Webbkometjuryn: Joakim Jardenberg

joakim-jardenbergNomineringsperioden för Webbkomet 2013 är i full gång och det rasar in mängder av fantastiska bidrag varje dag (du har väl inte missat att nominera?).

Den välmeriterade Webbkometjuryn är tillbaka, och de kommer att få ett minst lika tufft uppdrag som tidigare att utse årets bästa svenska webbprojekt. I år kan vi med stor glädje presentera ytterligare en stor svensk internetprofil i juryn – nämligen Joakim Jardenberg.

Vi har haft en liten pratstund med Jocke inför juryarbetet…

Vad gör du om dagarna när du inte bedömer nominerade bidrag i Webbkomet-juryn?

Jag är senior rådgivare åt vd och ledningsgrupp i bisarrt stora företag och organisationer, investerar i unga internetbolag, åker jorden runt och håller låda i stora och små sammanhang och arbetar som affärsutvecklare i en inkubator. Men dagarna räcker inte, så allt det här ägnar jag mig åt 24/7. Och jag älskar varje sekund.

Varför passar du bra som jurymedlem i Webbkomet?

Jag har varit med länge i branschen (sedan -93), men får ändå höra att jag fortfarande är ganska uppdaterad på vad som är ”bra” och vad som är mindre bra. Internet är min hemmaplan, liksom.

Varför tror du ett så litet land som Sverige ligger bakom flera internationellt lyckade webbprojekt som t ex Skype och Spotify?

Vi har en hög innovationskraft, en god teknisk bas, en relativt enastående digital infrastruktur. Och så klart, eftersom vi tillhör en så liten språkgrupp har vi hela världen för ögonen redan från början.

Vilka webb-/onlinetjänster använder du mest i dagsläget?

Google apps, Trello, Spotify, Feedly, Facebook och Twitter. Lite old school nu när jag tittar på den listan – men det är mina arbetsredskap…

Vad tror du blir nästa stora online-trend?

”Nästa” är alltid en definitionsfråga (googla ”diffusion of innovation”). Men ett område som fortfarande kan klassas som förbehållet oss geeks – men som snart kommer explodera – är quantified self. Snart loggar vi inte bara hur många steg vi går, utan puls, temperatur, syremättnad, ph-värde i munnen, koffeinpåslaget av den där koppen kaffe och vikten på morgonens tarmtömning. Och när vi syr ihop de olika tjänsterna – och aggregerar till big data – då blir det riktigt spännande…

Vad kommer att fånga ditt intresse bland de nominerade?

Hög risk, stor potential. Mod att tänka annorlunda. Men eftersom det är relativt sällsynt så får jag väl leta efter det där grymma genomförandet istället.

Vilka tips kan du ge till de som vill starta ett nytt webbprojekt men som ännu inte kommit igång?

Fokusera på att få ihop ett komplett team från början. Det betyder inte samma uppsättning för alla projekt, men det betyder att du måste titta på vad som är just ni behöver. Teknik, design, sälj, marknad, admin, löksoppa. Bäst blir det när alla nödvändiga delar är med i projektet – och på lika villkor.

Följ oss här på bloggen, FacebookTwitter och Google+ för att inte missa när vi presenterar nästa jurymedlem. Glöm inte heller att nominera och dela dina favoritbidrag på Webbkomet.se.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss