Med publiceringsverktyget WordPress kan du skapa allt från hemsidor, nyhetsflöden och bloggar till komplexa portaler och företagssidor. Det är enkelt, gratis och du har möjlighet att förändra din WordPress-sida exakt så som du vill ha den. För att du snabbt och enkelt ska komma igång med att bygga din egen WordPress-sida har vi skrivit en WordPress-skola i fyra delar som vi hoppas ska hjälpa dig på traven. Nedan presenteras del 1 av WordPress-skolan som beskriver hur du installerar WordPress och publicerar ditt första inlägg.
Installera WordPress och publicera inlägg
För att komma igång med din egen WordPress-sajt behöver du först installera verktyget, enligt följande instruktion:
1. Installera WordPress
Börja med att besöka loopia.se/bestall för att beställa ett domännamn och ett av våra webbhotellspaket, där WordPress ingår.
När du har beställt och betalat domän och webbhotell skickas dina användaruppgifter till den e-post du angett. Logga in i Loopia kundzon och klicka på “Starta en hemsida, blogg eller webbutik” under rubriken “Vad vill du göra?”.
Klicka därefter på “Starta en hemsida eller blogg (WordPress)”.
Du blir nu ombedd att fylla i information.
Här anger du bl a titeln på din WordPress-sida (vilket dock går att ändra i efterhand om du skulle ångra dig). Ange också det användarnamn och lösenord du vill använda för att kunna logga in i administrationspanelen där du ändrar och lägger till innehåll på din WordPress-sida.
Din e-postadress anger du för att t ex kunna få meddelanden för att återställa ditt lösenord om du har glömt det.
Därefter är det dags att välja ifall du vill ha WordPress installerad på din befintliga domän (t ex minwordpress.se), på en subdomän (t ex wordpress.minwordpress.se) eller i en ny mapp (t ex minwordpress.se/wordpress).
När du har fyllt i informationen och valt var du vill installera WordPress klickar du på “Installera”.
Grattis! WordPress är nu installerat.
Titta på din nya WordPress-sida genom att surfa in på adressen du valt enligt föregående sida (wordpress.minwordpress.se enligt vårt exempel). Observera att det kan ta några timmar innan din WordPress-sida visas.
WordPress administrationsgränssnitt är den panel där du kommer att spendera mycket tid med din sida. Det är till exempel här du modifierar och ändrar utseendet och innehållet på din hemsida, blogg eller nyhetsflöde. För att logga in i admininstrationsgränssnittet klickar du på “Logga in och skriv ditt första blogginlägg”.
I fortsättningen loggar du in genom att…
- …lägga till texten /wp-admin i slutet av din webbadress i webbläsaren (t ex wordpress.minwordpress.se/wp-admin).
- …klicka på din WordPress-sidas namn i Loopia Kundzon under rubriken “Tjänster”.
2. Hur publicerar jag inlägg i WordPress?
WordPress kan som sagt användas till en hemsida, blogg, nyhetsflöde och i princip allt däremellan. Nedan går vi igenom hur du gör för att publicera innehåll i ditt nyhetsflöde eller din blogg med det förinställda standardtemat som medföljer WordPress-installationen.
I en senare del av WordPress-skolan går vi igenom hur du får till en statisk förstasida om du vill använda WordPress till din hemsida.
a) Infoga text i inlägget
Börja med att logga in till WordPress administrationsgränssnitt enligt föregående punkt. För att skriva ett inlägg väljer du ”Inlägg > Skapa nytt” i huvudmenyn på vänstersidan och kommer då in i redigeraren.
Ange en titel på inlägget, t ex “Hej världen!”, och skriv inläggets innehåll i rutan nedanför. Här väljer du själv hur lång eller kort text du vill lägga till. Du kan till och med välja att endast infoga en stor bild och avstå från text helt och hållet, om du hellre vill det.
b) Infoga en bild i inlägget
För att infoga en bild i ett inlägg klickar du på “Lägg till media” strax ovanför verktygsraden i rutan för textinnehållet.
Välj att du vill ladda upp en bild från din dator genom att klicka på den vänstra fliken “Ladda upp filer” precis nedanför rubriken “Infoga media” i dialogrutan som kommer upp. Klicka därefter på “Välj filer”.
När du valt en bild och klickat på öppna för att ladda upp den, har du i högerspalten möjlighet att fylla i titel, beskrivning, storlek, justering, m.m. Dessa val är dock frivilliga.
Tips! Försök att hålla nere storleken på de bilder du laddar upp till din WordPress-sida, för att optimera sajtens hastighet. Se också till att döpa bilden till något som inte innehåller varken åäö, versaler, specialtecken eller mellanslag.
Klicka sedan på ”Infoga i Innehåll” för att lägga in bilden i ditt inlägg.
Innan det är dags att publicera ditt inlägg och dela med dig av dina tankar till hela världen går vi igenom några extra finesser som sätter extra guldkant på inlägget.
c) Kategorier
Låt oss nu titta i högerspalten där det står “Kategorier”, och där du hittar kategorin “Okategoriserad/Uncategorized”. Här kan du ange kategorier för dina inlägg så att dina läsa enklare vet vad inlägget handlar om, och så att du får en snygg struktur i ditt nyhetsflöde eller på din blogg.
Klicka på ”Lägg till ny kategori” och skriv in ett valfritt namn, t ex WordPress, Webbsidor eller Benjamin. Avsluta med ”Lägg till ny kategori”. Ett inlägg kan ha flera kategorier om du vill, vanligast är dock max 3 stycken per inlägg.
d) Taggar
Strax under “Kategorier” hittar du även “Taggar”. Dessa är små nyckelord du kan hitta i texten, som du tycker att ditt inlägg handlar om. Det kan vara allt från “Nytt”, “Bilder” eller “Galleri” till “Blomma” eller “Rött”. Skriv in taggarna du vill använda i rutan och separera dem med ett kommatecken. Avsluta med “Lägg till”. Ett inlägg brukar vanligtvis ha fler etiketter än kategorier, runt 10 stycken per inlägg ungefär.
e) Permalänkar
När du läser den första delen av WordPress-skolan visas https://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan—del-1/ i din webbläsares adressfält. Delen “2011/02/01/wordpress-skolan—del-1/” är baserad på inläggets namn och publiceringsdatum och är det som kallas för permalänk. Genom permalänken vet Google och besökarna till ditt nyhetsflöde/din blogg direkt vad inlägget handlar om.
Med WordPress kan du anpassa strukturen på dina permalänkar genom att klicka på “Inställningar > Permalänkar” i vänstermenyn. Vi rekommenderar att du väljer en struktur där inläggets namn finns med, för att göra det lättare för Google att förstå vad inlägget handlar om. Ett vanligt val är ”datum och namn” vilket skulle få ditt inlägg att presenteras med år, månad, dag och dessutom titeln på inlägget.
Välj den struktur du föredrar och klicka sedan på “Spara ändringar”.
3. Publicera nyhet/blogginlägg
Nu är det dags att publicera ditt inlägg. Gå upp till rutan till höger som heter ”Publicera”. Förhandsgranska ditt inlägg om du vill, spara det som ett utkast för att skriva vidare vid ett senare tillfälle, eller klicka på “Publicera” för att publicera ditt första inlägg.
När du klickat på “Publicera” kan du antingen klicka på “Visa inlägg” för att komma till startsidan av din WordPress-sida och se hur slutresultatet blev.
Grattis! Ditt första inlägg på din WordPress-sida är nu publicerat.
Var inte rädd för att redigera, lägga till eller ta bort innehåll i ditt gamla inlägg, om du känner att någonting är fel eller saknas. Låt gärna en utomstående person läsa igenom dina inlägg innan du publicerar dem, och använd ett rättstavnings-program för att slippa slarviga stavfel.
Men framförallt – skriv ofta, regelbundet och älska det du skriver. Nu är det upp till dig att fånga intresset hos andra med ditt nyhetsflöde eller din blogg, och berätta för dina vänner att du finns.
Missa inte nästa del av WordPress-skolan då vi går igenom hur du ändrar tema och modifierar din WordPress-sidas utseende. Tills dess – lycka till!
Läs övriga delar av WordPress-skolan
- Del 2: Ändra tema och byt utseende på din hemsida
- Del 3: Använd tillägg och widgets för fler funktioner
- Del 4: Gör om din blogg till en hemsida
Läs mer om hemsidesverktyget WordPress hos Loopia »
Text: Kristoffer Emanuelsson, wordpressguru.se
Roligt med gaide, men när kommer nästa eller flera stef för steg. Det var flera månader sen jag började blogga och nu har behov av mera avancerade gaide.
Vi kommer att löpande publicera fler delar i WordPress-skolan. Vi har dock tidigare skrivit ganska mycket om WordPress här på bloggen, så gör en liten sökning (http://blogg.loopia.se/?s=wordpress&x=0&y=0) så kan du hitta mycket smått och gott redan nu 🙂
Vilken bra tjänst Loopia erbjuder oss kunder här:))
2 frågor:
Om man har ett domännamn redan som man vill använda men önskar kunna låta befintligt hemsideupplägg ligga kvar medan man i lugn och ro bygger upp den nya sidan hos er, hur gör man bäst då?
Det känns som denna del 1 är inriktad mycket på blogg. Om man istället vill skapa en hemsida, vilka skillnader blir det då? Det kräver väl lite mer layout-mässigt?
Ser fram emot ert svar och WordPressbyggande så snart som möjligt:)
Jag har samma fundering som Lotta Holmberg! Vilket är lättast att hantera, jomla eller wp?
Har inte lyckats få bort att alla kommentarer måste vänta på moderering/godkännande av administratören. Trots att jag klickat bort de rutorna under Inställningar/diskussion. Vad kan ha blivit fel??
Hej, jag undrar om du vet vad det kan vara för fel om mina bilder inte syns, det går bra att ladda upp dom osv, infoga i innehåll, men det verkar som att allt mitt bildmaterial blir det ett kryss på?? Märkligt, har jag missat någonting?
Hej Lotta,
Svaret på fråga 1 hittar du här i vår alldeles nya guide: https://support.loopia.se/wiki/Flytta_Wordpress
Svaret på fråga 2 är lite mer komplicerad. Men egentligen kräver det inte mer än en blogg. Istället för blogginlägg skapar du då ”sidor” (Sidor -> Lägg till ny). Du kan också välja att ha en av de sidor du skapar som startsida istället för bloggflödet. Detta gör du under ”Inställningar -> Läsa” och markerar ”En statisk sida” intill ”Startsidan visar”. Sedan markerar du den sida du vill ska visas som startsida i rullisten ”Startsida”. Självklart kan du kombinera både bloggflödet och sidor i samma WordPress-installation.
Har samma problem som Anastasia med mina bilder…
Hej Lars,
Kontakta support@loopia.se med kundnummer och detaljer så hjälper vi dig att hitta orsaken.
Har inte förrän nu äntligen fattat vad permalänken skulle användas till. Tack för utmärkt skola.
Hur ändrar man en sida från att den är statiskt till att den ska bli formad som en blogg?
Hej Benjamin,
Om du idag ej har WordPress-installerat så börjar du med att installera det enligt guiden ovan. Därefter får du anpassa utseendet på din WordPress genom att välja en av alla färdiga teman som finns, alternativt justera CSS-koden så att du får det utseende du önskar. Sedan fyller du sidan med information från din gamla ”statiska” sida.
Kontakta gärna vår support om jag missförstod din fråga eller om du behöver mer hjälp.
Det som folk verkar klaga på här fungerar på min blog om skjortor. Så det verkar vara återställt nu. Tack för en bra guide!
Har installerat enligt guiden men kommer bara till ”Är parkerad hos Loopia”. Hamnar där även om jag använder ../wp-admin. Har en annan sida på Loopia med Wp som fungerar men inte den nyinstallerade. Är det någon fördröjning innan man kan komma åt kontrollpanelen? Jag ser den via FTP’n men går som sagt inte att logga in på.
Mvh
Tommy
Hej Tommy,
DNS-förändringen har troligtvis inte hunnit slå igenom (kan ta upp till 48h).
Kontakta support@loopia.se med kundnr och detaljer om det inte löser sig inom den tiden så hjälper vi dig.
Hur ändrar jag teckensnitt?
Hej Lotta.
Typsnitt definieras av det tema du använder. Det går bra att justera typsnitt för vilket tema som helst, det kräver dock att du gör ändringar i CSS-koden (Utseende / Redigerare).
Har du inte arbetat med CSS tidigare är det bra att först lära sig grunderna, för det finns det gott om bra resurser på Internet, t ex http://webdesignskolan.se/css/css.php och http://www.w3schools.com/css/default.asp
Jag har installerat wp enligt guiden och det går inte att logga in, får endast fram min testsida jag gjorde i sitebuilder. När jag loggar in via Loopias kundzon fungerar inte lösenord och användarnamn trots att jag testat ett antal gånger och är bombsäker på att jag skriver rätt.
Hej Hanna,
Under inloggningsrutan för din WordPress-installation (på ”www.dinadress.se/wp-admin”) kan du klicka ”Glömt lösenord?” och beställa ett nytt lösenord. Det skickas då ett nytt lösenord till den e-postadress du angav vid installationen.
Kontakta support@loopia.se (eller slå oss en signal) med kundnummer och detaljer om du inte får ordning på det så hjälper vi dig.
Vet ej om denna sida fortfarande är aktiv, men jag har en fråga angående wordpress. Om man vill ha bilder rullande som typ ett bildspel på startsidan, hur gör man då?
Marcus: kontakta mig per mail så ska jag förklara för dig 😀
Det blev fel när jag ville få till en wp-blogg. Jag valde vår domän men skulle förmodligen valt sub-domän som plats för bloggen. Den ska vara utanför hemsidan vi har (länk inifrån liksom). Kan jag återställa vår hemsidan. Det ser ut som det är en 404 men är inte säker. Vågar inte gå vidare. Kan man backa valet med domän?
Med vänlig hälsning Danne
Hej Dan,
Kontakta support@loopia.se med kundnummer och detaljer så hjälper vi dig.
Hej!
Underbart att ha en lathund specialgjord för Loopias WordPress! Dock verkar den på många ställen vara föråldrad. Listar här några av de uppdateringar jag saknar:
Panelen ser helt annorlunda ut. Alternativet Länkar finns inte. Permalänks-funktionen är flyttad/ändrad. Inläggsredigeringen ser annorlunda ut. Inläggs-etiketter heter nu enbart Etiketter.
Köpt en domän av er, kan man använda den genom wordpress? Eller behöver man köpa ett helt nytt paket?……. Det ända jag vill ha är en blogg med mitt egna domän namn. Om det är så att jag behöver betala ännu mer än 109:- per år känns det ens onödigt att köpa detta domän av er då jag kan göra min egna blogg med mitt egna domännamn på blogg.se. Men nu är namnet redan registrerat och jag vet inte hur jag ska ta mig till om jag nu vill skapa detta till en blogg. Mvh Alicia
Hej Alicia,
För att kunna installera en WordPress-blogg hos oss krävs att du har ett webbhotellspaket (t ex Privatpaketet 84 kr/mån).
Hos oss kan du göra precis vad du vill med din WordPress-sida, vi publicerar inte heller reklam på din sida och du kan använda ditt webbhotellskonto till så mycket mer (t ex starta webbutik och sätta upp så många e-postadresser som du vill till dina domännamn).
Kontakta oss gärna via telefon (021-12 82 22) e-post (info@loopia.se) eller chatt om du har fler funderingar.
Hej,
Jag vill väldigt gärna göra en hemsida själv. Har en nu i Joomla, som jag inte förstår mig på att administrera själv.
Funderar på att göra en och har tittat/testat några gånger dels på loopias egna och nu på wordpress. Men, jag förstår tyvärr inte termer och annat hur jag ska gå tillväga. Det blir så otroligt många frågor och funderingar så jag kommer inte framåt.
Finns det möjlighet att få gå på en fysisk kurs? Det är säkert fler än jag som inte kan/förstår. Jag åker gärna till Västerås eller var som helst (nästan). Förstår att jag även behöver betala för ev. kurs.
Med vänlig hälsning
Ingrid Ö Lövgren
Hej Ingrid,
Vi har tyvärr ingen möjlighet att hålla någon fysisk kurs.
Nu vet jag inte var du bor, men jag vet att t ex både Studiefrämjandet och Folkuniversitetet arrangerar WordPress-kurser på flera ställen i landet.
Du kan säkert hitta ytterligare alternativ genom att Googla på ”wordpress-kurs” och din stad.
Lycka till!
Jag har fått önskemål att i användarvillkoren och i anslutning till de omodererade kommentarerna ange att den som skriver ett inlägg själv ansvarar för detta. Hur når jag ”användarvillkoren”? Hur kan jag skriva in önskad text i anslutning till rubriken ”Kommentarer”? Undrar Birger Hultman
Hej,
Jag har ändrat permalänkar (då det inte ville ta t.ex. år/månad/postname) och undrar om det tar en tid innan det ändras för just nu när jag klickar på en rubrik så blir det ändå med år/månad/postname
http://jannikereinholdsson.se/2015/07/be-gentle/. I kommenatarslänken i resp. inlägg så funkar det…
Hej Jannike,
Det fungerar för mig nu när jag går in på din sajt. Om det fortfarande inte visas för dig kan du testa att rensa cachen i din webbläsare, det kan vara det som gör att det dröjer 🙂
Försökte och installera en WP-blogg och det verkade fungera men när jag ska besöka den/logga in så hittas inte servern. Kolla gärna vad jag ev har gjort för fel eller dröjer det länge efter nytt domännamn fungerar.
/lg
Hej Lars-Göran,
Det brukar ta mellan 1-3 timmar innan en nyinstallerad WP-blogg kommer igång. Om problemet finns kvar ber vi dig kontakta support@loopia.se med ditt kundnummer, så kikar vi på det.
Hej!
Jag undrar hur jag gör om för att sätta upp en blogg med ett köpt WP-tema?
Tack på förhand!
Hej Johanna, när du köpt ett tema brukar man oftast kunna ladda hem en zip-fil från tillverkaren av temat eller återförsäljaren (tex Themeforest). Zippa upp denna fil och lokalisera tema-filen som oftast är en zipfil i katalogen du nyss packade upp. Denna temafil laddar du upp i din WordPress genom att logga in och välja ”Utseeden–>Teman–>Lägg till nytt”. Får du problem kan du kontakta oss på support@loopia.se för assistans att att ladda upp ditt nya tema. //Daniel Ö Loopia Support
Hej! Jag har köpt en pro-version av ett tema och försökt ladda upp det på hemsidan, både genom ert tips via ”utseenden-teman-lägg till nytt” & via ”verktyg-importera” – men de funkar inte att välja filer via ”bläddra-knappen”. Hur kan jag komma tillrätta med det? Kan jag ladda upp filen på annat sätt?
Hälsn Tina
Hej igen – jag fick det att funka i en annan webläsare, behöver ingen hjälp längre!
Hej Tina,
Vad skönt att det löste sig! Tveka inte att höra av dig till oss på support@loopia.se om du har några andra frågor eller funderingar.
Jag ringde er i kväll och undrade vad jag gjorde för fel när bilderna på min WordPress sidan inte visas. Det svar var att jag skulle skaffa ett ftp program och en ftp-adress för att sedan kunna lägga bilderna på rätt adress, dvs inte använda den möjlighet som finns i WordPress om man läser i Er skola. Nu undrar jag varför beskriver ni inte det man måste göra för att visa bilder?
Nedan ser ni utdrag ur er utbildning
”Välj att du vill ladda upp en bild från din dator genom att klicka på den vänstra fliken “Ladda upp filer” precis nedanför rubriken “Infoga media” i dialogrutan som kommer upp. Klicka därefter på “Välj filer”.
När du valt en bild och klickat på öppna för att ladda upp den, har du i högerspalten möjlighet att fylla i titel, beskrivning, storlek, justering, m.m. Dessa val är dock frivilliga.”
”Klicka sedan på ”Infoga i Innehåll” för att lägga in bilden i ditt inlägg.”
Jag kan även säga att i ett tillägg jag laddade ner fungerade bildhanteringen klanderfritt.
Hej Per, kontakta gärna vår support på nytt via e-post support@loopia.se eller telefon 021-12 82 22 så ska vi försöka hjälpa dig.
Hej
Jag administrerar sedan ett antal år en Sitebuildersida åt en vän (”han har inte tid”), nu har vi vuxit ur den och kräver något annat och sneglat åt WordPress. Då detta är en kommersiell verksamhet krävs det att den gamla sidan skall kunna fungera samtidigt som de nya byggs upp, är detta möjligt? Ett bloggprogram för att göra en hemsida tycker jag är att göra det mer komplicerat än nödvändigt. Kan jag publicera sidor gjorda i andra program typ Dreamweaver eller FrontPage?
Hej Ingemar, kontakta gärna vår support på support@loopia.se eller telefon 021-128222 så ska vi se hur vi kan hjälpa dig. //Anna, Loopia Marknad
Bra guide! Loopias 1-klicksinstallation av WordPress är mycket smidig. Om du istället föredrar att installera bloggen manuellt kan du läsa min guide här: https://www.bloggteknik.se/wordpress-blogg-guide
Hälsningar,
Niklas