Säker webbplats… tjat, tjat, tjat…

Med risk att låta som er tjatiga morsa så kommer här ytterligare en påminnelse om hur viktigt det är att uppdatera sina tredjepartsprodukter och eventuella plugins.

Med vår One click installer har det blivit löjligt enkelt att installera produkter som Joomla, WordPress och ZenCart. Detta är fantastiska och välutvecklade verktyg, men som i alla programvaror kan det förekomma säkerhetshål. Och eftersom produkterna är så välkända och utspridda är det stor risk att illvilliga internetbanditer försöker utnyttja dessa.

Därför är det väldigt viktigt att vara noga med att installera de uppdateringar som tillverkarna släpper, både till produkten och till eventuella plugins och komponenter. Detta minskar risken att er webbplats blir hackad. Vad angriparna ofta gör är att de använder en känd sårbarhet i produkten eller komponenten för att ladda upp eget material – exempelvis ett virus, en phishing-sida eller ett script för att skicka skräppost.

Att uppdatera dessa produkter är i många fall väldigt enkelt. I WordPress får du t ex ett meddelande och en länk i en gul list högst upp i din Dashboard när en uppdatering finns tillgänglig. Där klickar du helt enkelt på länken för att installera uppdateringen.

Nedan finner du länkar till information om hur du uppdaterar andra vanliga produkter:

Om ditt program inte finns med i listan så besök tillverkarens hemsida för att ta reda på hur du gör.

Slutligen vill jag, som er Loopia-morsa, komma med ytterligare några viktiga pekpinnar:

  • innan en uppdatering ta alltid en backup(*) på webbsidan
  • ta på mössa när ni går ut
  • inget godis före maten
  • var inte vakna för länge ikväll

Trevlig helg!

* Vi tar backup på din webbsida 4 ggr per dygn och din databas 1 gång per dygn, men tar du en backup själv precis innan uppdateringen kan du enkelt återställa sidan till exakt som den såg ut då.

Dela detta inlägg:

Ett svar på “Säker webbplats… tjat, tjat, tjat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss