till. Om inte detta bifogas kommer ditt paket med största sannolikhet försenas.

Kom ihåg att det är ditt ansvar att följa reglerna och bifoga rätt dokument för alla länder. Så tipset är att vara riktigt noggrann innan frakten sänds iväg, speciellt om det ska utanför EU.

6. Krävs extra leveransdagar?

När du har internationella leveranser avgörs leveranstiden till största delen av det mottagande landet. Det är ofta där en ”flaskhals” kan uppstå, och till vissa orter kan det vara bra att försäkra sig med en eller ett par dagars extra marginal.

Diskutera detta med ditt fraktbolag om du känner dig osäker. De har ofta stor kunskap om hur situationen ser ut i olika länder. Gäller det en viktig transport är det klokt att vara på den säkra sidan.

Få rabatt på bud och frakter med Visma Advantage

Varje dag förhandlar Visma Advantage inköpsavtal för 15 000 företag och vår samlade köpkraft gör att vi tillsammans får starkare villkor. Som kund hos oss får du tillgång till rabatter inom en mängd olika områden, bland annat bud och frakt hos DHL, Bring, TNT, Postnord och Mailworld.

Just nu kan du dessutom testa Visma Advantage’s fraktavtal helt kostnadsfritt i 1 månad:

Jag vill prova fraktavtalet kostnadsfritt

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss