”Så där får man bara skriva om man är författare”, sa min svensklärare under gymnasiet. Sedan dess har allt jag skrivit varit en protest mot hennes snäva syn på skrivandet.
Skrivregler är bara en samling rekommendationer. Du får inte böter om du bryter mot dem. Däremot kan de göra stor nytta. Om du, jag och alla andra använder samma skrivregler – och skriver på ett liknande sätt – ökar chansen för att vi kommer förstå varandra.
Däremot kommer ingen att göra som du säger bara för att du använder logiska argument. Du behöver få dem att känna saker. Få dem att nicka för att de håller med. Få dem att reagera, skratta, gråta och i slutänden kanske köpa något.
Visst är det du som skriver texten, men det handlar aldrig om dig – om du inte skriver en dagbok. Det kan vara det svåraste hindret att ta dig förbi. Du skriver om dig själv eller ditt företag, om dina egna erfarenheter eller från din fantasi – men det handlar alltid om läsaren och vad du vill att den ska känna och göra.
Det är läsaren som avgör om du har rätt. Och det är faktiskt värre än så. Läsaren är upptagen med mycket annat roligt i sitt liv, så se till att det du har att säga är intressant.
Skriv, bara skriv
Den stora fördelen med datorn är också dess nackdel. Du stannar till och korrigerar ord istället för att skriva vidare. Poängen med det första utkastet är att fånga magkänslan – inte att hitta rätt ord och uttryck. För att kunna göra det behöver du strunta i tankarna och bara skriva på.
Stäng av rättstavningen. När du ändå är i gång, tejpa fast ett häftstift på tangenten som sitter långt uppe till höger, den du raderar med – den förbjudna tangenten. Skriv på och ge dig inte förrän du har ett första utkast färdigt.
Texten kommer att vara rörig och fylld av lösryckta ord och stavfel. Var lugn. Allt är som det ska.
Redigera och finslipa texten
Det som kändes fantastiskt när du skrev det i går är inte mycket att ha nu efter en natts sömn. Texten är lång, svamlande och hänger knappt ihop. Perfekt! Det är nu du tar fram högtryckstvätten och spolar fram ädelstenarna som förhoppningsvis gömmer sig där inne.
Se bortom orden du skrev och försök istället att hitta känslan. Vad är det du pratar om egentligen?
Tanken med att skriva på hämningslöst är att fullt ut gå på magkänslan. Men en sådan text kan du aldrig visa upp för någon. Därför behöver du nu stanna upp, tänka till och använda hjärnan för att slipa till budskapet.
Läs hela serien om att skriva så att någon bryr sig »
Inlägget är skrivet av Joakim Hedström.
Joakim Hedström är varumärkesstrateg, copywriter och författare. Han har beskrivits som en schweizisk armékniv av idéer. Tipsen kommer från boken Skriv så någon bryr sig – en handbok om att skriva texter som människor faktiskt vill läsa. Läs ett smakprov ur boken på http://egetforlag.se/skriv-sa-nagon-bryr-sig/