Intervju med Daniel Norman

Mer än fyra veckor har gått sedan vår senaste intervju. Det är alltså hög tid att vrida strålkastarljuset mot nästa glada Loopian. Denna gång är det vår driftansvarige Daniel Norman som i och med detta inlägg får sina 15 seconds of fame.

Utan Daniel hade den här bloggen inte existerat. Inte många av våra kundsajter heller för den delen. Det är nämligen Daniel som ser till att alla våra servrar mår bra och får delar utbytta när de går in i väggen. Det är Daniel som ansvarar för att alla tjänster flyter på och som ser till att vår miljö är så stabil och redundant som möjligt. Dessutom tar han hand om alla inkomna abuse-ärenden från webbanvändare som vill stämma varandra, som vill stämma oss, som blivit hackade, eller vad det nu kan vara. Inget litet ansvar med andra ord.

När Daniel mot förmodan har några minuter till övers lyser han upp sina kollegors vardag med sin allmänna bitterhet och sitt skarpa intellekt. Särskilt förakt hyses mot teknologier såsom Flash, operativsystem utan ordet BSD i sig, HTML-baserade e-postmeddelanden, PHP, ASP, sociala nätverk och mikrobloggar. Han är dock fullständigt medveten om att Loopia skulle levt en ganska tynande tillvaro om vi gått hans preferenser fullständigt till mötes.

Innan denna inledning förvandlas till en roman överlämnar jag ordet till en Loopia-veteran som har kunskaper och en personlighet som gör det till en ynnest att kalla honom sin vän. Här är Daniel Norman.

Daniel Norman

Hur ser en typisk dag ut för dig?

Oj … Ingen dag är den andra lik, så jag har nog inte riktigt någon typisk dag. Det kan vara allt från provisioningsystem, projektjonglering, felsökning / problemlösning, utvärdering / inköp / installation av hård- och mjukvara, men även diverse programmering såsom administrativa skript och annat. Väldigt blandade göromål med andra ord.

Hur kommer det sig att du jobbar med det du gör?

Det började med att jag rattade servrar på hobbybasis för runt 15 år sedan. 1998 bytte jag ut Linux till förmån för OpenBSD vilket är ibland det bästa jag gjort. Sen kom jag i kontakt med ”riktig” serverdrift på ABB 2001 och tyckte att det var intressant. Jag började på Loopia i februari 2003 och därfrån har det rullat på. Det är ett väldigt brett område så det finns alltid massor att göra och det gillar jag. Branschen utvecklas också löpande så det blir nog aldrig tråkigt.

Om man skulle vilja jobba med det du gör, har du några tips?

Loopia är lite speciellt då vi nästan bara använder BSD, men man kommer ganska nära med kunskap om exempelvis Solaris eller Linux. Men sånt där kan man lära sig, det viktigaste är ett genuint intresse för de komponenter som gör att Internet fungerar.

Vad har vi för spännande att se fram emot från den avdelning du jobbar på den närmaste framtiden?

Det finns en rad projekt som vi arbetar på som kommer att ge stor kundnytta. Det är allt från några bra att ha-saker till riktigt maffiga saker.

Tack Daniel för ett så uttömmande svar. Vad tror du folk inte känner till gällande din avdelning?

Hur hårt vi faktiskt jobbar för att allt skall vara så nära tipp-topp som möjligt.

Vilken är din mest använda Loopia-tjänst?

Webbdelen.

När du inte jobbar eller står och chillar framför kaffemaskinen i fikarummet, vad gör du då?

Dom är de enda två lägen jag har! Skämt åsido, jag tränar på gym ett par dagar i veckan och kampsport ett par dagar i veckan. Förutom det så brukar det bli att jag leker med något programmeringsspråk (haskell, erlang, lisp, python, c, mfl.), går på bio eller något annat.

Här på Loopia jobbar vi ju med webben. Vilka är dina favoritsajter?

undeadly.org och securityfocus.com brukar jag läsa.

Sist men inte minst är vi förstås nyfikna på de obligatoriska snabbfrågorna som ger svar på frågan – vem är egentligen denna herr Norman?

 1. Fullständigt namn: Daniel Norman
 2. Mobil: iPhone
 3. Dator: MacBook, Sony Vaio, en handfull stationära
 4. Operativsystem: FreeBSD, OpenBSD, Mac OS X
 5. Webbläsare: Firefox
 6. E-postklient: Thunderbird, Mutt
 7. Chattklient: irssi
 8. MP3-spelare: iPhone
 9. Ordbehandlare: vi, Textmate
 10. Bloggar du: Mycket sparsamt
 11. Twittrar du: Nej, ingen vill veta när jag är på toa
 12. Fejsbookar du: Nej, jag har riktiga vänner
Dela detta inlägg:

5 svar på “Intervju med Daniel Norman

 1. Tjena Jonta!

  Jo jag använder NetBSD, men det är bara hemma i hobbysyfte, på en gammal P133 med 48 MB RAM 🙂

  Fast DragonflyBSD använder jag inte…

 2. Ännu en person som totalt missuppfattat Twitter och förmodligen aldrig använt det.

 3. Arne Anka, snälla förklara vad som är så fantastiskt med det. Har testat och kikat på andras twittrande men 99,999999999999999999% av alla inlägg är ju totalt meningslösa/ointressanta.

 4. Mårt, jag följer enbart personer som jag tycker är intressanta, i mitt fall handlar det om likasinnade som arbetar inom samma branch som jag själv, både i Sverige och utomlands. Vi delar tankar och idéer, tipsar om artiklar o.s.v. Twitter är idag en av mina absolut bästa kanaler för utbildning, personlig utveckling och nyheter. Dessutom skaffar jag mig kontakter jag aldrig fått annars.

  Helt enkelt lysande. Men det blir inte bättre än vad man gör det till.

  Testa igen och ta dig tid att hitta rätt personer att följa. Lycka till 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss