Prenumerera på bloggar och nyhetssajter

Oavsett om du som privatperson bloggar om dina intressen, eller om du driver en företagsblogg för att nå befintliga och nya kunder så följer du säkert flera andra bloggar och nyhetskällor för att få inspiration och uppslag för vad du ska skriva om.

Istället för att spara bokmärken för alla sajter du vill följa och sedan metodiskt besöka dem flera gånger per dag kan du låta informationen komma till dig via en RSS-läsare.

RSS är en standard som webbsidor kan använda sig av för att göra det möjligt för besökaren att prenumerera på innehållet. I princip alla bloggar och nyhetssajter erbjuder RSS-flöden (du känner säkert igen den orange/vita-ikonen som symboliser RSS).

Så här gör du för att följa dina favoritsajter med hjälp av RSS

I exemplet nedan använder vi oss av Googles tjänst “Reader”. Det finns massor av olika RSS-läsare och RSS-tjänster, men en av fördelarna med Googles är att många tredjepartsprogram och mobil-appar är kompatibla med den. Det innebär att du kan använda både dator, mobiltelefon och surfplatta för att kolla dina flöden, och att alla enheter har koll på vilka nyheter du redan har läst och vilka du har sparat som favoriter.

  1. Börja med att surfa in på reader.google.com. Har du redan ett Google-konto för t ex Gmail, Google Docs eller någon annan Google-tjänst kan du direkt logga in med det. Annars skapar du ett konto genom att välja “Skapa ett nytt Google-konto”.
  2. För att lägga in en ny sajt du vill följa klickar du på “Lägg till en prenumeration” högst upp till vänster i Google Reader och klistrar sedan in länken till sajten (ex. https://blogg.loopia.se) och väljer “Lägg till”. (Många webbläsare har också stöd för att prenumerera på den sida du för tillfället besöker genom att klicka på en RSS-symbol i adressfältet eller via en knapp i verktygsfältet.)
  3. Om sajten har ett giltigt RSS-flöde dyker den nu upp i vänsterspalten under “Prenumerationer” och du kan klicka på den för att se de senaste inläggen.
  4. Nu är det bara att upprepa steg 2 för varje sajt du vill följa. Enkelt va?

Tips på appar

Det finns gott om appar som har stöd för Google Reader, både gratis- och betalvarianter. Många av dem gör det enkelt att dela artiklar via sociala medier eller spara dem i “läs-senare-tjänster” som Instapaper.

Några av våra favoriter är:

Låt besökarna följa dig med RSS

Vill du att dina besökare ska kunna följa dig via RSS? De flesta moderna publiceringssystem, som t ex WordPress, skapar automatiskt ett RSS-flöde. Men även om du själv har snickrat ihop en sajt så kan du skapa ett RSS-flöde genom att följa t ex w3schools.com RSS-guide.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss