Många landsdomäner har en intressant historia bakom sig, och den i Sverige så populära domäntypen .nu är inget undantag. *
En som tidigt insåg värdet av domännamn var den amerikanske entreprenören J. William Semich. På den tiden, i mitten av 90-talet, var det många länder som inte börjat använda sin landsdomän, och öriket Niue, beläget 240 mil nordöst om Nya Zeeland, var ett av dem.
Semich hade precis utvecklat en DNS-programvara som gjorde det möjligt att använda internationella tecken som å, ä och ö i domännamn utan speciella klientprogram, och undersökte därför möjligheten att lägga in stöd för detta i en toppdomän. Han fastnade för Niues s k ccTLD som han tyckte var enkel och smidig att uttala.
På Niue blev man glada över intresset från den amerikanske entreprenören och 1997 fick Semich tillstånd från både Niue och IANA (numera ersatt av ICANN) att genom det nystartade företaget .NU Domain Ltd administrera toppdomänen.
Efter mindre lyckade försök att marknadsföra domäntypen i USA flyttade Semich marknadsaktiviteterna till Skandinavien då han fått reda på att .nu var ett svenskt ord. Under den här tiden var reglerna för .se-domänen dessutom ytterst restriktiva vilket gjorde .nu till ett attraktivt val för både företag och privatpersoner. Som grädde på moset erbjöd ju .nu dessutom möjligheten att använda å, ä och ö långt innan webbläsare och andra produkter införde stöd för tekniker som IDN.
Resten är som vi alla vet historia. Idag är det fritt fram för alla och envar att registrera .se-domäner så av naturliga skäl har antalet .se-domäner efter regeländringarna 2003 formligen exploderat. Dessutom har .se numera stöd för å, ä och ö genom införandet av IDN samma år. Detta till trots är intresset för .nu-domänen mycket stort och Sverige har fortsatt att vara den absolut största marknaden för .NU Domain.
Din egen .nu-domän registrerar du här.
En viss del av .NU Domains intäkter från försäljningen av .nu-domäner har dessutom gått tillbaka till Niue för användning till Internet-utbyggad. Detta har bland annat medfört att samtliga invånare på Niue idag har tillgång till gratis trådslöst Internet – inte illa!
* Alla territorier enligt ISO 3166 har var och en tilldelats en ”landsdomän” (ccTLD, Coutry Code Top Level Domain), en term som används trots att ett territorium i fråga inte nödvändigtvis är ett land.
Mer spännande läsning om .nu och Niue finner man bland annat i den här artikeln i Pittsburgh Post-Gazette.