Design av HTML-brev

Att skriva HTML-formaterade e-postmeddelanden för e-postutskick och liknande kan vara något av ett gissel. Stödet för HTML i e-postklienterna är nämligen högst varierande och ens meddelande kan således se helt olika ut i olika e-postklienter om man inte tänker till.

Men – är detta viktigt och varför ska jag bry mig?

Varför HTML i e-posten?

En stor del av all e-post som skickas idag är formaterad som HTML. Detta helt enkelt för att det ger mottagaren en bättre läsupplevelse. Vem ser det dessutom inte som självklart att kunna ha med en bild mitt i sitt meddelande, utan att denna ligger som en bilaga man måste öppna i ett separat bildprogram?

För något år sedan var stödet för HTML helt okej i de flesta fristående e-postklienter som Outlook, Outlook Express, Thunderbird, Entourage och Eudora. När Microsoft sedan släppte bomben Outlook 2007 så ställdes allt detta på ända.

Från att i äldre versioner av Outlook haft Internet Explorer för att visa HTML-formaterade e-postmeddelanden, så gick man nu över till att använda Microsoft Word (!) – ett program som ganska förståeligt har ett betydligt mer begränsat stöd för HTML. De av er som prenumererade på vårt nyhetsbrev vid den här tiden, och bytte till Outlook 2007, märkte genast detta genom att layouten helt plötsligt såg mycket mystisk ut.

För att bringa lite ordning i all den oreda som bland annat detta gav upphov till (Microsoft Outlook är ju som bekant en väldigt vanlig e-postklient) startades för en tid sedan the Email Standards Project vilket är något av ett gräsrotsprojekt för att få tillverkarna av e-postapplikationer att stödja aktuella webbstandarder.

På samma vis som för webbläsare har man således tagit fram ett så kallat acid-test via vilket man testar e-postklienternas stöd för aktuella webbstandarder. Via projektets hemsida kan du som skall designa HTML-baserad e-post (för hand) dessutom enkelt se vad dagens vanligaste e-postklienter stödjer (eller inte stödjer).

Så – bör man då använda HTML?

HTML är här för att stanna – helt enkelt för att det förhöjer läsupplevelsen så markant. Som e-postdesigner är detta således något man får leva med. Då Outlook är en så pass vanlig e-postklient, kan det vara en god idé att designa sina brev efter det programmet – de flesta andra klienter fixar ju kalaset ändå. Dessutom bör du även bifoga en ren textversion av brevet – då kan ju faktiskt alla läsa ditt brev.

Mer information om vad exakt Outlook 2007 stödjer i HTML-väg (och inte stödjer) hittar du på denna sida.

Dela detta inlägg:

3 svar på “Design av HTML-brev

  1. Fattar inte varför Microsoft har så svårt att följa webbstandard med sina webbläsare och epost-program…
    Klarar dom inte av det, eller är det bara envishet… ”vi är störst och vi kan göra som vi vill…”

  2. Som sagt, Microsofts Outlook är en skam för e-postprogram (så som Internet Explorer är för webbläsarna).

    Nej Mozilla Thunderbird hela vägen!

  3. Värst är väl att Microsoft iom Office 2007 tog ett steg tillbaka till ap-stadiet när det gäller HTML-stödet i Outlook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss