IPv6 – Varför?

IPv7Som jag rapporterat tidigare i veckan så handlar den just nu pågående konferensen RIPE58 till stor del om just IPv6. Många har säkert hört talas om denna standard sedan många år och lika många undrar säkert varför inget händer.

Bakgrunden till att denna nya standard för adressering på Internet är den att standarden som vi just nu använder (IPv4) är väldigt gammal och när den skrevs och implementerades så kunde ingen förutse den explosion som Internet skulle gå igenom under 90-talet.

Adresserna i denna gamla standard håller alltså på att ta slut. När problemet först uppdagades så var den första desperata lösningen att försöka utöka antalet tillgängliga adresser i den befintliga standarden. Detta gjordes genom en utökad IPv4-standard som inkluderade stöd för privata adresser (som inte går att använda på Internet). Denna utökning kallas NAT och används i stor utsträckning för nätverk innanför en brandvägg eller router. Ni som känner igen adressen 192.168.0.1 från er hemmadator kan dra slutsatsen att ni har en NAT-adress.

Nu börjar marknaden dock nå den nya gräns som NAT satte och en ny lösning behövs. Efter många långa diskussioner, en hel del utveckling och revision så finns det sedan ett antal år en standard som det är tänkt ska ta över. IPv6 är framtagen med tanken att resurserna som den tillför ska räcka över en mycket lång tid.

Idag är vi i ett läge där det är fullt möjligt att börja tillhandahålla denna nya standard. Fastän adressbristen i den gamla standarden hänger över alla leverantörer av tjänster på Internet så sker ingen bred lansering av den nya standarden.

I mina och många andras ögon så ligger problemet i efterfrågan. Då marknaden ännu kan få adresser ur den gamla standarden så är det ingen som vill ha adresser ur den nya standarden där stödet ännu inte är hundraprocentigt i programvaror och hårdvara.

Diskussionen som just nu pågår ligger främst mellan två parter: Internetleverantörerna och deras leverantörer av hårdvara.

Då utrustningen som ska köpas in av Internetleverantörerna för att de ska kunna sälja IPv6 till sina kunder är ny så kostar denna ofta lite mer än utrustning för IPv4 vilket i sin tur gör att Internetleverantörerna inte vill köpa in den utan att ha en efterfrågan från sina kunder eller möjligheten att ta mer betalt för sin tjänst.

Som konsument av de resurser vi pratar om så finns det en stor möjlighet att påverka detta. Alla som köper tjänster av en Internetleverantör bör tänka på deras framtidssäkerhet. Vem vill ha en leverantör som kanske inte kan leverera tjänsten de säljer på lång sikt?

Min uppmaning till er: Värna om Internets utveckling! Kräv stöd för IPv6 och löften om vidare utbyggnad av denna standard när ni väljer leverantör av tjänster på Internet!

En intervju med Lars-Göran Forsberg gällande IPv6 kan läsas på IDG.se.

Bilden ovan är lånad från bloggen Geek & Poke.

Dela detta inlägg:

12 svar på “IPv6 – Varför?

  1. Ni har själva fortfarande inga AAAA records för era DNS-servrar (som påpekats i över ett år), så även om min nya leverantör – ComBort – skulle börja stödja IPv6 hela vägen ut så går det inte att kommunicera med er utan IPv4. (Min förra leverantör – csbnet.se – har äkta IPv6, hela vägen.)

  2. Har ni funderat på att stödja AAAA records i eran dyndns-tjänst? Eller är det bara att vänta på att LoopiaAPI släpps för allmänheten?

  3. Vi har för avsikt att utöka vårt eget stöd för IPv6 på flertalet vis och då ser jag det som naturligt att införa detta stöd.

    Åtminstode så länge de vanligaste DynDNS-klienterna har byggt in stöd för detta.

    DynDNS har varit något av en dold standard och vi vill givetvis ogärna gå ifrån den generellt accepterade implementationen.

  4. Lars-Göran: Tack för ett svar! Det är kanon att ni jobbar på att införa IPv6. Efter fyra år (se http://blogg.loopia.se/2008/05/20/loopia-nu-med-ipv6-jippie/) undrar jag hur lång tid det skall ta tills ni erbjuder IPv6-tjänster hela vägen ut?

    Måste ju kännas lite pinsamt att iis.se pekar ut ”Inga IPv6 DNS-servrar hittades.” för loopia.se?

    http://dnscheck.iis.se/?time=1244278910&id=166335&view=advanced&test=standard

    PS. Redundans? Jag visste inte att ni faktiskt bara har DNS-servrar i ett och samma AS.
    http://blogg.loopia.se/2009/03/05/native-ipv6-via-bahnhof/

  5. Nu är det ju inte mer än ganska precis ett år sedan vi inledde vårt publika arbete med IPv6 men visst skulle vi gärna se att vi hade kommit längre. Dock så är ett projekt av denna storlek som vanligt knytet till många andra faktorer och deras inverkan är det som du märker av.

    Loopia bedriver hela tiden utveckling av våra tjänster och de steg som vi tidigare talat om i vår plan för utbyggnad av IPv6 är tätt integrerad med andra delar som samtidigt ska får sig en välbehövlig uppdatering.

    Personligen är jag av åsikten att IPv6 är något som måste drivas av varje medveten part på internet. Att vi väljer att informera om vilka steg vi tar samt publikt mana på andra leverantörer är en del av samma arbete då slutresultatet för mig inte är att ns1.loopia.se har ett AAAA-record utan att alla DNS-servrar på internet har det.

  6. Varför har blogg.loopia.se en flik i nedre hörnet som ”borde” visa ifall jag kan köra IPv6, och sen har inte blogg.loopia.se någon AAAA-record, varpå den iaf anger att jag kör v4, medans normala webben på loopia korrekt anger att jag klarar v6? Booo.

  7. AAAA-records för era nameservers är något som jag också har väntat på länge. Det känns som att ert IPv6-arbete har börjat halta… :/

  8. Hej Emanuel, vi jobbar ju med att införa det på samtliga tjänster under året. //Daniel Ö Loopia Support

  9. Intressant att följa kommentarerna ovan. Nu har det gått drygt nio år sedan första inlägget och vad jag kan se så går väl arbetet fortfarande lite långsamt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss