Snabbaste webbläsaren

Ajax gör det möjligt för webbläsarna att ladda nytt material till sidan utan att hela sidan laddas om. Detta gör att surfupplevelsen blir trevligare och smidigare, men det ställer också krav på att webbläsarna hanterar javascript på ett bra sätt. Användandet av Ajax breder ut sig fort, t ex använder vi oss av en rejäl dos i Loopias nya kundzon, och därför kan prestandaskillnaden bli stor beroende på vilken webbläsare du använder.

Tidigare har Apple Safari och Google Chrome varit de främsta fartmonstrena gällande javascript, men nu kliver den norska uppstickaren Opera om i fartracet – betaversionen av Opera 10.5 tar täten. Den senaste versionen av Firefox (3.6) hanterar också javascript acceptabelt, men den största webbläsaren, Microsoft Internet Explorer, liknar en sengångare i jämförelse. Ytterligare ett argument att överge Windows-tillverkarens internet-utforskare.

Här kan du se resultatet av en mätning som Computer World gjorde i mitten av februari (lägre värde är bättre):

Vi gör fler och fler av våra sysslor direkt i molnet (som det så populärt kallas), och det gör att vi också kommer att ställa högre krav på den webbläsare vi använder. Du som aldrig provat en annan webbläsare än den som var installerad när du fick datorn kan vinna mycket på att ladda ner och prova några alternativ. Alla ovanstående webbläsare är gratis, och finns för Windows och Mac, utom Internet Explorer som bara finns för Windows. Utöver dessa finns det dessutom massor andra webbläsare med unika funktioner och egenskaper för speciella önskemål.

Vilken webbläsare använder du idag och varför?

Dela detta inlägg:

7 svar på “Snabbaste webbläsaren

 1. Jag använder idag Chrome. Först och främst för att den är snabb. Inte bara att hämta hemsidor utan även för att den startar snabbt. Sen finns det många plugins, precis som i firefox.

  När jag utvecklar en hemsida brukar jag dock starta Firefox för att felsöka med Firebug. Finns en version till Chrome, men fungerar inte så värst bra.

 2. Vilken webbläsare:
  Firefox 3.6

  Varför:
  En av de främsta anledningarna till att jag kör webbläsaren Firefox är alla dess tillägg. Web Developer Toolbar och Firebug är riktigt, riktigt bra!

 3. Jag använder Firefox, främst pga att den är baserad på öppen källkod och har ett brett utbud av tillägg.

  Visst är Webkit lite snabbare, men Gecko är fortfarande mer funktionellt och kraftfullare, vilket tilltalar mig som har lite mer krav än att bara surfa. 🙂

  Några av tilläggen jag _inte_ kan leva utan är:

  * AdBlock
  * Customize Google
  * Firebug
  * Stylish
  * Tree Style Tab

 4. Jag använder Google Chrome i första hand. Men även använder jag även Opera 10.50. Och ibland även Firefox.

  Jag skulle använda Opera jämt ifall den fungerade bra till alla hemsidor utan att visa fel. Och är jag ganska snabb på och testa googles nya tjänster och då fungerar oftast inte opera på än gång. Tyvärr.

  Annars har jag varit operaanvändare sedan version 4.

 5. Främst Google Chrome då den är snabb och inte i vägen utan ger mig mkt browser yta.

 6. Jag har kört Opera 10,5 ett tag nu för att verkligen försöka vänja mig vi den. Kört FireFox i alla år, men tycker Opera ser bra mycket snyggare ut nu, men…..

  Den är OTROLIGT långsam… Förstår inte var alla får att den ska vara så snabb ifrån… Om det inte kommer en uppgradering snart så lämnar jag den för gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss