FTP firar 40 år

Har du laddat upp eller publicerat en hemsida på ett webbhotell så har du troligtvis använt protokollet FTP (File Transfer Protocol), oavsett om du du har använt ett rent FTP-program eller publicerat sidan genom t ex Dreamweaver eller iWeb.

Därför vill vi nu rikta ett stort grattis till FTP som fyllde fyrtio år härom dagen. I början av 70-talet knåpade Abhay Bushan ihop protokollet för förenkla stora filöverföringar, och i April 1971 så publicerades den första färdiga specifikationen.

FTP är fortfarande det vanligaste sättet att t ex ladda upp en hemsida, men en stor nackdel var och är dock säkerheten då överföringarna sker i klartext. Med åren så har detta dock förbättrats och numera är det t ex möjligt att kryptera trafiken genom att köra FTPS eller SFTP.

Om FTP får leva “uti hundrade år” kvartstår att se, men än så länge så verkar det inte vara på väg att tappa greppet mot någon yngre filöverförings-protokoll-spoling.

Dela detta inlägg:

6 svar på “FTP firar 40 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss