Är du sugen på att sälja saker på din sajt? Det är faktiskt ruggigt enkelt att slänga in en betallösning för att kunna ta betalt med kort eller via internetbank. Dessutom kostar det inget om du inte säljer något.
Det finns flera pålitliga och stora betalningsleverantörer som inte tar några fasta avgifter utan bara en liten procent av köpesumman. Bland andra finns galet välkända PayPal och den svenska uppstickaren Payson.
Det allra enklaste sättet att använda dessa tjänster är att skapa så kallade ”betalningsknappar”. De fixar du med några klick via deras webbgränssnitt. Detta passar såklart bäst när du säljer enstaka objekt, eftersom varje sådan knapp leder direkt till betalning för den produkt eller tjänst som valts. Vill du istället erbjuda kundvagnsshopping så har Paypal en enkel kundvagnsfunktion som du tar fram på ungefär samma enkla sätt som betalningsknapparna.
Betalningsknapparna och den enkla kundvagnen har en nackdel och det är att kunden lämnar din sajt vid själva betalningen. Vill du göra det supersnyggt och mer proffsigt så är det såklart trevligast om hela affären sker hos dig. Därför erbjuder både PayPal och Payson även möjligheten att integrera dem helt med din sajt, med kundvagn och allt. Detta kräver dock lite mer pyssel för att få till.
Finurligt nog finns det en rejäl genväg till en integrerad lösning också. Med hjälp av plugins till Joomla och WordPress så har du snabbt och lätt en webbshop med Paypal-stöd igång:
- Virtuemart för Joomla
- E-commerce för WordPress
Du kommer väl ihåg hur lätt du kommer igång med WordPress och Joomla med vår One click installer?
Vill du ta ett större grepp direkt så kan det vara bra att kolla på en mer fullständig webbshopslösning som t ex ZenCart som du också kan installera via vår One click installer. Dessutom är det definitivt bra att erbjuda fler sätt att betala. InternetWorld har gjort en liten sammanställning över detta, listan är ett år gammal men är fortfarande aktuell:
Lycka till alla framtida webbshopsdirektörer!
Alltid roligt med nya tips och hjälp att v’älja och förstå sig på de olika systemen, men för en liten företagare som jag är det viktigt med kostnaderna. Allt låter så enkelt men naturligtvis vill alla ha betalt. Vad blir priset på betaltjänster direkt på hemsidan?
Jag fann till slut kostnaderna. Förlåt att jag var slarvig och inte klickade mig vidare med en gång.
Tycker ni har missat det viktigaste tipset: OSCommerce. En av de bästa webshoparna, som dessutom är gratis.
http://www.oscommerce.com/
Att OsCommerce skulle vara en av de bästa håller jag absolut inte med om. Förvisso ledande bland de som är gratis och bra med öppenhet m m, men designmöjligheterna i grunden är urusla.
Man borde bygga om det så det fungerar lite som wordpress (med divvar istället för tabeller) för som det fungerar nu håller inte.