Se upp för skadliga WordPress-teman och tillägg

WordPress

WordPress är världens mest populära publiceringsverktyg för bloggar och hemsidor med miljontals användare världen över. Verktygets popularitet har tyvärr lett till att det blivit en måltavla för bedragare och därför lurar många faror i WordPress-natten.

En av farorna du bör se upp för är kostnadsfria kommersiella WordPress-teman och tillägg.

När du skapar din hemsida i WordPress utgår du från ett tema som du kan bygga på med olika tillägg för att få fler funktioner. Det finns massor av teman och tillägg att välja bland. Allt från enklare gratisvarianter till mer utvecklade, kommersiella teman som du betalar för.

Det händer dock att suspekta sajtägare köper dessa kommersiella teman och preparerar dem med skadlig kod i form av t ex spamlänkar och malware. WordPress-användare blir därefter erbjudna att ladda ner dessa teman kostnadsfritt.

Har du inte hört talas om bedrägerimetoden tidigare kan det sluta illa. Står valet mellan två teman som ser exakt likadana ut men där priset skiljer sig från 0 till 500 kr väljer vi ofta det kostnadsfria alternativet. Den skadliga koden syns nämligen inte utifrån och som användare märker du oftast ingenting förrän temat eller tillägget är installerat. Då kan det redan vara för sent.

Vad kan hända om jag installerar ett skadligt tema/tillägg på min WordPress-sida?

Google kan, i värsta fall, svartlista din infekterade sida. Det kan få sidan att tappa placeringar bland sökresultaten och bli svårare att hitta på webben. Det kan också få hemsidan stängd av ditt webbhotell fram tills dess att den skadliga koden har rensats bort.

Hur skyddar jag min WordPress-sida från skadlig kod i teman och tillägg?

Installera enbart teman och tillägg som granskats och som hittas på legitima sajter som till exempel WordPress.org, Themeforest eller Elegant themes. Där granskas samtliga teman och tillägg som erbjuds och därför garanteras högre säkerhet.

Har du fler frågor eller funderingar kring dina WordPress-teman och tillägg är du välkommen att kontakta oss på support@loopia.se.

Läs mer om WordPress och säkerhet »

Loopias WordPress-skola

Ladda ner e-bok (gratis)

Inlägget publicerades ursprungligen den 16 september 2015 och har uppdaterats den 23 januari 2019.

Dela detta inlägg:

10 svar på “Se upp för skadliga WordPress-teman och tillägg

 1. Tusen tack för att ni informerar om detta!
  Jag var helt ny till WordPress och är så glad att jag valde att köpa en puggin där det ingår både olika teman och drag & drop möjligheter för att bygga sidan! Jag kan varmt rekommendera Beaver Builder för andra som är nybörjare!
  Ha det gott!

 2. Kan varmt rekommendera Themeforest. Så fort en uppdatering görs i ett tema eller tillägg får man mail om förnyelse. De kostar inget extra så har man köpt ett tema eller tillägg ingår fria uppdateringar. Sen har Themeforest en egen plugin som heter Envato Toolkit där man i sin WordPress-installation enkelt och snabbt uppdaterar det man köpt från dem.

  För övrigt tycker jag att de fria teman som erbjuds på nätet är fula, ingen direkt snygg design på dem. Och tanken har slagit mig förr, att man får väl vad man laddar ner som gratis, inkl virus och annat skadligt. Det finns mängder av snygga teman för säg 200 kr på Themeforest. 🙂

 3. Om det bara handlar om mindre justeringar av färger och menyer är det faktiskt ganska enkelt att skapa egna barnteman (”child themes”) som bygger på WordPress egna standardteman. Då beskriver man bara vilka delar som ska vara annorlunda och allt annat ärvs från föräldratemat.

  Själv har jag gjort flera stycken som bygger på temat Twentyfourteen och det är det ingen som kan se. Med lite arbete kan man ändra i princip allting och förutom att vara säkert är det dessutom gratis. Och man lär sig en hel del om CSS medan man gör det.

 4. Brukar göra egna teman för att få det som jag vill. Har numera flyttat över till Joomla i stället som jag trivs bättre med. Tyvärr är det samma problem där om man inte är försiktig. Jag har jobbat med Joomla i flera år nu och det fungerar bättre för mig än WordPress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss