Sälj mer med videomarknadsföring, del 1: Tre typer av videos

Sälj mer med videomarknadsföring - tre typer av videos att prova påAtt förklara hur din produkt eller tjänst fungerar och vilka problem ditt företag kan lösa är inte alltid det lättaste. På hemsidor och i sociala medier syns exempel i form av massiva textväggar som – trots goda intentioner – snarare skrämmer bort än lockar in nya kunder. Det är inte svårt att förstå att videomarknadsföring är på uppgång i ett samhälle där koncentrationsspannet blir kortare och kortare.

Om du tror att du inte behöver bry dig om video eftersom du har ett litet eller medelstort företag, då gör du en tankevurpa. Just eftersom du har ett litet eller medelstort företag kan det verkligen löna sig att jobba effektivt med videomarknadsföring.

Se till att hänga med i alla tre delar av denna bloggserie, för då kommer du snart att veta skillnaden mellan en emotionell video och en konverteringsvideo, du kommer ha lärt dig hur du gör hjälteinnehåll, hur du sätter din egen videostrategi och hur du tar vara på YouTubes funktioner. Vi kastar oss in i det roliga direkt! 

Tre typer av videos

Det finns flera olika typer av videos och här delar vi in dem i tre olika kategorier: utbildningsvideo, konverteringsdriven video och emotionell video. Alla tre är viktiga verktyg för företagare, men se till att välja rätt budskap till rätt typ av video.

1. Utbildningsvideo – ska lära ut någonting

En utbildningsvideo är precis vad det låter som: en video som lär ut någonting. Det kan vara en introduktionsvideo för din programvara som mejlas ut till den som precis genomfört ett köp, men det kan också vara en allmän förklaringsvideo som bygger trovärdighet. För en körskola kan det vara en guide till hur man fickparkerar och för en optiker kan det vara tips på hur man väljer rätt bågar till sin ansiktsform.

2. Konverteringsdriven video – ska få tittaren att agera

En konverteringsdriven video ska få tittaren att agera, oavsett om denne ska ladda ner en PDF, registrera sig för ett nyhetsbrev, boka in ett möte eller köpa en produkt.  Här är det självklart viktigt att hela tiden följa upp resultaten. Du har ju ett specifikt mål med din video, om detta inte nås tyder det på att någonting bör ändras i videon. Detta går jag in på närmare i del 3 i denna bloggserie.

3. Emotionell video – ska väcka en känsla hos tittaren

En emotionell video ska väcka en känsla hos tittaren: medkänsla, glädje, ilska, oro eller lycka. Det här är den svåraste videokategorin att lyckas med, men om du klarar det kommer du att bli belönad. När våra känslor väcks är det lättare för oss att agera, så en väl utförd emotionell video hjälper till med konvertering. Dessutom är det mer troligt att du får organisk (icke-köpt) spridning av din video i sociala medier. Det är värt väldigt mycket och det kommer att stärka ditt varumärke och hjälpa nya kunder att hitta till dig.

Fem tips för att lyckas med din video:

  1. Var inte rädd för att dela med dig av din expertis, det kommer bara att stärka ditt varumärke.
  2. Skapa och publicera dessa videos regelbundet. Då blir du ett självklart namn inom din bransch och den som folk ringer när de inte orkar eller kan utföra arbetet själva.
  3. Försök verkligen att sätta dig in i vilka frågor en potentiell kund ställer sig innan den väljer att genomföra ett köp. Det är lätt att bli hemmablind och tro att de fackord som är vardag för dig också är det för andra människor.
  4. Håll videon kort och koncis. Introducera gärna dig och ditt företag i början, men då med max en mening. Den som klickat upp din video har en fråga och vill ha ett svar snabbt.
  5. Har du en webshop som säljer produkter kan du alltid ge tips som känns logiska ihop med dina varor. Fundera över vad din målgrupp har för problem eller frågor. Säljer du amningskuddar är de flesta frågor om spädbarn intressanta, säljer du skor är det tips om skovård och förvaring som är den logiska startpunkten. Anpassa det till din bransch och din verksamhet så kommer du se att det finns mycket att göra!

Nu när du lärt dig om olika typer av videos är det dags att titta på de större frågorna. Hur sätter man en strategi för videoinnehåll? Vad är hjälteinnehåll? Detta plus mycket annat svarar jag på i nästa veckas blogginlägg, missa inte det!

Fler tips om marknadsföring på webben från Loopia-bloggen:

Inlägget är skrivet av Carl-Henrik Bronäs, onlinevideo-specialist på Stockholm Media Factory.Inlägget är skrivet av Carl-Henrik Bronäs.

Carl-Henrik är Onlinevideo Specialist och en av grundarna till Onlinevideobyrån Stockholm Media Factory. De hjälper företag med allt kring video inklusive strategi, produktion, distribution, annonsering och analys. Är du nyfiken på hur du ska få ut mer av Facebook Video? Se topp 10 listan du måste ha koll på nu »

 

 

 

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss