Din besökares webbläsare

Som hemsidesinnehavare vill du av naturliga skäl få så många besökare som möjligt. En inte obetydlig del i det arbetet är att tillhandahålla en hemsida som fungerar väl i alla webbläsare – eller åtminstone de vanligast förekommande. Att strunta i (eller inte känna till) detta och kanske tvinga besökare upptäcka texter såsom ”Denna sida kräver Internet Explorer” är inget som inger förtroende.

Baserar du din hemsida på välkända tredjepartsprodukter som WordPress eller Joomla så behöver du i regel inte bekymra dig om detta. Bygger du däremot din hemsida själv (eller någon du anlitat) så kan det vara bra att känna till vad folk använder för programvara och se till att din sida fungerar väl i dem.

001-browsers.pngAnvända webbläsare under december 2007:
col-green.png Intenet Explorer 7 21,0 %
col-red.png Firefox 36,3 %
col-yel.png Internet Explorer 6 33,2 %
col-blue.png Övrigt 9,5 %

Som du ser i diagrammet till vänster så stod IE6, IE7 (Internet Explorer) och Firefox för mer än 90 % av webbanvändandet under december 2007. En god regel är således att se till att din sida fungerar problemfritt i åtminstone dessa tre webbläsare. Här uppstår dock genast ett litet problem.

När du uppgraderar till IE7 så ersätter den nämligen IE6 – du tillåts alltså inte att som standard ha dessa två webbläsare installerade samtidigt. Detta kan potentiellt ställa till bekymmer då de här två webbläsarna skiljer sig en hel del från varandra. Allt hopp är dock inte förlorat. Nedan följer två metoder för att installera IE6 på en Windows-dator med IE7.

  1. Installera en fristående version av IE6. Detta kan du göra här.
  2. Ladda hem en s.k. VPC-image från Microsoft som innehåller Windows XP SP2 med IE6.

Värt att notera är att webbläsare i regel är gratis. Du har således inget att förlora på att installera flera stycken och prova din hemsida i dem alla. Här nedan följer de populäraste (efter IE):

  1. Firefox
  2. Safari
  3. Opera

Statistiken för webbanvändandet under december 2007 kommer från W3Schools.

Dela detta inlägg:

3 svar på “Din besökares webbläsare

  1. Ett tips i det här sammanhanget är IE7 (Javascript-biblioteket, inte webbläsaren). Det löser många problem med IE6 (webbläsaren) automatiskt. På så vis kan man utveckla mer efter standarder och mindre efter webbläsare. Det är fortfarande viktigt att verifiera att resultatet blir bra i de webbläsare man vill stödja.

    http://dean.edwards.name/IE7/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss