Farligt att surfa på .COM-domäner

Vill du surfa säkert så ska du hålla dig från sajter som ligger under toppdomänen .com. Det är till och med så illa att var tredje(!) com-sajt innehåller skadlig kod.

Den enda toppdomän som som är ännu farligare är Kameruns toppdomän .cm. Orsaken till det är att internetskurkarna reggar cm-domäner som matchar kända com-adresser och fångar på så sätt upp alla som skriver lite för snabbt och missar ”o” i com.

Underlaget till ovanstående påståenden kommer från McAfees årliga rapport ”Mapping Mal Web” där de sammanställer just vilka toppdomäner som internetbrottslingarna helst registrerar. Orsaken till varför man som illbatting oftast väljer en viss toppdomän är att de har ett lågt pris och låga krav för registrering. Och det är just ökade krav som McAfee vill åstadkomma med sin rapport (förutom gratis publicitet som den vi just ger dem nu såklart ;-)).

Vill du surfa säkert utan att behöva anti-virus, anti-phising och anti-andra-farliga installerat saker på din dator så ska du hålla dig till sajter som ligger under toppdomänen .gov som enligt underökningen är säkrast.

Vi på Loopia är starka motståndare till missbruk av domännamn i alla former, och applåderar därför McAfees försök att bidra till bättre registreringsförfaranden hos toppdomänsägarna runt om i världen.

I årets rapport analyserade McAfee över 27 miljoner sajter, varav 5,8% anses som riskabla att besöka. Förra året var siffran 4,1% vilket visar på en ökande trend.

Men hur är det att surfa på vår kära toppdomän .se då? Hyffsat säkert om man får tro rapporten, 0,3% risk för att vara exakt. Självklart rekommenderar vi alla att använda  fullpatchade säkerhetsprogram, operativsystem och webbläsare vid surfning för att undvika problem oavsett vilka toppdomäner ni surfar på.

Här följer de 10 mest riskabla toppdomänerna:

 1. .cm – Kamerun
 2. .com
 3. .cn – Kina
 4. .ws – Samoa
 5. .info
 6. .ph – Filippinerna
 7. .net
 8. .su – f d Sovjet
 9. .ru – Ryssland
 10. .sg – Singapore

Läs hela rapporten här.

Surfa säkert!

Dela detta inlägg:

4 svar på “Farligt att surfa på .COM-domäner

 1. McAfee:s ranking av farliga toppdomäner är lika löjeväckande som Netcraft:s webbserverstatistik. Jag förutsätter att ni är rejält sarkastiska i er hyllning av denna FUD, annars blir jag väldigt orolig för er skull.

 2. Jag håller med om att deras försök att kartlägga toppdomänerna i grund och botten är god. Det tycks dock vara så att de kapitalt har misslyckats med detta. Anledningen är att de räknat med sidor med sponsrade länkar som ”skadliga”, trots att så inte är fallet. Att .CM kommer högst upp på denna lista är bara det ett bevis på detta, eftersom det är väldigt få sidor som är inregistrerade och alla domäner som inte är registrerade tidigare har haft en wildcardpekning till en reklamsite, utan skadlig kod. Något som McAfee alltså tycks ha ansett vara skadligt trots att så inte är fallet.

  För mer information kring det felaktiga i rapporten, se Peter Forsmans inlägg om den på http://www.internetsweden.se/nu-ska-jag-vara-lite-stygg/

 3. WOT = web of Trust
  http://www.mywot.com/sv
  är ett väldigt bra sätt att slippa hamna snett på internets slippriga sidor. det har räddat mig från den dåliga sidan av internet. USA ägt kanske, men om där finns mest problem, så är det också dom som finner lösningen på problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss