Har du lagt faxen i DNSen?!

Har du också saknat möjligheten att slänga in ditt telefonnummer, din bloggadress, din MSN, Skype eller ICQ (använder folk sånt fortfarande?) direkt i DNS-inställningarna för ditt domännamn?

Nej, inte jag heller.

Men om några år kommer vi undra hur vi klarade oss utan denna teknik, åtminstone om man får tro vår alldeles egen domänguru Lars-Göran Forsberg. Ett skapat behov har precis uppstått. Den 24 mars, för knappa veckan sedan alltså, släpptes den sprillans nya toppdomänen .tel fri för allmän registrering och som hyff domänleverantör var vi förstås inte sena att registrera loopia.tel.

Det som skiljer .tel från andra domännamn är att det inte är meningen att man ska koppla e-post eller webbsidor till detta domännamn, utan det är endast till för att lägga upp kontaktuppgifter i – direkt i DNS (via så kallade NAPTR-records). Besöker du i dagsläget en .tel-domän i en webbläsare blir du presenterad ett enkelt gränssnitt för dina kontaktuppgifter.

loopia.tel

Men det grymma med .tel-domäner ligger alltså i de så kallade NAPTR-recordsen i DNS. Betänk att när folk fått upp ögonen för .tel-domänen så kan man med väldigt enkla medel skapa världens mest omfattande telefonkatalog – eller varför inte en ICQ-katalog eller vad det nu kan vara. Tanken svindlar.

loopia.tel

Givetvis kommer Loopia erbjuda registrering och administration av .tel-domänen så småningom. I dagsläget är dock datum för detta inte spikat, men det kommer, var så säkra.

Disclaimer. Bara så ni vet får man inte skriva ”DNSen” eller ”domän” om man ska vara ordentlig. Det heter ”DNS-server” och ”domännamn.” Allt enligt Lars-Göran Horace Forsberg.

Dela detta inlägg:

7 tankar kring ”Har du lagt faxen i DNSen?!

 1. Mikael S

  Hej, tror ni att ni kommer att erbjuda registrering inom en vecka eller en månad eller om flera månader?

 2. Daniel

  Intressant. Dock.. Hur skall en topp-domän organiseras för att hålla alla Tel nummer för personer och företag. Låter som det blir mer krångligt att söka i den jämfört med att titta i hitta.se eller liknande. Hade varit intressant med mer info om hur detta skulle fungera:)

 3. Lars-Göran Forsberg

  Thomas: Arbetet med att införa .tel fortgår om än detta har lagts lite längre ner på prioriteringslistan nu när vi genomför betatesterna av den nya kontrollpanelen.

  Detta samt kommande förändringar i vår DNS-struktur är vitala för att vi ska kunna leverera en ännu bättre tjänst än vad vi gör idag.

  Alltså, det ligger på banan även om du kanske inte ser dem för ens under hösten.

 4. Lars-Göran Forsberg

  Får man fråga vilken höst? Skulle nämligen vilja flytta mina till er..

  MVH
  /Viktor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.