Domänåret 2009 visar vägen för 2010

Som Sveriges största domänregistrar har vi rejält med erfarenhet och erkänd kunskap inom domänområdet. Det hände mycket på svenska domännamnsbranschen under 2009, här visade aldrig den tunga finanskrisen upp sitt fula tryne.

Antalet .se-domäner drog iväg rejält och ökade med 12% (jämfört med 8,9% 2008) och under 2010 kommer miljonstrecket dyka upp i backspegeln. Marknaden är dessutom långt från mättad. Fler än 40%* av alla svenska småföretag har idag ingen egen domän. Vi ser det som vår mission att få fler att förstå vikten av att skydda sitt namn på nätet och börja utnyttja alla möjligheter som Internet ger.

Den allra största händelsen 2009 kom redan i mars då IIS gick över till en registry – registrarmodell för vår kära toppdomän .se. Detta märktes snabbt av med stora fördelar som snabbare, enklare och mer precis hantering, för både våra kunder och för IIS själva.

I och med att de bästa .se-domänerna blir svårare att få tag i kan andra populära domäner sno till sig en större del av kakan. Vi tror t ex att den tidigare populära .nu-domänen kommer att få en revival under 2010. Men även andra toppdomäner kommer att ta större plats. Idag har varje företag eller person oavsett var i världen de håller hus ungefär fyra eller fem toppdomäner som är attraktiva, men detta kommer det att bli ändring på.

Om vi kollar internationellt så fanns det två heta ämnen som det snackades om hela året. Den globala implementeringen av DNSSEC med signering av root-zonen, samt att öppna samma zon för fler generiska toppdomäner (t ex .nyc, .eco m fl). Dessa ämnen är fortfarande ruskigt aktuella och kommer att snackas vidare om under 2010.

Loopia är en pionjär när det gäller DNSSEC och var den första registraren i världen som lanserade stöd för denna teknik. Under 2009 märkte vi ett ökat intresse och vi har aktivt jobbat med att får upp medvetenheten bl a genom att dela med oss av våra insikter, kunskaper och erfarenheter till flera stora toppdomäner Europa.

Många tror att signeringen av root-zonen är det som kommer att göra DNSSEC till standard för toppdomäner. Signeringen ska vara klar till sommaren och förhoppningsvis sätter det DNSSEC-hjulen i rejäl rullning.

* Enligt SCB:s rapport ”Företagens användning av IT 2009”

Dela detta inlägg:

Ett svar på “Domänåret 2009 visar vägen för 2010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss