Videomarknadsföring – 3 tips till dig som vill prova

videomarknadsforing
Genom framför allt YouTube och Facebook har marknadsföring med rörligt material möjliggjorts för alla, något som tidigare endast var möjligt för stora bolag med rejäla marknadsbudgetar. Idag kan vilken företagare som helst nyttja distributionskanalerna och med riktade annonser och begränsad budget nå fram till just sin målgrupp.

Men bruset är större än någonsin. Bara på YouTube tittas det dagligen på hundratals miljoner timmar innehåll och att sticka ut från mängden och nå fram till din målgrupp där är inte det lättaste.

Nedan tipsar vi om hur du ska tänka och göra om du vill satsa på videomarknadsföring. 

Varför ska jag satsa på videomarknadsföring?

Det finns flera fördelar med video, en av dem är att du faktiskt ser en fysisk produkt genom rörligt material vilket gör det lättare att få en uppfattning om hur den ter sig i verkligheten. Nyttigt för dig som till exempel driver e-handel. Nedan listas några av alla fördelar med videomarknadsföring.

Långsiktigt

Exempelvis en rätt utförd och optimerad instruktionsvideo på YouTube driver relevant trafik till din webbplats under en lång tid och sakta men säkert tar den sig uppåt i sökmotorerna.

Anpassningsbart

Video går att använda (och återanvända) i flera olika kanaler och på YouTube kan du översätta videon till flera olika språk om du vill nå ut på fler marknader. Är du aktiv i flera kanaler med olika förutsättningar, se till att anpassa efter förutsättningarna! En professionell videokamera har så hög kvalitet att du till och med kan ta screenshots och använda som bilder, exempelvis till ditt företags Instagram­konto.

Med video har du dessutom möjlighet att visa sådant som är svårt att förklara med text och bild. Hur många har inte kliat sig i huvudet när de satt ihop Ikeamöbler? Ett utmärkt exempel där en video hade hjälpt.

Personligt

Genom video kan du framhäva din personlighet på ett helt annat vis jämfört med text och bild. Det ger dig möjlighet att vara personlig i din marknadsföring, genom t ex videos från din butik/ditt kontor, en intervju med någon av företagets anställda, etc. Det förutsätter dock att personen framför kameran har en personlighet som passar för uppgiften.

En positiv bieffekt av att använda sig av rörligt material är att du tvingas förklara och stå för dina produkter eller tjänster – då märker du ofta om det finns någon brist i kommunikationen. Dock ska detta självklart upptäckas och åtgärdas innan du trycker på rec.

youtube-video


Vad är viktigt att tänka på gällande videomarknadsföring?

En av grunderna för att lyckas med din videomarknadsföring är att planera noggrant. Ta del av nedanstående 3 tips för att få till din egen videosatsning.

1. Vad vill du ha sagt?

Ingen kanal eller marknadsföringsmetod kommer att rädda dig om du inte vet hur du ska kommunicera ditt erbjudande så att dina kunder vill köpa just av dig. Så innan du börjar planera vilken fantastisk produktion du ska göra, se till att ha på det klara om varför dina kunder ska handla av just dig och vad din video tillför den personen.

Därtill – ha en målsättning! All marknadsföring syftar på ett eller annat vis till att sälja fler produkter, eller åtminstone tjäna mer pengar. På vilket vis gör video jobbet? Glöm aldrig syftet och sätt en målsättning utifrån det.

2. Hur ska produktionen gå till?

filmtipsOm du är en mindre företagare är det vanligt att anlita en enskild fotograf för att producera materialet. Gör du det bör du se till att säkerställa vad som egentligen ingår:

  • Vem skriver eventuellt manus?
  • Vem står för idén?
  • Ingår musik och grafik?
  • Vilka rättigheter gäller för materialet?
  • Får ni några tips eller råd hur ni gör materialet för att på bästa vis nå målgruppen?

Säkerställer du inte vem som gör vad så finns det risk att videosatsningen faller platt. Ofta kan det vara en god idé att låta kreatören eller producenten utforma idén utifrån kundens beskrivning och sedan låta kunden godkänna idén.

3. I vilka kanaler ska videon spridas?

Facebook är generellt mer direkt i kundernas flöde medan YouTube är mer långsiktig och lättare att strukturera videofilmer i och bädda in dem på din egen eller dina kunders webbplatser. YouTube är Sveriges tredje största tv-kanal och växer stadigt, särskild bland en lite äldre målgrupp. Det finns ingen specifik statistik om just video på Facebook men 50% av alla svenskar använder Facebook dagligen, därför är Facebook nästan alltid en kanal att beakta. Olika kanaler har sina för- och nackdelar.

Utgå från dessa huvudpunkter när du väljer kanal:

  • Var finns målgruppen?
  • Var är ditt varumärke starkt eller företag starkt idag?
  • Vad är syftet med videomaterialet?
  • Kan materialet nyttjas i flera olika kanaler, på olika sätt? Se till att få stöd från producenten!
  • Behövs annonsering för att hämta hem investeringen?

Sammanfattning

Det absolut viktigaste med din videosatsning är syftet. På vilket vis löser videosatsningen din kommunikativa utmaning? Alltså: på vilket vis säljer du fler produkter eller kan ta mer betalt för dina produkter/tjänster med hjälp av video? Den andra delen rör hur du tar dig fram till denna målsättning på bästa vis. Hur går du från idé till produktion och distribution för att nå dina kunder?

Detta är sammanfattningsvis huvuddelarna kring hur du ska tänka för att lyckas med din videosatsning. Lycka till!

Loopias tips till dig som vill skapa din egen video:

» 5 knep för att få till videon med det lilla extra
» Skapa rätt stämning i din video med ljud och ljus
» Så redigerar du videon till din kommande annons

Nils-GrundbergInlägget är skrivet av Nils Grundberg.

Nils är marknadsstrateg och kreatör med bas i Stockholm. Med 15 års erfarenhet från några av Sveriges starkaste varumärken driver han tillväxt med hjälp av kreativitet och strategi via hans bolag Tajga.

Bilden överst kommer från joethegoatfarmer.com.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss