Se upp för skadliga WordPress-teman och tillägg

wordpress-attackWordPress är ett publiceringsverktyg för bloggar och hemsidor som används av miljontals människor världen över. Verktygets popularitet har tyvärr lett till att det blivit en måltavla för bedragare, därför lurar många faror i WordPress-natten.

En av farorna du bör se upp för är kostnadsfria kommersiella WordPress-teman och tillägg.

När du skapar din hemsida i WordPress utgår du ifrån ett tema som du bygger på med olika tillägg. Det finns en mängd olika teman och tillägg att välja bland på nätet, allt från enklare gratisvarianter till mer utvecklade, kommersiella teman som du betalar en slant för.

Det förekommer allt oftare att suspekta sajtägare köper dessa kommersiella teman, preparerar dem med skadlig kod i form av t.ex. spamlänkar och malware och därefter erbjuder gratis nedladdning av dem.

För den som inte hört talas om bedrägerimetoden kan det sluta riktigt illa. Väljer man mellan två teman som ser exakt likadana ut men där priset skiljer sig från 0 till 500 kr faller valet ofta på det kostnadsfria alternativet. Den skadliga koden syns nämligen inte utifrån och du som användare märker oftast ingenting förrän temat eller tillägget är installerat. Då kan det redan vara för sent.

Tänk på att användandet av ett tema som du laddat ned från någon av dessa suspekta sajtägare i värsta fall kan leda till att din domän svartlistas hos Google eller att din sajt stängs ner helt och hållet av ditt webbhotell.

Hur skyddar jag min WordPress-sajt?

Ta för vana att enbart installera teman och tillägg som granskats och som hittas på legitima sajter som t ex WordPress.org, Themeforest eller Elegant themes. De granskar samtliga teman och tillägg som erbjuds och garanterar därför högre säkerhet.

Har du fler frågor eller funderingar kring dina WordPress-teman och tillägg är du välkommen att kontakta oss på support@loopia.se.

» Läs mer om malware och andra vanligt förekommande bedrägerimetoder på nätet

» Läs mer om WordPress och säkerhet

Loopias WordPress-skola

Ladda ner e-bok (gratis)

Dela: Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

10 reaktion på “Se upp för skadliga WordPress-teman och tillägg

 1. Jenny Knecht

  Tusen tack för att ni informerar om detta!
  Jag var helt ny till WordPress och är så glad att jag valde att köpa en puggin där det ingår både olika teman och drag & drop möjligheter för att bygga sidan! Jag kan varmt rekommendera Beaver Builder för andra som är nybörjare!
  Ha det gott!

 2. Katarina Mårtenson

  Kan varmt rekommendera Themeforest. Så fort en uppdatering görs i ett tema eller tillägg får man mail om förnyelse. De kostar inget extra så har man köpt ett tema eller tillägg ingår fria uppdateringar. Sen har Themeforest en egen plugin som heter Envato Toolkit där man i sin WordPress-installation enkelt och snabbt uppdaterar det man köpt från dem.

  För övrigt tycker jag att de fria teman som erbjuds på nätet är fula, ingen direkt snygg design på dem. Och tanken har slagit mig förr, att man får väl vad man laddar ner som gratis, inkl virus och annat skadligt. Det finns mängder av snygga teman för säg 200 kr på Themeforest. 🙂

 3. Lars

  Om det bara handlar om mindre justeringar av färger och menyer är det faktiskt ganska enkelt att skapa egna barnteman (”child themes”) som bygger på WordPress egna standardteman. Då beskriver man bara vilka delar som ska vara annorlunda och allt annat ärvs från föräldratemat.

  Själv har jag gjort flera stycken som bygger på temat Twentyfourteen och det är det ingen som kan se. Med lite arbete kan man ändra i princip allting och förutom att vara säkert är det dessutom gratis. Och man lär sig en hel del om CSS medan man gör det.

 4. Tommy Pettersson

  Brukar göra egna teman för att få det som jag vill. Har numera flyttat över till Joomla i stället som jag trivs bättre med. Tyvärr är det samma problem där om man inte är försiktig. Jag har jobbat med Joomla i flera år nu och det fungerar bättre för mig än WordPress.

 5. Pingback: Så känner du igen ett pålitligt WordPress-tillägg - Loopia Blogg

 6. Pingback: WordPress-skolan, del 2: Ändra tema och byt utseende - Loopia Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *