20 år av Internet!

RIPE 20 årDe sista två dagarna av RIPE58 har präglats mycket av att organisationen firar 20 år.

I maj 1989 genomfördes det första mötet i den organisation som skulle komma att bli RIPE. Mötet pågick under en förmiddag och antalet deltagare var fjorton.

De problem som då diskuterades var inte helt olika de som diskuteras idag. Bara det att problemen vi diskuterar idag ofta beror på att man under 1989 aldrig kunde ha gissat hur stort Internet egentligen skulle bli.

Den allra första diskussionen gällde hur man skulle få de organisationer som ville finnas tillgängliga över ett globalt nätverk att använda TCP/IP (standarden som Internet idag bygger på) istället för OSI (en standard som togs fram av de stora telekombolagen).

Att TCP/IP var vägen att gå var det aldrig något tal om i RIPE då standarden faktiskt fungerade och var gratis medan OSI led av stora problem och var oerhört dyr (och låst till statligt ägda bolag).

I dagens läge diskuterar vi istället hur vi ska fortsätta bygga ut TCP/IP-standarden för att ha fortsatt lediga resurser (IPv6) och ökad säkerhet (certifikat, DNSSEC, med mera).

Då konferensen nu officiellt är över så lägger jag reporterhatten på hyllan till nästa gång och hoppas att ni, Loopias kunder, ser nyttan i att hela tiden efterfråga den teknik som faktiskt finns tillgänglig för att säkra att vi har ett fungerande internet även i framtiden.

Dela detta inlägg:

Ett svar på “20 år av Internet!

  1. 25 år på internet!
    1984 kopplades det första svenska nätet in på Internet. 192.5.50.0, se RFC900. Fast det hände ju i Göteborg på Chalmers, så historieböckerna missade det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss