.vadduvillomduharråd

En knapp vecka efter att vi skickat ut ett pressmeddelande om aktuella domäntrender så klubbade ICANN igenom en av de punkter vi tog upp, nämligen att det ska bli tillåtet att köpa toppdomäner i form av varumärken, städer eller något helt annat. Det innebär alltså att det kommer att vara möjligt att registrera en helt egen toppdomän som t ex “.loopia” eller “.stockholm” som komplement eller istället för “.se” eller “.com”.

Som du kanske kan gissa blir kostnaden för en egen toppdomän ingen struntsumma. Bara att ansöka kostar en bra bit över 1 miljon kronor, och för att din ansökan ska bli godkänd ställs ett antal krav. Att ansökningssumman är så hög beror troligtvis på att man vill hindra att någon köper in ett antal toppdomäner för att sedan försöka sälja vidare dyrt.

Exakt hur ansökningarna ska gå till och vilka krav som ställs kommer att bli klart de närmaste månaderna. Den första omgången ansökningar kommer att tas emot mellan 12 januari och 12 april 2012, och under 2013 så kommer de första nya toppdomänerna att sättas i bruk.

Det är svårt att säga hur detta kommer att påverka domänmarknaden, det finns en uppenbar risk att det kan bli förvirrande för Internetanvändaren med en stor mängd nya toppdomäner. Och företag måste ta sig en funderare på om de vill skaffa en egen toppdomän, och i så fall vad orsaken är – att lyfta fram sitt varumärke, eller att skydda det så ingen annan tar det först? För oss som registrar så är det självklart några spännande år vi har framför oss för att hitta rätt position och möta våra kunders önskemål och funderingar.

Vad tycker du om den här förändringen? Kommentera gärna.

Dela detta inlägg:

7 svar på “.vadduvillomduharråd

 1. Jag har blandade känslor för detta. Delvis tycker jag det är underbart att ”det går framåt” på nätet och att ICANN gör vad de kan för att kunna få fart på affärer online men å andra sidan så förstör det lite domänhandel i allmänhet – hetsen kommer bli hög över nya TLDs men även alla de nya domäner i dessa TLDs.

  Kan helt enkelt inte bestämma mig huruvida det är bra eller ej.

 2. Jag förstår inte riktigt. T.ex. HP kan alltså köpa .hp, men får sedan vem som helst köpa en domän under den toppdomänen? Så jag kan ta pilsnerkorv.hp? Det verkar ju lagom märkligt. 🙂

 3. Det är upp till ägaren av toppdomänen om de kommer att sälja domäner under den eller om de bara kommer att använda den själva. Nu är det inte säkert att HP kommer att registrera den toppdomänen, men vill du gärna ha pilsnerkorv.hp kan det vara idé att börja förhandla med dem redan nu 😉

 4. Jag ser fram emot adresser så som buy.a.computer och liknande. Det ringer bra på tungan, men:

  Vem bryr sig egentligen? Det är bara kosmetik.

 5. Tyvärr har jag en känsla av att vi småföretagare, som inte har råd att hosta upp en miljon, kommer att bli överkörda här.
  Det som varit spännande hittills, är ju att även småföretagare börjat kunna göra sig hörda i mediabruset via Internet. Jag hoppas jag har fel, men risken är nog stor att de stora kommer att bli ännu större och vi små kommer att synas mindre, precis som i papperstidningarna.

 6. Nej, jag tycker att det räcker gott och väl med de uppluckrade landsdomäner som redan finns. Jag har en själv, .nu, men helst skulle jag väl sett att jag hade .se, eftersom jag bor i Sverige och skriver min hemsida på svenska. Men, men… nu är det ju så här, men de behöver väl inte hitta på ännu fler toppdomäner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss