OpenCart-skolan del 4: Utseendet

Observera att OpenCart-skolan avser en äldre version och att svenskt språkstöd inte längre ingår i OpenCart-installationen från start. För att få svenska som språk, svensk moms, etc kan du köpa till en svensk översättning.

Om du har följt OpenCart-skolan tidigare har du nu en fullt fungerande butik, men innan du är helt redo att börja dra in kunder till din nya webbutik vill du troligtvis ändra till ett utseende på butiken som passar dina varor och din profil.

I del 4 av OpenCart-skolan hjälper Johan Berg från OpenCart.nu dig att ladda ner och installera en designmall för att få butiken att se ut som du önskar. Behärskar du HTML och CSS så kan du själv ta fram en helt unik design, alternativt tar du hjälp av någon kunnig som t ex Johan själv.

Del 4: Utseendet – Butikens ansikte utåt

Nu har vi kommit till butikens utseende, ansiktet ut mot dina kunder, här kan du anpassa grundmallens utseende så den passar dig, köpa eller ladda hem en gratis mall eller vara helt unika med en egen design. En bra design är viktigt för att uppmärksamma besökarna på dina produkter, få dem att stanna längre i din butik, och framför allt kan det vara det som avgör för att ett köp ska bli av om butiken ser seriös ut.

Unik design

Det finns flera webbdesigners som kan leverera en unik design till er butik men det är inte säkert att de kan göra en OpenCart-mall, så kolla därför med din leverantör om de kan göra OpenCart-mallar så du tar det i beaktande när du tar offerter från webbdesigners.
JBN Media/OpenCart.nu har tagit fram designen för flera webbutiker som ni kan se på opencart.nu, där hittar ni även priser. Loopia-kunder får 10% rabatt på en unik design, ange kod ”loopiaunik”.

Gratis- och betalmallar

På OpenCarts community kan man hitta både gratismallar och mallar man kan köpa:

Utöver dessa finns det flera andra leverantörer av färdiga mallar. Vi rekommenderar ThemeForest för att köpa snygga och billiga mallar till din butik. De har en egen kategori för OpenCart där man kan köpa billiga mallar:

OBS! Var noga med att kolla att mallen ni köper passar den version ni har. Ni kan se er aktuella version längst ned på inloggningssidan till admininistrationsgränssnittet.

Installera en mall

Jag tänkte också visa hur du installerar en mall. Som exempel har jag köpt mallpaketet Simplecart från ThemeForest.

Detta paket innehåller stöd för både version 1.4.9.x och 1.5.x. Filerna har laddats ned i .zip-format. Gå in i mappen där du laddat ner mallen (t ex skrivbordet) och dubbelklicka på zip-filen för att packa upp den.

När du öppnar mallen så skall du se dessa mappar: image, stylesheet och template såsom i bilden nedan.

Mappen skall du nu föra över till din ftp. Börja med att logga in på din ftp hos Loopia. Vill du ha hjälp att komma in på din ftp kan du läsa mer i Loopias kunskapsdatabas eller kontakta supporten för att få hjälp.

När du loggat in via ftp ska du bläddra dig fram till mall-katalogen för din OpenCart-installation. T ex: jodawebbutik.se/public_html/oc/catalog/theme och sedan kopiera in hela mallens mapp från din dator.

Logga sedan in i administrationsgränssnittet till din butik.

Klicka på ”System / Inställningar”

Klicka på fliken ”Butik” och välj den nya mallen:

Sedan klickar ni på ”Spara”.

Nu är mallen installerad =). Resultaten ser ni i butiken på jodawebbutik.se/oc/ och på bilden nedan.

Nu kan du börja sälja från din butik. Nästa gång, som också är sista delen, kommer jag att ta upp lite tips för hur du får kunder till din butik. Ha det gott!

Text: Johan Berg, OpenCart.nu

Dela detta inlägg:

31 svar på “OpenCart-skolan del 4: Utseendet

 1. Har nu köpt en mall vid namn
  “Shopper Land” OpenCart 1.4.9.3 Theme

  men jag får inte in mallen riktigt från min ftp.

  Har valt min verision att ladda upp men lägger jag bara in vad som står dvs; image catalog admin filerna som ligger i ”files to uppload”
  mappen till min catalog -> theme mapp under default blir det galet.
  När jag då skall ändra mall i butiken blir sidan bara helt knasig.
  Har även provat att lägga in hela mappen ” Files to upload” men fungerar fortfarande inte, vad gör jag för fel?

 2. Jessica: Låter som du lägger in mappen fel i ftp:n.
  En ny mapp skall inte hamn under default i theme mappen.
  utan som en extra mapp i theme, så du får både default mapp och shopperland mapp i theme.

  kontakta mig på johan@jbnmedia.se om du behöver mer hjälp så kan jag titta på hur det blivit.

 3. Hej,

  Har installerat Opencart via onclick och försöker att lägga in ett nytt tema men det går inte för det finns ingen tema mapp.

  Vill lära mig detta då jag själv ska ha en egen webbshop plus jag har några bekanta som behöver en och vill gärna jobba fram en snygg sådan….

  Mvh Li

 4. Li Andersson: Jag har märkt att de i vissa mallar nu har hela strukturen i mallmappen man köper och mer som behöver ändras när man lägger in en mall. Är den krånligt så kan vi eller andra webbyråer som hjälper till med OpenCart hjälpa dig med installationen för en liten avgift.

  Om intresse finns kanske jag skriver ett extra inlägg om lite mer design implementering.

 5. Hej Johan
  Får inte till det riktigt när jag ska ladda upp ett nytt tema till OC via men Ftp klient (ws ftp pro). får nog ta hjälp av dig för install om det är möjligt. testat lite olika varianter men inte lyckats

  mvh Benny

 6. Hej Johan
  Har börjat med vår hemsida. Vi behöver få in ett antal fotografier frå olika verksamheter som Vaxtvandring, kurser, gårdsbutiken. Charkuteriet mm.
  Kan du ge förslag på en lämplig mall. Kan jag uppdatera till ver 1.5 eftersom det finns fler alternativ där
  mvh Lennart

 7. Benny Andersson: skicka ett mail till mig på johan@jbnmedia.se

  Lennart Robberts: En uppgradering av oc från 1.4 till 1.5 version är krångligt. Det finns script ute idag men de tar inte med allt. Kontakta oss om du behöver hjälp med en uppgradering och vad det kostar.

  Säljer ni fotografier ?

 8. Hej Johan!

  Jag har hittat en jätte bra thema som passa min hemsida men den är anpassad för version1.5 och den jag har är Version 1.4.9.5. Kan jag installera den senaste version för att det ska funka eller va är det jag ska göra?

  /Nybörjare

 9. Hej!

  Tack för en mycket bra skola, har hjälp en hel del!

  Jag har fastnat på 3 saker jag inte får bort.!. Vore ytterst tacksam för hjälp!

  Jag vill få bort mitt telefon nr från Kontakt sidan, verkar inte gå?
  Jag vill inte att nyhetsbrev och downloads ska finnas på ”Konto” sidan efter man har loggat in. Måste jag in i htlm koden och rota?

  /Jimmy

 10. Salim: nej tyvärr v1.5 mallen fungerar inte för v.1.4.9.5 de har gjort om butiken så pass mycket i v.1.5. Än finns inget bra helt fungerande uppgraderingsscript från v.1.4.9.5 till v.1.5. Vi kan hjälpa till med uppgraderingen men det offerteras.

  Jimmy Gustafsson: Ja man lär in i koderna och rota =) Vill du ha hjälp kontakta oss så får du en offert.

 11. Hejsan,
  Jag har installerat ett nytt tema som heter Shop Online – clean OpenCart template.
  Men jag får inte det att fungera, har lagt det i rätt mappar enligt anvisningar i FILE ZILLA FTP.
  Det enda jag kan se som inte stämmer med dina anvisningar är när jag öppnar mappen då får jag upp
  admin
  catalog
  image

  stylesheet fattas helt, kan detta vara problemet?
  När jag sen loggar in i butiken finns där ingen alternativ butik att välja.
  Tacksam för svar
  Mvh Jane

 12. Hej igen,
  Har fått hjälp av supporten med mitt förra problem, men tyvärr har jag fått ett nytt.
  När jag har prov beställt i min nya webshop så kan man inte välja bara en produkt utan man får alla! Jag har lagt till alternativ enligt dina anvisningar, så det finns uppemot 12 prod. av samma sort fast olika färger.

  Mvh Jane

 13. Hej. När jag öppnar hämtade filer som kommer endast ett objekt upp: C:\Users\Kalle\Downloads\simplecart-opencart-template-in-12-styles (1).zip.

 14. Hej. Jag har problem med att installera mall, laddar hem simpelcart, så kommer det inte med någon upload fil. Jag skulle vilja ha hjälp med installera mallen.

  mvh
  Kalle Brandin

 15. Hej jag har försökt att installera ett tema jag köpt. Jag behöver hjälp finns det någon som kan göra det åt mig? allt skiter sig bara hela tiden 🙁

 16. Hej,

  Försöker lägga upp ett ”theme” via FTP, men jag har ingen mapp för OpenCart. Installerade OpenCart genom One Click Installer.

  Tittat igenom alla mappar på FTPn men kan inte hitta någon mapp för OpenCart.

  Hur går jag vidare?
  Tack på förhand.

 17. Hej Linn,

  Temat ska ligga i mappen ”/mindoman.se/public_html/catalog/view/theme”. Där ”mindoman.se” motsvarar den plats du valde att installera OpenCart på i One Click Installer.
  Kontakta gärna support@loopia.se (eller slå en signal) med kundnummer och detaljer om det inte löser sig så hjälper vi dig.

 18. Hej Johan!

  1. Jag har lyckats med ftp, och lagt in en design osv. Det är dock vissa knappar, såsom ”försätt”-knappen som visas på varje sida och inte leder någon vart som jag undrar hur man får bort. Hittar inget redigerings-läge för detta.

  2. Jag undrar även om du har koll på hur man får bort det som jag vill kalla moduler men inte hittar under den sidan, som är längst ner på sidan såsom ”Om mig” ”Kundtjänst” osv. eller hur man redigerar dessa? Hittar inte in!!

  3. Jag har inte lyckats få det som jag vill ha till startsida att komma upp när man kommer in på hemsidan, utan där kommer ett tomt fält upp trots att jag har ”Home” som mall och jag förstår inte vad jag gör fel. Har du någon koll?

  Tack på förhand,

  Gunilla

 19. Gunilla: 1.Låter som seo urls inte fungerar i din butik? för dessa standardknappar borde fungera.Annars är det något fel i mallen och de måste man ini koderna för att redigera dessa eller ta bort.

  2.Ser att du har nya opencart v.1.5.x. Om du bara vill ändra informationen på sidor som tex om oss så har du Katalog / Information inne på admin. Ser ut som du har fått bort knapparna ?=) Den som finns under kundtjänst är ju skicka knappen fast den heter fortsätt..

  3. Vad vill du ha på startsidan?

 20. Hej Johan,

  har installerat tema men storefront är helt tom. Inga produktbilder ingen slide. Har försökt hitta inställningar i admin men lyckas inte. Vad gör jag för fel?

  tacksam för hjälp! // Ann

 21. Ann: svårt att säga bara sådär utan att se det. Kolla så det är rätt version på temat så det passar den opencart version du har. Annars får du kolla om det kom några instruktioner med mallen hur man installerar den och se om du har missat något.
  Behöver du hjälps så är det bara att kontakta mig eller någon annan webbyrå som kan opencart för prisförslag.

 22. Har lyckats ladda ner theme – Check
  Har lyckats få fram den så att den går att välja på themes – Check.

  Men det verkar inte fungera, då allting på sidan raddas upp rakt under varandra, allt funkar men det ser inte direkt snyggt ut. Jag testade med en annan theme, kanske den första var trasig. Men nej den andra blev likadan…

  Kan inte förstå vad felet ligger…

 23. Bra guide, nu har jag börjat med Open Cart 🙂
  Fråga, kan man släcka ”önskelista” och ”jämför” på nått enkelt sätt globalt?

 24. Hej!
  Har lyckats via ftp men och valt eco men ingen förändring på sidan.

  MVH/Ida

 25. Sune: Inte vad jag vet på direkten. Är det v.1.5 du pratar om?

  Ida: Du verkar ha fått till det nu ?=)

 26. Jag försökte ändra tema på min hemsida och följer instruktionerna om om om och om igen, men det blir samma skit! Det visas inte nogån upplodad tema.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss