Joomla uppstod efter ett bråk

joomla_logo_oldPubliceringssystemet Joomla har blivit ett omåttligt populärt verktyg att bygga sajter med eftersom det är väldigt lätt att komma igång med, men ändå nästan omöjligt att växa ur på grund av alla plugins.

Man kan säga att allt började redan år 2000 när Peter Lamont på Miro Construct Pty Ltd började utvecklingen av det publiceringssystem som ett år senare skulle släppas som open source under namnet Mambo Site Server. Ytterligare ett år senare släpptes den kommersiella versionen, Mambo 2002.

Efter några år uppstod interna bråk på Miro och allt slutade med att större delen av utvecklarna bröt sig ur projektet och drog igång Joomla som släpptes i sin första version hösten 2005. Några år senare, i version 1.5, var koden helt omskrivet, och arvet från Mambo var bortblåst.

Mambo lever dock fortfarande kvar men i en förtvinande tillvaro, medan Joomla växer och frodas för varje dag. Mängden plugins tilltar hela tiden, och det är svårt att ens fantisera ihop en funktion som det inte redan finns en eller flera plugins som löser åt dig.

Om du undrar varifrån det lite udda namnet Joomla kommer från så härstammar det från det Swahiliska ordet jumla som betyder ”alla tillsammans”.

Joomla installerar du på ett par minuter med vår One click installer, följer du dessutom resten av guiden så är du igång med din sajt på ett kick.

Källa: Wikipedia (engelska) och Wikipedia (svenska)

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss