Med LoopiaVPS gör Örjan och Johan det möjligt för dig att bli en båtpoolare

Örjan och Johan, grundare av Båtpoolarna. De placerade sin sajt på en VPS hos Loopia för att kunna erbjuda särskilda funtkioner.Att betala en årlig medlemsavgift till en båtklubb för att stå i kö till att få komma ut på sjön om 14 år lät inte vidare tilltalande i Örjans öron, men är tyvärr sanningen för många båtklubbsmedlemmar.

Tillsammans med kollegan Johan skapade han Båtpoolarna – en tjänst som erbjuder alla att få ta del av båtlivet, oavsett ekonomiska eller tidsmässiga förutsättningar.

Titt som tätt stöter vi på fantastiska Loopia-kunder som lever ut sin dröm med nätet till sin hjälp. Självklart vill vi lyfta fram dessa kunder och låta dem dela med sig av sin historia för att visa vilka fördelar en aktiv närvaro på nätet kan ge. Läs intervjun med Örjan om Båtpoolarna och dess historia.

Bild tagen till sjöss. Syftet med Båtpoolarna är att låta alla få tillgång till det underbara båtlivet.

Vad är Båtpoolarna för något?

Båtpoolarna är en nätbaserad funktion som låter båtägare över hela landet med gamla, ovårdade båtar få dem utbytta mot helt nya – inklusive alla omkostnader för skötsel. Villkoret är att de delar tiden de nyttjar båten med 4-5 andra båtägare.

När flera personer delar på båtarna blir kostnaderna lägre i jämförelse med att äga en båt själv. Eftersom våra båtar ligger på båtklubbar istället för på kommersiella marinor och är privatägda blir båtägandet dessutom betydligt billigare än på kommersiella båtpooler.

När startades Båtpoolarna?

Den första poolen, Mälarhöjdens Båtpool, drog jag och min kollega Johan igång för 6 år sedan efter en fest på Mälarhöjdens Båtklubb. Vanligtvis träffas bara medlemmar med bryggplats på festerna men då det var 100-årsjubileum bjöds alla 500 medlemmar in.

Vid det tillfället blev det uppenbart att många utav medlemmarna inte kunde nyttja klubben alls utan bara betalade sin medlemsavgift för att få en chans till en båtplats i klubben om ca 14 år.

Hur kom ni igång med tjänsten?

Eftersom jag jobbar med bostadsområdesutveckling åt fastighetsbolag och höjer värdet på deras fastighetsbestånd genom att bland annat göra det möjligt att beställa frukost på sängen, skapa middagsklubbar för äldre på kvarterskorgen, mm var steget inte långt till att skapa en värdeökande gemensam aktivitet kring båtägandet.

Vi hade redan all den teknik som behövdes på en VPS hos Loopia vilket gjorde det enkelt att lägga till nya sajter och sedan koppla dem till samma system.

Att alla ska få ta del av bl a segling till sjöss är ett av målet med Båtpoolarna.

Vad är målet med sajten batpoolarna.se?

Vi vill låta de som inte hinner med att sköta sina båtar få möjlighet att ändå kunna nyttja dem genom att låta ungdomar göra jobbet och andra betala för det. De behöver nu bara snabbt och enkelt boka sin gamla båt (eller en helt ny) på nätet när de vill ut på sjön.

Sajten syftar också till att ge de utan båt möjlighet att bli problemfria båtägare utan kötid till båtklubben i närheten.

Hur tänkte ni kring sajtens design?

Vi sätter upp en ny sajt kring varje liten lokal båtpool vi skapar. Därför är det viktigt att textinnehåll, bilder och funktioner lätt går att återanvända.

Det är också intressant att de båtpooler som vill kan välja att låta sin båt bli bokningsbar för andra utvalda båtpoolare mot att de bjuder in dem. Det gör hela webbdesignen till en organisk amöba som lätt expanderar dit den behövs.

Skärmdump från batpoolarna.se. Båtpoolarna har placerat sina sajter på en LoopiaVPS.

Hur kommer det sig att ni valde Loopia som webbhotell?

Främst för den goda supporten och att vi kan ha allt samlat på ett och samma ställe. Loopia erbjuder dessutom en fantastisk DNS-editor där vi kan sköta alla pekare vi behöver och få möjlighet att peka flera domännamn mot samma VPS.

Ni har valt att lägga era sajter på en LoopiaVPS, varför då?

Vi behöver en egen virtuell server till vår plattform för områdesutveckling, för att kunna levererera vissa funktioner på våra sajter och få tillgång till bl a cron-jobs och en egen mailserver.

Vi använder funktioner som t ex att kunna ladda ned en app som visar bilden på den som bokat en båt. På så vis får en butik i närheten av båtplatsen bilden och kan då lämna ut nycklarna. Appen innehåller också en sms-tjänst som skickar ut koden till den båt man bokat 1 timme före bokningsstart. Dessa skulle inte ha varit möjliga att leverera från ett vanligt webbhotell.

Har ni stött på några tekniska utmaningar med er VPS?

Inte sedan vi skaffade LoopiaVPS. Från början använde vi oss av en amerikansk leverantör som har serverparker i hela världen.

“Vi valde att gå över till LoopiaVPS från en amerikansk leverantör, ett tryggt och säkert val som vi känner oss nöjda med än idag.”

Vi kände dock en oro över deras affärsupplägg. Vi skulle t ex bli tvungna att stå för den ökade trafikmängden om vår mailserver skulle bli kapad och någon skulle börja spamma från den. Vi valde därför att gå över till Loopias VPS – ett tryggt och säkert val som vi känner oss nöjda med än idag.

Blått vatten. Målet med Båtpoolarna är att alla ska få tillgång till det ljuva båtlivet.

Vad tycker ni är viktigt att tänka på för den som vill använda en VPS?

Att testa sin egen mailservers konfiguration mot en utvärderingsmotor innan du börjar skicka mail till sina kunder. Det finns en hel uppsjö olika inställningar du kan göra som automatiskt grå- eller svartlistar IP-numret på olika spärrlistor.

Har ni några tips att ge andra företagare som vill komma igång med sin verksamhet på nätet?

Gör det enkelt. Börja med ett webbhotell och lägg sedan till en enkel webbutik om du önskar. Med en VPS kan du skapa funktionalitet som är skräddarsydd för dina tjänster om det behövs – men tänk på att göra det först när det behövs för att behålla enkelheten.

Bild på en segelbåt utanför Stockholm.Vad är nästa steg för Båtpoolarna?

Vi vill skapa en träbåtpool i centrala Stockholm där de boende själva äger båtarna. Det förhöjer upplevelsen av strandpromenaden för de som går förbi och ger en fritidsaktivitet till ett hundratal stockholmare. Det är dessutom en bra personalaktivitet för företag och en ny turistattraktion där båtarna, som vanligtvis ligger 4 meter ut i vattnet, kan vinschas in av en foodtruck som säljer svensk traditionell skärgårdsmat som kan avnjutas ombord.

Stöd gärna vårt initiativ om att skapa denna träbåtpool i centrala Stockholm genom att göra en kostnadsfri intresseanmälan på www.båtpoolarna.se. Det ger dessutom dig själv möjlighet att teckna kontrakt och äga en del av denna pool.

 

Vi önskar Örjan och Johan ett stort lycka till med båtpoolandet och initiativet om en träbåtpool i centrala Stockholm. Vi hoppas att du som läsare fått inspiration till att komma igång på nätet och ta makten över ditt eget slott med en virtuell server. Läs mer om LoopiaVPS här »

Läs fler intervjuer med våra fantastiska kunder här »

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss