På sistånde har jag höjt ögonbrynen mer och mer över alla omskrivningar marknadsförare gör för att sprätta liv i marknader och primärt inom området jag jobbar inom. Det senaste är cloud eller moln. Men vad är moln kan man undra? Uppfattningen verkar variera lite. Moln liknar en annan omskrivning jag såg för något år sedan, nämligen grid. Ett grid är tydligen inte exakt samma sak som ett moln, men i grund och botten är det något som funnits sedan datorernas urålder, nämligen distribuerade system.
Men egentligen så är det ännu äldre i andra former. Telesystem är distribuerade och har funnits sedan 1800-talet och går man utanför teknikbranschen når man ännu längre. Ända sedan människans gryning har experter inom olika områden gjort det de är bra på, så om man ville ha något komplicerat utfört kanske man var tvungen att prata med ett par olika experter, nästan som vissa distribuerade system. Partitionerad problemlösning, samarbete för att lösa uppgifter.
Det jag har haft lite svårt för är alltså när marknadsförare uppfinner nya produkter, begrepp, teknologier osv. för redan etablerade ditos. Självklart inser de klarsynta att man pratar om samma eller nästan samma saker, men mänskligheten har en otrolig förmåga att uppfatta någon slags teknologirevolution när det i själva verket handlar om gamla nyheter i nya kläder.
Så varför inte kalla saker för vad de är? Ett moln är ett distribuerat system. Tydligen inte tillräckligt sexigt för marknadsförare, så de tar detta ”dåliga” namn och uppfinner ett nytt. Jag är ingen språkvetare, men det låter som en eufemism.
Wikipedia har en intressant artikel om eufemism. Jag citerar:
För ett och samma begrepp kan det finnas flera olika termer som är eufemismer, neutrala eller nedlåtande, och som ibland används parallellt. Med tiden kan det ske en glidning så att eufemismen ses som neutral och behov av en ny eufemism uppstår.
Så samarbete blev distribuerade system, som blev grids och det senaste, cloud / moln.
Engelska Wikipedia har mer att säga om Cloud computing:
Cloud computing is a style of computing in which dynamically scalable and often virtualized resources are provided as a service over the Internet.
… och vidare:
The term cloud is used as a metaphor for the Internet, based on how the Internet is depicted in computer network diagrams and is an abstraction for the complex infrastructure it conceals.
Jaha? Så cloud representerar Internet och cloud computing representerar vettigt implementerade system. Men det är ju det distribuerade system ofta innebär!
Nåja, nu skall jag jobba vidare med Loopias många distribuerade system, exempelvis e-post och Autobahn. Mer om det i framtiden, stay tuned. 🙂
Foto av ewen and donabel på Flickr.
Nog håller jag med dig om att marknadesförare har förstört mycket av internet (ta bara Usenet och e-postspam som exempel), men jag ser inget fel med begreppet cloud computing…
Distribuerade system har inte varit så pass lätttillgängliga och prisvärda som de är idag… Ett bra exempel är Amazon’s molntjänster, där i princip alla som har råd med ett ”professionellt” webhotell, förmodligen även har råd att lägga över sina tjänster till Amazon’s moln.
Men hade jag försökt förklara Amazon’s tjänster för en mindre kunnig människa utan att använda begreppet cloud/moln, hade de förmodligen bara tittat storögt på mig och inte förstått någonting. Drar jag istället en liknelse med ett moln, som bara finns där och kan skifta storlek/skepnad lite hur som helst – ja, då förstår de mig lite bättre. De behöver inte veta de bakomliggande tekniska detaljerna, de är förmodligen inte ens intresserade av dem. De vill främst veta vad det är, och vilken nytta det kan bringa dem.
Så en förenkling passar bra, i mitt tycke.
PS. Jag tycker verkligen inte om det lilla kommentarsfönstret… Har otroliga svårigheter med att se om någonting av det jag skriver hänger ihop, eller bara en massa struntprat. 🙂
Visst finns det poänger i det du skriver Jonathan, men en ”mindre kunnig människa” som ”inte behöver veta de bakomliggande tekniska detaljerna” är precis huvudet på spiken. Begreppet distribuerade system/grid/cloud är inte till för dessa människor utan för de som verkligen är tekniskt insatta. De övriga ser de tjänster som finns på webben som verktyg och de förutsätter att de skall fungera 24/7, oberoende av hur de ser ut bakom kulisserna. Detta gör termen meningslös för dom.
Cloud computing är riktat, i min mening, mot proffs eller semi-proffs som redan vet vad ett distribuerat system är, därav min förbryllning över att branschfolk tuggar och sväljer när hård- och mjukvarujättarna vill förbättra sina kvartalsrapporter lite.
PS. Vår marknadskille Fredrik lovade att fixa fönsterstorleken på tisdag!
Som marknadsförare kan jag bara ta av hatten och buga djupt. Molnet är ett genialt namn 🙂
Inget nytt under solen!
Nej verkligen inte, grid computing har funnits sen mitten av förra århundradet grovt höftat. Tekniken är inte precis ny, den är har förändrats i implementationssvårighetsgrad, idag kan en 12 åring med lite datorvana bygga ett distrubuerat system med självdistrubuerande linux cluster.
Plan 9 var det första riktiga distrubuerade operativsystemet och det användes i produktionsmiljö sen 1991 med tankar och ideer om hur UNIX inte fungerade och utvecklades i samma riktning som man försökte använda UNIX.
Inget nytt under solen…
Men varför har moln begreppet slagit igenom så väl kan man fråga sig.
Därför att det beskriver tekniskt komplicerad metod på ett enkelt sätt genom abstraktion till ett koncept som alla kan förstå.
Moln är oformbara, anpassar sig till vinden och sin omgivning, de varierar i storlek och färg.
För en tekniskt okunnig person blir det lättare att förstå meningen ” ditt moln anpassar sig efter dina behov” och det har en trevlig mysig kännsla. Moln är ju mjuka, fluffiga och det är ditt eget personliga moln.
Jämför det med meningen ”Systemet är adaptivt efter dina behov och krav på lagringskapacitet och beräkningbehov”, tekniskt, tråkigt och rätt kantig mening. Du kan säkert sälja till tekniker med det språket.
Men vem är det som bestämmer på ett företag, speciellt små och medelstora företag som inte är i dator branchen, dvs majoriteten av företag i världen.
Vanliga människor, möjligen ekonomer, och de förstår inte den tekniska jargongen och känner sig hotade i sin otillräcklighet.
Det är när du känner dig trygg som du handlar.
Inget nytt under solen
Molnen har alltid funnits och de är dina vänner de bryr sig om dig.
Hi
Jag håller med Daniel i sak.
Det är bättre att förklara den tekniska utvecklingen som gör det möjligt att utveckla tjänster idag.
Det har varit en fantastisk resa från 1968 när jag kom in i branschen till idag.
Under årens lopp har jag träffat många personer som tagit livet med en klackspark och pratyat mer än de kunnat leverera.
Den erfarenheten har gjort att jag lärt mig skriva avtal vid upphandlingar. Turnkey är i dessa sammnahang ett nyckelord. Det har resulterat att i att en del leverantören inte har fått betalt. Med andra ord vi har inte fått den lösning vi eftertraktade. Men vi har åtminstone sluppit betala för skräpet.
Detta sammantaget gör att det finns en skepsis inom marknaden mot inkomtetenta individer oavsett vilket skrå dom tillhör. Däeför är det en fördel om alla branscer kan kommunicera på ett begripligt sätt.
mvh
lgj