Virus via e-postbilagor ökar – Så här skyddar du dig

malware_mailHar du fått ett mail med ämnesraden “Invoice copy”, “Scanned document”, “Compensation by agreement” etc som innehåller en kortare text tillsammans med en bifogad fil? Öppna inte filen! Du kan drabbas av ransomware, en typ av malware som infekterar din enhet med skadlig kod så fort du öppnar e-postbilagan.

Vad är ransomware?

Ransomware är ett skadligt program som installeras på din dator och låser dess filer. För att låsa upp filerna behöver du en särskild nyckel, vilken du ofta måste betala en rejäl lösensumma för att få tillgång till. Idag är ransomware en av de bedrägerimetoder på nätet som genererar störst inkomst till bedragare, och är därför ett växande hot som vi alla bör se upp för.

Hur undviker jag att drabbas av virus via e-postbilagor? 

Att skydda dig mot ransomware till 100% är i princip omöjligt. Hackare kommer nästan alltid åt genvägar och säkerhetshål för att ta sig in. Dock finns det vissa punkter du kan ha i åtanke när du surfar för att åtminstone minska chansen att obehöriga kommer åt din sajt eller dator:

1. Öppna inte e-postbilagor om du inte är 100% säker på att de är legitima. Var extra försiktig med .xlsm, .zip och .doc-filer då de är vanligt förekommande filformat bland skadliga e-postbilagor.

2. Förlita dig inte helt och hållet på antivirusprogram. Visst skyddar de dig mot virus, men det finns alltid en risk att något slinker igenom. Tänk efter en extra gång innan du öppnar en e-postbilaga, även om ditt virusskydd inte reagerat.

3. Besök inte skumma hemsidor. Vissa av dem injicerar din dator med skadlig kod bara av att du besöker dem. Ett tips är att installera ett surfskyddstillägg till din webbläsare som varnar dig för suspekta hemsidor. Ingen skyddsgaranti, men ändå hjälpsamt.

4. Håll alltid datorer och program uppdaterade till den senaste versionen. Det täpper igen eventuella säkerhetshål och försvårar för hackare att komma åt din dator.

5. Säkerhetskopiera din data regelbundet. Skulle du utsättas för ransomware kan du då återställa materialet med säkerhetskopiorna, istället för att behöva betala en eventuell lösensumma.

6. Inaktivera makron från alla Office-filer som skickas till din e-post. De kan också innehålla malware som infekterar din dator.

För dig som driver ett företag är det extra viktigt att du följer ovanstående punkter, då ett intrång kan stå dig dyrt. Se också till att upprätta säkerhetsrutiner för hantering av e-post och att informera alla anställda på företaget om risken med att öppna okända e-postbilagor eller besöka skumma sajter.

Vad gör jag om min enhet infekterats av ransomware?

Om du upptäcker att din enhet infekterats med ransomware eller annan skadlig kod bör du göra enligt följande:

  • Kontakta Polisen och anmäl händelsen om någon skada gjorts.
  • Kontakta din leverantör av antivirusprogram och be dem analysera händelsen. De kan då lägga till viruset i sina listor och undvika att fler drabbas. I bästa fall kan de till och med rädda dina filer, eller åtminstone ge dig tips om hur du ska hantera problemet fortsättningsvis.
  • Säkra upp din dator genom att följa ovanstående 6 steg och uppmana dina kollegor att göra detsamma för att undvika att drabbas igen.

Skydda dig från virus med F-Secure SAFE – testa gratis i 90 dagar

fsis2013-box-avtest_mailF-Secure inkluderar bl a ett surfskydd för din webbläsare och informerar dig direkt om skadliga objekt förekommer på datorn eller i din e-post. Testa F-Secure SAFE kostnadsfritt i 90 dagar, bestämmer du dig sedan för att använda tjänsten får du som webbhotellskund hos Loopia 20% rabatt vid varje förnyelse av abonnemanget.
» Läs mer om F-Secure SAFE och våra webbhotellspaket

 

Bilden är modifierad och lånad från Flickr-användaren EFF Photos.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Virus via e-postbilagor ökar – Så här skyddar du dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss