MediaWikis historia

Nämner man ordet wiki är det nog många som associerar till den mest välkända wikin av dem alla, Wikipedia. Systemet som puttrar i bakgrunden på Wikipedia heter MediaWiki, det är ett open source-projekt som ursprungligen skrevs av Lee Daniel Crocker för just Wikipedia.

Från början kördes Wikipedia på en liten wikiprogramvara skriven i Perl som hette UseModWiki. Senare bytte man till ett PHP-system byggt av Magnus Manske. Men i och med att sajten blev mer och mer populär krävdes ett mer skalbart system, och utvecklingen av MediaWiki sattes igång. Den första versionen lanserades december 2003, och sedan dess har utvecklingen stadigt fortsatt.

Med åren har man, bland mycket annat, förbättrat möjligheten att ”skinna” MediaWiki med mallar, och idag går det utmärkt att förändra utseendet precis som man vill. T ex är vår kunskapsdatabas en MediaWiki-installation som är knådad och stöpt i en Loopia-form.

Loggan som MediaWiki använder sig av kom till under en tävling. Tävlingen handlade dock egentligen om att skapa en logga åt Wikipedia, inte MediaWiki. Solrosloggan kom på tredjeplats, och valdes istället till MediaWikis logga (vilket ärligt talat gör ont i mitt formgivarhjärta, mer anskrämlig logga får man leta efter ;-)).

MediaWiki installerar du på ett par minuter med vår One click installer, följer du dessutom resten av guiden så är du igång med din wiki på ett kick.

Källa: Wikipedia (engelska)

Dela detta inlägg:

3 svar på “MediaWikis historia

  1. Trevlig information.

    Kan det vara så att Tård W är en gammal Lidköpingsbo?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss