loopia.se – inte kompatibel med IE8?

För exakt en månad sedan släppte Microsoft Internet Explorer 8 RC1, en tydlig fingervisning om hur den skarpa versionen av efterlängtade IE8 kommer se ut. Den här gången är det uttryckliga målet från Microsoft att faktiskt göra saker och ting rätt, dvs följa vedertagna webbstandarder. Tack för det, Televerket!

Eftersom världen fått leva med IE8s minst sagt tveksamma föregångare under många långa år så innehåller många webbplatser specialhack för att de ska fungera korrekt i IE.

För att även dessa sidor ska visas ”korrekt” i nya Explorer, så innehåller IE8 en kompatibilitet-knapp. Trycker man på den så visas sidan man besökt på samma gamla trasiga sätt som tidigare IE-versioner visade den.

Compatibility View i IE8

Nu är det ju förstås krångligt att behöva klicka på den knappen så fort man hälsar på en webbsida som inte är anpassad för nya IE8 (eller riktiga webbstandarder för den delen). Därför har Microsoft satt ihop en lista med 2 400 välbesökta webbplatser som rapporterats in av användare som icke-kompatibla med IE8 och som därför automatiskt visas i kompatibilitets-läge.

Till vår fasa upptäckte vi att loopia.se på något sätt lyckats hamna på den här listan, trots att den (förstås) visas alldeles utmärkt i IE8s nya standardläge. Visst var det lite häftigt att hamna på en lista som inte alls är knuten till Sverige med sajter som google.com, nytimes.com, youtube.com, wikipedia.org och microsoft.com (!) men ändå, liksom.

För att slippa att IE8 visar loopia.se i kompatibilitets-läge när man har denna lista aktiverad, eller för den delen visar kompatibilitets-knappen för att aktivera detta läge, har vi nu gjort så som man bör för att vara ”framtids-kompatibel” – lagt in metataggen X-UA-Compatible i headern på loopia.se.

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=8" />

Med X-UA-Compatible så kan du specificera vilka webbläsare som du vet att din hemsida fungerar bra med. Det är alltså inte knutet just till IE8. Men anger du i headern att din sida funkar bra i IE8, då kommer IE9 (när den kommer) se till att rendera sidan som IE8 gjorde och allting kommer vara ljust och vackert.

Framtidssäkert (får vi hoppas). I like.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss