Var kommer all spam ifrån?

Alla får vi vår beskärda del av spamtårtan och inkorgarna här på Loopia är inget undantag. Men var kommer egentligen allt elände ifrån?

För att försöka ta reda på detta så satte vi oss att undersöka den inkommande e-posten på en ganska välanvänd e-postadress under loopia.se – och resultatet är faktiskt ganska förvånande.

De största spammarna

För att skilja allt spam från vanlig e-post grovfiltrerade vi all e-post med spamfiltret SpamAssassin med standardinställningar. Med hjälp av SpamAssassin identifierades 48 752 spammeddelanden under perioden 2007-12-27 – 2008-04-19 på denna adress.

För att få fram var alla spammeddelanden kommer ifrån undersöktes därefter e-posthuvudet i varje e-postmeddelande efter IP-adressen från e-posthoppet närmast vårt eget nät.

Ett e-postmeddelande kan göra flera hopp över Internet innan dess det når mottagaradressen, men då dessa hopp går att förfalska, valde vi att endast koncentrera oss på det sista hoppet innan Loopia. Det verifieras nämligen av mottagarservern och kan således inte förfalskas (ett litet ideologiskt krig uppstod på driftavdelningen gällande just vilket hopp som skulle undersökas, men när lugnet lagt sig så var det denna metod som segrade).

Därefter matchade vi varje IP-adress mot registret över så kallade autonoma system (AS) för att få reda på vilken organisation som hanterar det nät som respektive IP-adress befinner sig i. Vidare användes WHOIS-registret för att ta reda på vilket land varje sådan organisation befinner sig i.

Med ovanstående metod fick vi fram följande resultat:

spam.png

Man kan alltså enkelt konstatera att björndelen av allt spam (åtminstone den kakan som når oss) kommer från Europa. Tillsammans med Asien och Sydamerika står dessa tre världsdelar för nästan 80 % av allt spam – dock fick vi inte ett enda spam från ett så datortätt land som Japan!

Gräver man ännu djupare i Europa-tårtan ser man att Turiket står för den absolut största delen av allt spam i Europa – hela 19 % av allt europeiskt spam! I vår mätning är det till och med mer än Kina, som i sin tur står för drygt en tredjedel av allt spam från Asien. Dessvärre är det inte helt lätt att sortera spamen per europeiskt land då många AS-nät anges som att de administreras inom EU, men anger inget specifikt land.

Slutsats

Jämför man med andra undersökningar av spam, såsom Spamhaus, så kan man notera att vi har en betydande övervikt på Europa medan flera andra har en övervikt på USA. Om detta beror på att vi mätt på ett annat sätt (dvs att många e-postmeddelandens sista studs innan Loopia sker i Europa fast de har sitt ursprung i en annan världsdel) eller att mycket europeiskt spam också har sina mål i Europa, det är inte helt lätt att svara på.

Vad tror du? Skriv gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Dela detta inlägg:

8 svar på “Var kommer all spam ifrån?

 1. Låt mig gissa, den välanvända (och nedspammade) e-postadressen är registry snabel-a loopia.se? 😉

 2. Haha.. jag vill veta mer om diskussionerna som ledde till ett ideologiskt krig!

 3. Hej Jonathan. Kul att du läser vår blogg. Vad gäller e-postadressen så var dock en annan adress vi analyserade i detta fall. 😉

 4. Jag har fler e-mailadresser, vissa av dom har jag aldrig använt offentligt på nätet, såsom vid registreringar på forum t ex. De får vara ganska ifred, men den adress jag däremot har använt vid forumregistrering t ex har blivit spammade trots att jag inte använt mailadressen synligt på nån hemsida.

  …jag är också nyfiken på kriget! 😉

  Bra blogg, mycket innehållsrik och informativ. Keep up the good work.

 5. Tyvärr funkar det även så att den mejladressen du skickar mejl till andra med finns oftast sparad på mottagarnas datorer och där finns risk att de hamnar i händerna på spammare om datorn ’kapas’ av nåt av otaliga virus som finns.

 6. Hej !!
  Kan ni hjälpa mig att få fram var denna email adressen kommer ifrån. Om den är bluff eller riktig.
  Tack på förhand….

  MvH Aud-marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss