Hemsidan är navet i Västerås Prides marknadsföring och kommunikation

Loopia har pridepyntat sitt kontor

Vi på Loopia är stolt sponsor till föreningen Västerås Pride, en del av priderörelsen som värnar om allas lika rättigheter och som verkar för ett öppet och tryggt Västerås där alla kan känna sig välkomna.

Ulrica Martinsdotter från Västerås Pride

Varje år arrangerar föreningen en pridefestival i Västerås då föreningar, företag och privatpersoner samlas för att uppmärksamma och diskutera hbtq-frågor, delta i workshops och utställningar och ta del av uppträdanden av olika slag. Årets festival går av stapeln redan i slutet av nästa vecka, så vi passade på att haffa Ulrica Martinsdotter från Västerås Pride för att ställa några frågor om föreningens onlinenärvaro och om kommande festligheter.

Hej Ulrica! Skulle du vilja berätta lite för oss om Västerås Pride?

Västerås Pride är en ideell förening som arbetar för allas lika rättigheter. Sedan 2013 har Västerås pridefestival arrangerats, ett populärt evenemang där politiska partier, organisationer, verksamheter och privatpersoner samlas för att uppmärksamma och diskutera hbtq-frågor med fokus på situationen i Västerås. Vi erbjuder workshops, utställningar och intressanta samtal och möten som varvas med musik och uppträdanden av olika slag.

Vilka är ni som driver föreningen?

Vi är en styrelse på åtta personer som driver Västerås Pride, med stor hjälp från volontärer och med stöd från sponsorer, utställare, medlemmar, ambassadörer och Västerås Stad. Styrelsen har stor bredd i sin kompetens. Vissa jobbar med HBTQ-frågor på heltid i sina ordinarie jobb och andra har kompetens inom evenemangsarrangemang, marknadsföring, försäljning, politik och annat.

Hur marknadsförs föreningen idag?

Hemsidan är navet i vår marknadsföring och det är dit vi driver trafik från andra digitala kanaler. På Facebook och Instagram informerar vi kontinuerligt om kommande evenemang och det arbete vi gör. Där delar vi också hbtq-relaterade länkar som vi tror kan vara intressanta för våra följare.

Vi jobbar mestadels med vanliga inlägg när vi marknadsför oss i sociala medier men gör även en del betald annonsering och sponsrade inlägg när det är något vi vill pusha lite extra, som till exempel för att bli medlem eller anmälan till paraden. Möjligheterna att rikta sig geografiskt och efter intresseområden med Facebook-annonser gör att vi kan nå ut kostnadseffektivt. Som ideell förening har vi en begränsad budget för marknadsföring och då är det viktigt att vi kan få bra spridning i relevanta målgrupper. Även om vi självklart vill att alla ska engagera sig i frågan om allas lika värde och rättigheter tror vi att det finns målgrupper där vi enklare kan nå ut, och förhoppningsvis bildar det ringar på vattnet.

Använder ni er av traditionell marknadsföring som t ex tryckta tidningsannonser?

Ja, vi annonserar i lokala tidningar och på stortavlor när festivalen närmar sig för att nå ut bredare lokalt. Här försöker vi främst jobba med sponsorer för att ha råd att finansiera detta.

Våra sponsorer hjälper oss att täcka föreningens kostnader för bland annat programpunkter, trycksaker och marknadsföring. På så vis kan vi erbjuda ett bra program under pridefestivalen och även ha möjlighet att hålla hbtq-frågorna levande året om.

Tycker ni att det är viktigt för föreningar att ha en egen hemsida?

Ja, en hemsida är viktig för alla organisationer. Nästan all informationshämtning börjar med en googling nu för tiden, och då är det viktigt att ha en bra hemsida som hamnar högt upp i sökresultaten på de ord som är viktiga för verksamheten. Även om sociala medier också är viktigt så ger hemsidan möjligheten att strukturera upp innehåll på ett sätt som gör det lätt för besökarna att hitta det de är ute efter. Det blir snabbt rörigt att navigera på en Facebook-sida till exempel.

Vilken roll spelar er hemsida för er?

Hemsidan är som sagt navet dit vi driver all trafik från sociala medier och annonser. Där kan vi på ett strukturerat sätt lägga upp kontaktuppgifter, information om föreningen och årets program samt formulär för att delta i paraden, prenumerera på nyhetsbrev, bli medlem eller volontär, med mera. Det skulle vara väldigt svårt för oss att driva Västerås Pride om vi inte hade en bra hemsida helt enkelt.

“Det skulle vara väldigt svårt för oss att driva Västerås Pride
om vi inte hade en bra hemsida.”

Har ni byggt er hemsida själva?

Ja, vi använder oss av WordPress och det flexibla temat Astra tillsammans med sidbyggaren Elementor, och så en del CSS-kodande.

Det går att komma riktigt långt med WordPress, Astra och Elementor även utan några CSS-kunskaper, så den kombinationen kan vi rekommendera för den som har grundläggande koll på WordPress.

Googlar du “Västerås Pride” dyker er hemsida upp som nummer ett bland sökresultaten. Hur jobbar ni med sökmotoroptimering?

Vi har jobbat en hel del med SEO för att komma högt upp bland Googles sökresultat. Konkurrensen på sökord som “Västerås Pride” består mest av nyhetsmedia som rapporterat om oss under åren. Det är bra, men vi vill ändå ligga högst upp för att bli lättare att hitta på webben och samtidigt ha kontroll över att det alltid är den senaste och rätta informationen som sökaren hittar.

Hur ser framtiden ut för Västerås Pride?

Vi vill att festivalen och framför allt att prideparaden som är höjdpunkten ska växa till sig och bli riktigt stor här i Västerås. Det är en så fin och glädjefylld manifestation för det viktiga HBTQ-arbetet som sprider regnbågens alla färger här på stadens gator och torg. Vi tror att Västerås har mer att ge!  

Sedan har vi som sagt också planer på att Västerås Pride ska innehålla aktiviteter året runt, inte bara under pridefestivalen. Vi har redan flera intressanta samarbeten och event på gång inför hösten. Fler medlemmar än någonsin tidigare har vi också, och fler ska vi bli!

 

Om Västerås Pride

Den ideella föreningen Västerås Pride bildades under hösten 2015 och har stort fokus på sexualitet, kön, könsidentitet och könsuttryck. De strävar efter att arbeta ur ett normkritiskt perspektiv där hbtq-personer och dess rättigheter synliggörs. Föreningen verkar för ett öppet och tryggt Västerås där alla kan känna sig välkomna.

Västerås Pride-paraden äger rum lördagen den 30 juni. Samling sker på Stora torget i Västerås kl 12.00. Läs mer om Västerås Pride  »

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss