OpenCart-skolan 1.5 – del 2: Anpassa butiken

I del 2 av OpenCart 1.5-skolan går OpenCart-experten Johan Berg från OpenCart.nu igenom hur du lägger till produkter och anpassar din butik med dina uppgifter, logga, svensk moms och mycket mer.

Anpassa butiken

Svensk moms, logga, dina uppgifter, produkter, köpvillkor och kontovillkor/PUL information

Till att börja med behöver du logga in i administrationen av din webbutik och det gör du genom att gå till: www.minbutik.se/admin/  (www.minbutik.se ska du byta ut till din egen adress som du valde att installera butiken på).

I Loopia Kundzon hittar du även en lista med länkar till alla dina administrationsgränssnitt under sektionen “Logga in i dina tjänster” på startsidan.

Logga in med det användarnamn och lösenord som du valde när du installerade OpenCart.

Vi börjar med att lägga till info om ditt företag och byta logga

Gå in i “System / Inställningar”. Där kommer en lista på dina butiker, som start har du bara en, klicka på ”Ändra” intill denna.

Fyll i dina företagsuppgifter i första fliken (“Allmänt”) och klicka sedan på flik 2 – “Butik”:

Skriv in butikens “Titel” och “Meta-tag beskrivning”, detta är det kommer visas generellt om ingen annan titel eller beskrivning finns för en sida. Dessa är viktiga för sökmotoroptimering, dvs att din butik skall synas bättre på sökmotorerna. För den som vill lära sig mer om sökmotoroptimering finns mer information i Loopias SEO-skola . “Mall” visar den nuvarande mallen standardmallen (”default”). Vi kommer gå in på mallar senare. Välj sedan fliken – “Bild”:Nu ska vi lägga in vår egen logga i butiken. Klicka på ”Bläddra” under loggan, för att få upp bildhanteringsfönstret:


Här kan du nu ladda upp en din logga. Genom att klicka på “Ladda upp” så får du välja en bild från din dator. Klicka på bilden du vill använda och klicka sedan på “Öppna”. Tänk på att loggans höjd inte bör vara mer än 75 px och bredden inte mer än 300 px.


Därefter laddas din logga upp och du får en bekräftelse. Klicka på “OK”.

Skrolla sedan i bildhanteringsfönstret tills du ser din logga och dubbelklicka på den.


Du kommer då tillbaka till bildfliken på inställningar och kan se en förhandsgranskning av din logga. Klicka på “Spara”.


Då ser det ut så här i butiken.

Lägg in svenska momsuppgifter

Klicka på “System / Plats / GeoZoner”. Eftersom vi inte behöver “UK VAT Zon” här ändrar vi dessa värden istället till ”Svenska”.


Klicka på ”Ändra” på raden ”UK VAT Zone”.

 

Där fyller vi i enligt bilden ovan. “Svensk VAT Zon”, “Svensk VAT” och “Sweden” som land. Som zon väljer vi “Alla zoner”. Klicka på “Spara”.


Här har vi nu en “Svensk VAT Zon”. “UK Shipping” kan vi ta bort. Kryssa i rutan intill ”UK Shipping” och tryck sedan på “Radera”.

Gå sen till ”System / Plats / Momssatser”. Där det står VAT (17.5%) klicka på ”Ändra”.

Fyll i den svenska momssatsen du tänker använda i din butik. Jag fyller i standard 25%. Klicka sedan på ”Spara”.

Sen går vi in på “System / Plats / Momsklasser”. Klicka på ”Ändra” vid “Taxable goods”.


Fyll i namn, beskrivning, momsatsens beskrivning och momssats enligt bilden nedan. Klicka på ”ta bort” vid ”Eco Tax”.

Vill du ha fler momssatser klickar du på “Lägg till momssats” och gör likadant som ovan fast med den aktuella procentenheten. Klicka sedan på “Spara”.


Då är momsen klar och 25% moms står i listan.

Ytterligare information och villkor

Då är det dags för ytterligare lite information om oss och villkor, gå till “Katalog / Information”:

Klicka på “Ändra” på “About Us”. Skriv in rubriken, t ex “Om oss”, och fyll i beskrivningen och samma information på engelska. Klicka sedan på fliken data.


“SEO Nyckelord” behöver fyllas för att använda sökmotorvänliga adresser. Tänk på att aldrig använda mellanslag eller åäö i fältet “SEO Nyckelord”. Klicka sedan “spara”.

Sökmotorvänliga adresser – ett exempel:
Adressen till ”om oss”-sidan kan exempelvis se ut så här:

http://jodawebbutik.se/oc/index.php?route=information/information&information_id=4

men med en sökmotorvänlig adress blir den istället:

http://jodawebbutik.se/oc/om_oss

På samma sätt som ovan lägger du även in köpvillkor och kontovillkor.

För att de sökmotorvänliga adresserna skall aktiveras så måste vi även gå in på “System / Inställningar” och sedan klicka på fliken – “Server”. Här klickar du i “Ja” på att “Använda SEO URL´s” och “spara”.


Om du har lagt butiken i en undermapp t ex ”mindoman.se/butik” och ”seo url” inte fungerar så kontakta Loopia-supporten för ändring i .htaccess filen i er butik.

Dags att lägga in produkter i butiken.

Jag skall visa när jag lägger in en t-shirt med olika färgval vars tillverkare är Johans Kläder och då måste vi börja med att skapa en tillverkare. Gå till “Katalog / Tillverkare” och klicka på ”Infoga”.

Jag lägger in tillverkarnamn Johans Kläder, ni skriver såklart in era tillverkares namn. Klicka sen på ”spara”.

Då har vi en tillverkare, nu behövs en kategori för T-Shirtar i mitt fall.  Gå till “Katalog / Kategorier”. Klicka på ”Infoga”.


Där får man börja med fliken “Allmänt”. Fyll i namn, meta och beskrivning för din kategori på båda språken och spara.

Nu har vi en tillverkare och en kategori som vi skall använda när vi skapar t-shirt produkten. Gå till “Katalog / Produkter”.

Klicka på ”Infoga”.

Där börjar vi på fliken “Allmänt”. Vi fyller i produktnamn, meta, beskrivning och sökord på produkten på båda språken och gå sedan direkt till fliken – “Data”.

Fyll i uppgifterna om produkten såsom pris, antal, ev vikt, och bild på produkten etc. Bilden på produkten läggs in precis på samma sätt som vi gjorde när vi lade in loggan. Priserna anges exkl. moms. Klicka sedan på fliken “Länkar”.


Ställ in vilken tillverkare produkten har, i detta fallet väljer vi “Johans Kläder” som vi lade in tidigare. Bocka för rutan för vilken kategori produkten skall ligga i, i detta fallet har jag bockat för “T-Shirtar”. Relaterade produkter är bra när man vill visa fler produkter som är liknade t ex om denna t-shirt har en liknande produkt som finns i annan form eller färg. Normalt räcker detta om man har olika alternativ på produkten. Klicka på fliken ”Alternativ”.

I detta fall har vi också två storlekar på t-shirten som man ska kunna beställa, vi väljer därför fliken “Alternativ”. Här börjar vi med att klicka i rutan till vänster och skriver på engelska ”size” för storlek så kommer size upp som alternativ. Vi klickar på denna.

Då får vi upp att vi ska lägga in alternativ. Här klickar på vi ”lägg till värde för alternativ”.


Då alternativet size har färdiga alternativ kan jag använda dem. (Se listan som kommer upp när du klickar på värde listan). Jag väljer ”Large” och ”Small” enligt bilden nedan. Jag lade även in hur många jag hade av varje. Klicka sedan på ”Spara”.Nu har vi lagt in två alternativ på storlekar på för t-shirten.

Om du under fliken “Data” angav att din produkt har ett antal så är det det totala antalet som står där. Om du har fler alternativ, som t ex olika storlekar som i mitt fall, så anger du antalet för respektive alternativ under fliken “Alternativ”. Tex:  Size: Large: 5 st, Small, 5 st  = 10 st totalt som är mitt värde också på fliken data.

Pris fyller man i om alternativet kostar mer eller mindre än t ex “originalstorleken”, du anger då hur mycket mer eller mindre det extra alternativet kostar (exkl. moms). “Prefix” avgör om det är dyrare eller billigare (“+” eller “-”).

Vill man lägga till fler bilder på produkten klickar man på fliken “Bilder”. Klicka på “Spara” när du är klar.

Sådär, då har vi vår första produkt på plats.

Då har vi gjort grunderna för butiken. Kommentera gärna om ni har några frågor. Min testbutik kan ni se på www.jodawebbutik.se/oc15/

Ett tips: Om du vill ha flera språk i butiken men inte kan fler språk än Svenska eller tycker att det tar för lång tid att lägga in produkterna med flera olika språk så finns det en modul för Google Translate så du behöver du bara lägga in allt på Svenska så kan dina besökare själv välja vilket språk de vill ha och Google translate översätter automatiskt, men tänk på att den har svårt för en del avancerade/fackliga ord.

I nästa del kommer vi att ta upp om betalning och frakt. =)

Vidare till del 3 av OpenCart-skolan ››

Text av: Johan Berg / www.opencart.nu

Dela: facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

57 reaktion på “OpenCart-skolan 1.5 – del 2: Anpassa butiken

 1. Calle Häggqvist

  Hej!

  Vi säljer knappar och sybehör och jag undrar om jag kan ändra från Small, Medium, Large till olika storlekar i millimeter: 15, 24, 26 mm o.s.v.?

 2. Martin

  Vid prissättning av olika varianter tex olika långa kedjor vet jag inte hur man gör riktigt. Jag måste(?) sätta ett grundpris (kortaste kedjan) och sedan lägga till tex +10kr, +15kr på längre varianter, det ger ingen bra info för den som räknar långsamt hur mkt den längsta kedjan kostar. Kan jag inte ge pris per variant direkt och skippa +,-?

 3. Csilla

  Hej

  Hur gör jag om jag vill skapa en erbjudande?
  Längst när på sida har en knapp ”erbjudander”. Klickar man på så kommer fram en sida: Erbjudanden: Det finns ingen erbjudanaden att visa. Men jag tycker att det skulle se bättre ut med något fint erbjudande :)

 4. Bader

  Hej Johan!

  Jag har problemet att min sida visar pris i ex moms och inkl moms, där de båda visar samma belopp. Båda visar inkl moms. Jag ser här ovan att du i produkten lägger in pris ex moms och där momsen läggs på automatiskt. Det sker inte hos mig. Både momssatsen och momsklass är gjorde enligt din guide. Använder v.1.561

  Har du några tips? Tack på förhand

 5. Johan Berg

  Hej allihopa, vet ett tag sen jag svarade här. Har haft lite fullt upp med nya projekt. Hoppas det går bra för er med era opencart butiker. Kommer o titta in lite igen då och då igen för att ser hur det går och svara på era frågor när jag har tid.

  Freddy och Charlotte: Har det löst sig för dig?

  Robert: Min rekommendation är att blir det krångligt för dig (och även för mig vart det) så krånglar du till det i onödan för kunderna. Varför inte hålla dig till något enkelt så det blir enkelt för kunderna med? 1 år på alla produkter, men välja antal datorer. Oftast köper man väl bara ett år i taget iaf.
  Det finns så man kan ställa in tex Paypal för löpande årsbetalning från kunden, så det kan gå automatiskt.

  Jan Olausson: Man kan använda å=a å=a och ö=o självklart finns det skilda meningar i SEO världen vad man bör och inte bör använda.

 6. Edyta

  Hej!

  Jag har lagt till moms och markerat att jag vill att priser ska visas med momsen, men det händer ingenting. Priser är fortfarande utan moms, jag förstår inte vad som är fel.

 7. Tommy Pettersson

  Hej jag undrar hur man installerar moduler. Jag vill kunna impotera produkter via en csv fil

  Mvh Tommy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>