OpenCart-skolan 1.5 – del 1: Kom igång

Observera att OpenCart-skolan avser den äldre versionen 1.5 och att svenskt språkstöd inte längre ingår i OpenCart-installationen från start. För att få svenska som språk, svensk moms, etc kan du köpa till en svensk översättning.

Nu är det äntligen dags för openCart v.1.5, den nya butiken är nu tillräckligt stabil för att våga köra en affärsverksamhet på.

Vad har hänt sen v.1.4.9.x ? Det finns en hel den nya funktioner som jag kommer att gå igenom. Bland annat finns en jätte mega meny för kategorier som ligger horisontellt, ett snyggt bildspel som kan belysa dina produkter eller annat, en smidigare utcheckning i kassan för dina kunder, belöningssystem, önskelista, affiliate system, m.m. Dessutom har äntligen en sån enkel funktion som glömt lösenord till admin kommit.

Vissa saker kan ni känna igen från min tidigare opencart skola men vissa saker kommer som nytt och denna gång kommer dessutom ännu mer godis som jag kommer att tipsa om.

Så vem var jag då? För er som inte vet så är jag är en ung entreprenör på nu 28 år ifrån Sandviken som älskar att jobba med  webbutvecklingsprojekt.

Intresset med OpenCart kom när jag letade olika opensource webbutikssystem som skulle vara så enkelt som möjligt för kunden. Jag har hela tiden kunderna i fokus, kunderna skall kunna klara av webbutiken själv så den får inte vara för rörig eller krånglig. Jag tyckte väldigt mycket om OpenCart just för deras användarvänliga tänkande. Idag hjälper jag också kunder igång med en egen OpenCart butik på OpenCart.nu

Nu kommer efter detta flera inlägg till om OpenCart från installation till färdig butik och tips under tiden som du har en butik. Häng med och se själv hur enkelt det är.

Som vanligt finns jag här när jag har möjlighet att svara på era frågor. Funderar ni över något så tveka inte att kommentera inläggen så kommer jag eller Loopia med svar.

Installationen är densamma med Loopias enkla steg-för-steg-guide. Nu kör vi igång.

Installera Opencart

Att installera en OpenCart butik hos Loopia är riktigt enkelt. Efter att du beställt ett Webbhotellskonto hos Loopia, loggar du in i kundzonen på www.loopia.se – Inloggningen finns uppe i högra hörnet. På välkomstsidan ser du denna vy:


I den gula rutan med rubriken “Kom igång – Vad vill du göra?” klickar du på “Starta en hemsida, blogg eller webbutik” (se bild ovan).

Då kommer man till denna sida och där får man välja OpenCart. Klicka på “Starta en Webbutik (OpenCart)”.


Där kommer det fram ett formulär där du får välja användarnamn och lösenord som du vill använda för att logga in och sköta om din webbutik. Du får också ange din e-postadress som till exempel används för att återställa ditt lösenord om du skulle glömma bort det.

Sen skall du också välja vart du vill installera butiken. Alltså den adress där butiken skal ligga:

 • direkt på din domän tex johansbutik.nu
 • i en ny subdomän tex shop.johan.nu
 • i en ny mapp tex johan.nu/shop

Här väljer du själv vad du vill ha och vart du vill installera din butik.

Klicka på “Installera”. KLART!

Nu är din butik igång, och du kan antingen besöka själva butiken på den adress du angav eller logga in i administrationsgränssnittet där du gör alla inställningar och lägger till de produkter du ska sälja, mer om det i senare i OpenCart-skolan.

Nu är min butik installerad: http://jodawebbutik.se/oc15/

I nästa del kommer vi att ställa in din webbutik för svenskt användande och anpassa den till ditt företag. Det kommer i nästa del, tills dess ha det gott!

Vidare till del 2 av OpenCart-skolan ››

Text av: Johan Berg, www.opencart.nu

 

Dela detta inlägg:

38 svar på “OpenCart-skolan 1.5 – del 1: Kom igång

 1. Hej!

  Det beror på.

  En väl utförd sökmotoroptimering kan ta upp till 4 veckor.
  Man kan snabba på processen genom olika saker rätt utförda tex:

  * Lägga in din url hos Google både via lägg till länk och webmaster tools för att slippa vänta på att google hittar den själv: http://www.google.com/intl/sv_ALL/add_url.html
  https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=sitemaps&passive=1209600&continue=https://www.google.com/webmasters/tools/&followup=https://www.google.com/webmasters/tools/

  * Hur väl man gjort optimering av sidorna och produkterna i butiken, dvs generellt hela webbplatsen.

  * Om man har gjort och lagt upp en sitemap(sidkarta) som sökmotorerna använder för att läsa av alla dina sidor på hemsidan.

  * Att man lägger upp sin länk till sin butik hos andra sidor som tillåter detta tex: länkkataloger, bloggar etc.

  Dessutom lär man hålla det uppdaterat. Man kan lätt tappa sin plats i listan på google och man vill väl synas topp 10.
  Det finns mycket man kan göra för att få upp sidan på google.

  Man kan jämföra med en fysisk butik – fixar du en lokal och varor och öppnar butiken med inte gjort marknadsföring så kommer ju ingen att veta att du har en butik.

  Hoppas svaret var till belåtenhet.

  Tips Loopia har flera SEO guider och skolor i sin Blogg.

 2. Hej
  Har vid måndsskiftet bytt plattform från textalk till openCart lösningen hos Coxco.se. Anledningen till detta var att få ner kostnader som småföretagare,m jag har haft Dibs som kortbetalningslösning i flera år men även dom har blivit dyra. Började kolla på Sveawebbpay och fick ett bra avtal av dom, när Dibs fick höra det nya avtalet från konkurrenten så hängde dom på med samma priser, kruxet är nu bara att det verkar ej finna någon betalningsmodul för Dibs att lägga in i OpenCart eller? Skulle vara sååå tacksam för lite support och tipps från någon som vet och kan något om detta.
  /Magnus

 3. Hej
  Du har ju gjort en bra modul för Payson till installationen för 1.9.5.
  Finns det en för 1.5.2.1 också som du vet fungerar ?

  Tack för en bra skola 🙂

  /Kaj

 4. Hej Johan.

  Tänkte kolla om det fanns möjlighet att ändra inställningar angående momsen beroende på om det är ett företag eller privatperson?

  tex visa priis ink moms för privatpersoner och exklusive moms fölr företag… SÅg dock att man bara kunde fylla i företagsnamn… vore bra om man under registrering kunde välja privatperson eller företag… Kanske kan bli i senare skede om det görs uppdateringar för open cart…

 5. Jimmy: Visst går det men det finns inte som standard i butiken att välja. Man kan ha dubbla butiker, opencarts multistore för privat och företags sida eller programmera in det..
  Se tex som vi gjort på http://www.swedalliance.se (multistore + programmering).

 6. Hej!

  Jag kämpar förtvivlat med ett problem som kontiuerligt förgiftar mitt tillvaro hos Loopia – mail avisering i min opencart butik kommer aldrig till rätta. Jag som administratör får nämligen ingen ny order avisering samtidigt får kunden en regelmässig bekräftelse. Jag har provat alla möjliga inställningsoptioner i administrationsdelen – både med mail och smtp, Loopia mail adress och även externa. Utan framgång. Oprepande vädjan till Loopia support har enbart resulterat i massor av telefon samtal och korrespondens utan att problemet kunnat lösas.

  Kan du hjälpa till?

  Tack på förhand!

  Yury

 7. Yury: Detta problem har jag stött på tidigare. Vi fann ingen annan lösning just då än att ta bort och installera om, det var fel i någon version av opencart. Se till att ha senaste versionen.
  Vilken version har du?

 8. Hej!

  Jag funderar på hur jag gör för att låsa/dölja sidan för allmänheten under tiden som jag bygger upp butiken?

  Tack för en tydlig tutorial!

 9. Emma: Ja som Tård säger. Det är ett bra alternativ. Låser man butiken kan du inte heller se hur det skulle se ut. Men på detta sätt kan du skriva in ett fiffigt användarnamn och lösenord och bara du och dina närmsta se butiken.

 10. Att stänga butiken i admin läget måste helt klart vara att föredra framför en lösenordsskyddad site. Vem vet att det är en butik under uppbyggnad som gömmer sig bakom lösenords rutan.

  Stäng butiken för underhåll i adminläget istället. Måste man gå via administrationen för att visa butiken/ innehållet men man visar kommande/ befintliga kunder att butiken finns kvar men håller på att uppdateras.

 11. Hej!
  håller på att konfigurera en webshop, men jag lyckas inte få bort Affiliate…Hur gör man?

 12. hej Marie om du vill göra ett bild spel så går du in på system/ design/banners
  där infogar du dina bilder som du vill ha i bildspelet och tycker sedan på spara

  sedan går du in på tilläggsmoduler/ moduler och trycker på ändra där det står bildspel där kan du välja din banner som du nyss har skappat samt skriva in höjden och bredden som du vill ha
  Layout ska vara home posetion: innehåll topp och sen väljer du på status aktiverad så kommer den upp på sidan

 13. Hej,

  Hjälp! Värför ser den svensk sidan så konstigt ut jämfört med den engelsk sida? Jag ha suttit i flera timme nu och inte lösa det

 14. Katarina: Man kan avaktivera modulen under tillägsmoduler/moduler samt gå in i ftp catalog/view/theme/default/template/common/footer.tpl och ta bort li raden som innehåller affiliate.

  Tobbe: bra Tobbe! =) Gjorde en enkel liten video tidigare http://www.youtube.com/watch?v=uDypVEIwjoo

  Ian Mcleod: Vad är det för skillnad? Jag ser ingen skillnad.

 15. Hej!

  Undrar om någon vet ett lätt och smidigt sätt att uppdatera från v 1.4.x till v 1.5.x

  Själv kör jag 1.4.9.5 och säkert finns det många som undrar detsamma.

  Tacksam för svar.

 16. Hej
  Jag försöker få igång open cart som subdomän till befintlig hemsida/blogg (wordpress). Det går inte bra när jag följt anvisningarna så hamnar jag på admin för wordpress är det meningen?

  Tacksam för all möjlig hjälp

 17. Hej Johan,

  får jag fråga hur ni konfigurerar multi store i OpenCart?
  jag har 1.5.4 för att få funktionaliteten men kan inte peka på samma sätt på loopia som i cpanel. Får det inte att fungera, Hur gjorde ni när ni skapade multi store för pilagården?

  MVH
  Rikard

 18. Hej,

  Hur mycket kostar det att starta en opencart hos loopia?
  Ska man köpa både loopia och opencart?

  /Stefan

 19. Hej Stefan,

  OpenCart är en OpenSource-produkt och kostar därmed ingenting utöver webbhotellskostnaden (fr 84 kr/mån). Via Loopia Kundzon kan du enkelt installera OpenCart som du ser i guiden ovan. Installerar du via Loopia Kundzon får du dessutom svenskt språkstöd och möjlighet till kortbetalning via Payson på plats direkt från start.

  I våra webbhotellspaket kan du ha hur många webbutiker eller hemsidor som helst så länge de får plats på det inkluderade utrymmet. Du kan också skapa alla e-postadresser du behöver utan extra kostnad. Vårt mål är att våra webbhotellspaket ska innehålla allt du behöver för en framgångsrik Internetnärvaro, och att det ska vara enkelt att hantera. Kör du fast eller har funderingar kring våra tjänster så har vår kostnadsfria support öppet alla dagar året runt (även julafton) via telefon och e-post.

  Mer information om våra webbhotellspaket hittar du på https://www.loopia.se/webbhotell/
  Slå gärna en signal (021-12 82 22) eller kontakta oss på info@loopia.se om du har fler funderingar.

 20. Hej!
  Hur svårt är det att uppdatera samt lägga in en enklare kassa då jag tycker den jag har är ett mörker, som kund skulle jag hoppa av direkt, måste finnas både enklare och snyggare.
  Kör version 1.5.2.1 nu.

  Tacksam för svar.

 21. Hej!
  Är en mycket nöjd kund hos Loopia sedan ca tio år tillbaka. Har några, för mig, viktiga frågor om opencart:
  Jag är företagare och inser hur viktigt det är att hålla nere kostnaderna, är givetvis beredd att göra en del jobb själv just för att få låga omkostnader. Min första webbutik byggde jag i Frontpage via en gör-det-själv-manual. Den butiken är till åren och hänger inte längre med i surfplattor och mobiler. Min egen kunskapsnivå om programmering är låg…
  På er ”rekommendation” har jag installerat opencart, med tanken om att installera en responsiv modul senare. Fick ett första intryck av att det här är precis vad jag behöver. Ända tills jag började läsa språket… På vissa ställen en fruktansvärt dålig svenska.
  Det är inte självklart att mina kunder har internetvana och jag tycker att det är mycket viktigt att man som besökare får ett trovärdigt intryck för att våga uppge sina kortnummer och privata uppgifter.
  Jag har lusläst opencartskolan, letat upp php-filer under namnet ”swedish” och ändrat de språkproblem som jag tycker är fel, laddat tillbaka via Filezilla. Men allt fungerar inte som önskat ändå. Bilder med fel storlek och på fel ställen, enstaka engelska ord och meningar etc…
  Nu börjar jag bli orolig för att det är Frontpage som kan vara problemet? Är det programmet för gammalt idag? Vilket program rekommenderar ni för att göra ändringar i enstaka php-filer?

  Min opencartinstallation gjordes i februari, version 1.5.2. Har varit inne på opencart.com, laddat ner senaste versionen och försökt uppdatera den enligt den engelska manualen på samma webbplats. Men då slutar ”hälften” av admin att fungera och jag kan inte avsluta installationen enligt de sista punkterna CTRL+F5 etc. Något blir alltså fel under processen.
  Igår skrev ni i er blogg att om man installerar opencart nu via kunzonen får man den senaste versionen, 1.5.5, OCH en ny översättning gjord av Loopia – Perfekt!

  Men hur gör jag isåfall med allt mitt arbete med inlagda produkter, uppgifter i paysonmodul, uppgifter om företaget etc. Jag är inte sugen på att lägga ner ytterligare timmar per vecka i flera månader för att göra om samma saker…
  Funderar även över framtida uppdateringar. Om det inte har fungerat att uppdatera enligt instruktioner på opencart.com, kommer det då att fungera i framtiden?

  Tacksam för svar!
  // Urban

 22. Urban: Använd Notepad++ för att redigera ibland annat PHP-filer. Det är gratis och fungerar utmärkt, det är det enda program jag använder för att skapa eller ändra filer till hemsidor.

  http://notepad-plus-plus.org/

 23. Magnus: Man behöver kunna en del kodning för att byta ut kassan. Det finns moduler för det på Opencart marknaden men man behöver fortfarande förstå koden och ftp.

  Urban: Vi kan självklart hjälpa till att flytta över dina produkter och information till en ny butik om du byter till nya som loopia lade upp. Kontakta mig på johan@adsera.se om du vill ha en offert. Annars finns ingen genväg utan du får lägga över allt själv. Frida kom med ett bra tips. Kolla encoding i filerna så de stämmer också.

  Frida: Bra tips till Urban =)

 24. Hej
  Jag har kunder som inte använder e-butiken (OpenCart) vid beställningar utan ringer in order och då vill jag kunna lägga till den ordern sedan i admin – har inte lyckats med detta. Jag lägger in alla uppgifter och sparar men orden syns inte och får inget ordernummer, den bara försvinner – hur ska jag göra?
  Mvh Karin

 25. Jag vill ah bort engelska och serbiska när man skall lägga till produkter. Kan inte radera dem ifrån språk..
  Hur gör man?

 26. Hej Daniel,

  För att redigera vilka språk som finns tillgängliga i installationen behöver du redigera hemsidans filer på webbutrymmet.
  Det gör du genom att ansluta via FTP (https://support.loopia.se/wiki/ftp/) och gå till mappen ”dindoman.se/public_html/catalog/langage/”. Där kan du ta bort de språk som du inte önskar ha kvar. Vi kan hjälpa dig med det om du mailar in din fråga till support@loopia.se tillsammans med ditt kundnummer hos oss.

 27. Hej Johan,
  Jag har en fråga på v 2.1.0.1
  Något som du kan svara på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss