Google inför nya rankingfaktorer för SEO – dessa delar är viktiga för din hemsida

Från och med i maj 2021 så kommer Google att utvärdera 3 nya delar av din hemsida när de rangordnar sitt sökresultat. Dessa tre delar kallas Core Web Vitals och är ett nytt initiativ från Google som vill ge ägare av hemsidor en mer enhetlig vägledning kring exakt vilka faktorer som är viktiga att fokusera på när det kommer till användarupplevelse.

Din hemsida kommer att utvärderas på hur lång tid det tar för den att ladda, hur fort besökaren kan använda / interagera med hemsidan och hur mycket innehållet på hemsidan rör eller flyttar på sig, läs mer om det nedan 

Largest contentful paint (LCP) – hur snabbt din hemsida laddar

Den första delen som ingår i Core Web Vitals är Largest contentful paint, vilket ungefär innebär hur snabbt din hemsida laddar och hur fort besökaren kan se majoriteten av innehållet på din hemsida. 

Laddtiden kan påverkas av många olika saker, men för det mesta så handlar det om hur mycket innehåll som behöver laddas in. Försök att minimera antalet tillägg och plugin som används, ladda inte upp allt för stora bilder eller videos och se till att ha ett bra webbhotell med snabba servrar. 

Här på Loopia kan du lägga sin hemsida på Loopia Boost som är en plattform utformad för att göra hemsidor snabbare än blixten. Läs mer om Loopia Boost här.

First Input Delay (FID) – hur snabbt besökare kan börja använda din hemsida

Den andra faktorn är First input delay (FID) som innebär hur snabbt det går att interagera med hemsidan. Säg att du klickar på en knapp, FID mäter hur lång tid det tar från att du klickar på knappen tills att hemsidan börjar bearbeta händelsen och tillslut visa ett resultat. Tänk dig själv hur frustrerande det är att klicka på en knapp på en hemsida och sedan behöva vänta på ett resultat, ovetandes om något faktiskt är på gång eller inte. Desto kortare tid dina besökare behöver vänta, desto högre rankingpoäng tenderar du att få. Enligt Google bör din hemsida ha en FID på mindre än 100 millisekunder för att det ska räknas som en bra användarupplevelse.

En av sakerna som går att göra för att minska FID är att minimera din kod och ta bort all kod och alla funktioner som inte används. 

Cumulative Layout Shift (CLS) – hur många större uppdateringar som sker på hemsidan

Den tredje faktorn som Google kommer ta hänsyn till är Cumulative Layout Shift (CLS) som mäter hur många och stora oväntade förändringar som sker på hemsidan och i dess layout. De flesta av oss har säkert varit med om att när du ska klicka på en knapp eller länk och i sista sekund så flyttar den på sig och du råkar klicka på något helt annat. Frustrerande kan man minst sagt säga. Ett lågt CLS-värde visar på mindre förändringar i hemsidans layout och därmed en bättre användarupplevelse.

En bra användarupplevelse ger en bättre ranking hos Google

Page Experience Ranking (bedömning av användarvänligheten) avser de delar som vi precis nämnt tillsammans med en bedömning av hemsidans mobilvänlighet, om hemsidan är säker, om hemsidan har ett SSL-certifikat och andelen påträngande innehåll på hemsidan. 

Hemsidor som visar på bra användarvänlighet ska få en liten fördel i Googles sökresultat, dock är det viktigaste fortfarande att hemsidan består av bra och värdefullt innehåll. Men när två hemsidor visar på liknande kvalitet av innehåll kommer den hemsida med bäst användarvänlighet att rankas högre i Googles sökresultat.

Läs mer om Core Web Vitals

Google har tagit fram mycket och bra information om Core Web Vitals.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Google inför nya rankingfaktorer för SEO – dessa delar är viktiga för din hemsida

  1. Hej, det verkar som tre super verktyg. Kommer vi som har hemsidor hos er få något feedback om utvärderingen?

  2. Hej Barbara!
    Dessa tre är riktlinjer från Google som används för att utvärdera din hemsida. Du kan kika hur just din hemsida ligger till genom att använda Google Page Speed Insights! 😊

Kommentarer är stängda.

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss