Sälj mer med videomarknadsföring, del 2: Sätt videostrategin för ditt företag idag

Sälj mer med videomarknadsföring - sätt upp en videostrategi redan idagVideomarknadsföring är förvisso inte nytt, men marknaden förändras och video har dykt upp som en klar vinnare. När du känner att det är dags att ta klivet kommer en strategi vara det som särskiljer dig från konkurrenterna.

Strategi är ett ord som får många ryggar att krökas och många suckar att pysa ut –  men det behöver inte vara krångligt att sätta en strategi för ditt företags videomarknadsföring. Du behöver inte använda omständliga ord eller sätta upp enorma Excel-dokument, du kan göra det helt på ditt eget sätt. Det är dock viktigt att faktiskt ta tiden att göra det, det är tid du sparar in i det långa loppet. Slänger du ut videos på måfå kan du egentligen lika gärna låta bli, det är som att kasta pil i totalt mörker. Kanske träffar någon av dem tavlan, men du har ingen möjlighet att återskapa succén eftersom det berodde helt på slumpen. 

Det viktigaste med din strategi är alltså att den existerar. Det näst viktigaste är att den är satt på lång sikt, helst med ett års framförhållning. Se över vilka händelser i världen eller inom ditt företag som är lämpliga att skapa någonting kring. Börja med det som bas och bygg sedan upp en innehållsplan. Skriv ner när videos ska produceras, när och var de ska postas samt hur de ska spridas. För att underlätta strukturen i din strategi kan du dela upp innehållet i tre typer: hjälpinnehåll, hubinnehåll och hjälteinnehåll.

Så får du fler kunder med hjälp av webben

Ladda ner e-bok (gratis)

Hjälpinnehåll – hjälper tittaren genom att svara på frågor, göra tutorials eller guida dem rätt

Vad undrar dina potentiella kunder? Använd Youtube search insights (kika under trafikkällor i Youtube analytics) för att hitta de vanligaste sökningarna. Vilka av dessa frågor och funderingar kan du svara på? Utbildningsvideos är en bra form av hjälpinnehåll, läs mer om detta här.

Hubinnehåll – regelbundet och schemalagt innehåll som ger folk en anledning att prenumerera på din Youtube-kanal

Se till att ha ett konsekvent bildspråk och en redaktionell röst med distinkt stil. Dina videos måste ha sin egen känsla som går hand i hand med varumärket. Uppmana ofta dina tittare att prenumerera på din kanal och bygg på så vis upp en trogen publik.

Hjälteinnehåll – baseras på viktiga händelser under året

Det är videos som du vill få ut till en riktigt bred publik och det kan till exempel röra en ny produktlansering eller en helgdag som är viktig för din bransch. Detta innehåll kommer du posta ett par, tre gånger under året. Det får inte bli för tjatigt utan ska kännas speciellt när du väl gör det.

5 tips för ett lyckat hjälteinnehåll:

  1. Skapa nyfikenhet i god tid innan din video kommer ut med hjälp av trailers, klipp och nedräkningar.
  2. Se till att videon lever upp till förväntningarna och var ärlig mot dig själv när du ställer dig frågan “Kommer någon att vilja dela denna?”. Jobba gärna med emotionell video i ditt hjälteinnehåll för att maximera chansen till delningar.
  3. Engagera publiken. Kan dina tittare/kunder vara delaktiga på något vis genom t ex tävlingar, omröstningar eller medskapande? På det sättet får du ytterligare personer som kan hjälpa till att sprida budskapet.
  4. Använd verktyget Explore på Google Trends, där kan du se vilket innehåll som trendar på nätet. Det kan ge inspiration och hjälpa dig att förstå vilket typ av innehåll du ska skapa.
  5. Samarbeta med influencers (bloggare, youtubers, instagrammare, etc med egna plattformar) inom ditt fält. Störst är inte alltid bäst. För ett gym kommer en bloggare med 5000 träningstokiga läsare alltid vara bättre än en inredningsbloggare med en halv miljon läsare per dag.

Nu när du fått koll på strategin och olika typer av innehåll är det dags att du lär dig ta vara på Youtubes funktioner. Det finns många roliga knep i plattformen som kan hjälpa dig på traven! Jag tipsar om ett gäng av dessa i nästa veckas inlägg, som är det avslutande i denna serie.

Fler tips om marknadsföring på webben från Loopia-bloggen:

Inlägget är skrivet av Carl-Henrik Bronäs, onlinevideo-specialist på Stockholm Media Factory.Inlägget är skrivet av Carl-Henrik Bronäs.

Carl-Henrik är Onlinevideo Specialist och en av grundarna till Onlinevideobyrån Stockholm Media Factory. De hjälper företag med allt kring video inklusive strategi, produktion, distribution, annonsering och analys. Är du nyfiken på hur du ska få ut mer av Facebook Video? Se topp 10 listan du måste ha koll på nu »

 

 

 

Dela detta inlägg:

Ett svar på “Sälj mer med videomarknadsföring, del 2: Sätt videostrategin för ditt företag idag

  1. Bra med ”lev upp till förväntningarna”. Allt för många ser inte skillnaden på film och film och förstår värdet i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss