Varning för domänskojare

Med jämna mellanrum får vi på supporten samtal från kunder som har blivit kontaktade av en viss typ av försäljare. Nästintill uteslutande är det över telefon. Enligt vår erfarenhet vänder de sig främst till skolor och mindre företag.

Dessa försäljare säger sig arbeta med domänförsäljning och kontaktar dig eftersom du äger ”domän-x.se”. Nu har de blivit kontaktade av en person som vill registrera ”domän-x.com”, ”.nu”, ”.org” etc. Försäljaren framställer sig dock som schysst och vill erbjuda dig att registrera dessa domännamn först, eftersom du redan har .se-domänen och/eller äger företagsnamnet. Det talas om att ”säkra domän-/företagsnamnet”.

Nackdelen är att försäljaren registrerar domännamnen åt dig, står för kostnaden, och sedan fakturerar dig efter eget huvud. Det har inträffat att slutfakturan rör sig om belopp upp till det tiodubbla vad domänerna egentligen är värda. Anledningen till detta kan vara att försäljaren påstår sig registrera domännamnen för tio år framöver, vilket inte händer.

Vad gäller domännamn så är det principen först till kvarn så gäller, något många av oss bittert har fått erfara. Blir du kontaktad av domänförsäljare av ovan slag, kom ihåg att du inte behöver dem som en mellanhand. Du kan alltid själv vända dig direkt till oss eller någon annan registrar och välja vilka domännamn du vill registrera, och se vilken den egentliga kostnaden är.

Läs gärna mer i ämnet på följande länkar från IIS, Stiftelsen för Internetinfrastruktur:

Dela detta inlägg:

2 svar på “Varning för domänskojare

  1. Har haft en kund som råkat ut för detta förra veckan. De tar ca 2000 kronor per år för att ”vakta” deras domän som liknar de företaget redan har. Jag har självklart rekommenderat att om de vill ha ett domän att säga till mig så fixar vi det via Loopia för betydligt mindre.

    Trött på oseriösa säljföretag som lurar allt och alla hit och dit.

    //Walle

  2. Vad bra att ni skriver om det här!
    När jag fick samtal från dem tyckte jag det verkade så snurrigt. Jag ringde er och fick toppenhjälp att jag inte alls behövde dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss