WordPress är världens mest populära hemsidesverktyg med över 60 miljoner användare som dagligen publicerar mängder av blogginlägg. Det många inte känner till är att WordPress har ett helt gäng smarta funktioner som kan göra bloggandet riktigt effektivt. Vi har samlat 5 av våra favoriter nedan.
1. Länka till äldre blogginlägg med ett kortkommando
För att länka till ett äldre blogginlägg har du tidigare kanske gjort som så att du öppnat en ny flik i webbläsaren, letat fram det äldre inlägget, kopierat webbadressen, markerat texten som ska länkas i det nya inlägget och till sist klistrat in länken till det äldre inlägget i det nya inlägget. Det finns en betydligt enklare väg att gå:
- Markera texten i det nya inlägget som du vill länka till det äldre inlägget.
- Tryck cmd + k (Mac) eller ctrl + k (PC).
- Skriv titeln på det inlägg som du vill länka till. WordPress söker då automatiskt fram inlägget som matchar med titeln.
- Klicka på Verkställ/Tillämpa och – tadaaa! Länkat och klart.
2. Skapa länkar till andra sidor på ett enkelt sätt
För att länka till andra sidor från ditt blogginlägg behöver du bara:
- Kopiera webbadressen till den andra sidan
- Markera texten som ska länkas i ditt nya blogginlägg
- Tryck Cmd + v (Mac) eller Ctrl + v (PC).
I stället för att ersätta den markerade texten skapar WordPress en länk. Smidigt!
3. Minska textmängden på startsidan med en “Läs mer”-länk
För att hjälpa din bloggs besökare att hitta något de tycker är intressant att läsa om kan du använda dig av en “Läs mer”-länk i dina blogginlägg. Då visas inte hela inlägget på bloggens startsida utan istället presenteras ett antal inlägg som korta förhandsvisningar vilket ger en bättre överblick av innehållet.
För att lägga till “Läs mer”-taggen ställer du dig i texten där du vill ha länken och klickar på symbolen i verktygsfältet ovanför som heter “Infoga Läs mer-taggen” (det går också bra att använda kortkommandot fn + ctrl + alt + T). I WordPress nya editor Gutenberg väljer du blocket ”Mer” under ”Layoutelement” för att lägga till Läs mer-länken.
4. Bädda in YouTube-videor genom att klistra in länken
Kopiera länken till den YouTube-video du vill bädda in i ditt blogginlägg och klistra in den någonstans i texten. Svårare än så är det inte!
5. Schemalägg inlägg så att de publiceras under semestern
Under “Publicera” i högermenyn är “Publicera omedelbart” eller ”Publicera genast” oftast förvalt när du skapar ett nytt inlägg. Om du inte vill publicera inlägget på en gång kan du istället klicka på ”Redigera” (eller pilen till höger i Gutenberg) och välja ett exakt datum och tidpunkt för när du vill att inlägget ska publiceras Det kan vara till stor hjälp om du t ex vill schemalägga inlägg under semestern eller liknande.
Ingen blogg än? Kom igång direkt med WordPress
Starta en egen, proffsig blogg i populära WordPress. Beställer du något av våra webbhotellspaket ingår WordPress från start och installeras sedan med ett klick i Loopia Kundzon. Läs mer om WordPress hos Loopia här och ta hjälp av vår WordPress-skola för att komma igång.