Snabba upp WordPress med Autobahn

Vi har tidigare informerat om att det är möjligt att dela upp sin webbsida mellan olika servrar i vår kunskapsdatabas. Då skrev vi om hur det gick till att använda både Windows och UNIX för samma webbsida. Nu med Autobahn går det med samma princip att separera det statiska materialet från det dynamiska och på så vis snabba upp sin hemsida.

För att belysa detta kan vi ta WordPress som exempel då många av våra kunder använder det. Första steget är givetvis att skapa en subdomän på Autobahn, i vårt fall döper vi den till media.mindoman.se. I WordPress kontrollpanel under Inställningar / Övrigt ändrar vi målet där alla nyuppladdade filer ska sparas samt sökvägen till filerna enligt bilden nedan.

WordPress med Autobahn

Svårare än så är det inte. Vill man flytta befintligt material blir det lite svårare, men inte mycket. De befintliga filerna behöver kopieras över till den nya subdomänen via FTP. I vårt fall kopierar vi filerna från mindoman.se/public_html/wp-content/uploads/ till media.mindoman.se/public_html/. För att detta ska få någon effekt behöver samtliga inlägg uppdateras. Det gör man enklast med en SQL-fråga, i vårt fall räckte det att uppdatera fälten post_content och guid enligt nedanstående SQL-fråga. Givetvis tog vi en backup på databasen innan vi körde vår UPDATE.

UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content,
'www.mindoman.se/wp-content/uploads',
'media.mindoman.se'), guid = REPLACE(guid,
'www.mindoman.se/wp-content/uploads',
'media.mindoman.se');
Dela detta inlägg:

16 svar på “Snabba upp WordPress med Autobahn

 1. Johan: Vilken version av WordPress Mu är det du använder? Sql-frågan i inlägget ovan är inte kompatibel med WordPress Mu då databasstrukturen är annorlunda. Kontakta gärna vår support så kan vi säkerligen hjälpa dig att få det att fungera även för WPMU.

 2. Jag använder WordPress MU 2.7.1. Dock har jag inte kört sql-komandot än eftersom jag ville få uppladdningen att fungera först. Jag ändrade ”Upload Path” och ”Fileupload Url” under admin/blogs/edit. Är det någon annanstans man måste ändra?

 3. Pingback: Klura. » Noterat
 4. Kanon fungerar det! Kom dock på en bra bieffekt, om jag i framtiden flyttar bloggen t.o.m. till en annan domän så ligger ju korrekta sökvägar till bilderna kvar och man slipper mecka med uppdatering 🙂

 5. Jon: Det har du rätt i ja, bra tips! Sen får jag ju säga att jag blir mäkta stolt över att återfinna Loopia på din hitlista :).

 6. Nu tog jag äntligen tag i detta och allt funkade perfekt.

  Migrerade även över 800 bilder som låg på en annan sökväg (arv från tiden då jag körde Blogger) och även det gick helt smärtfritt.

  Tack för blogginlägget och exempelkoden!

 7. Nu tog jag äntligen tag i detta och allt funkade perfekt.

  Migrerade även över 800 bilder som låg på en annan sökväg (arv från tiden då jag körde Blogger) och även det gick helt smärtfritt.

  Tack för blogginlägget och exempelkoden!;. All the best!!

 8. Detta är en sanning med modifikation, jag var tvungen att ange DOCUMENT_ROOT för att kunna ladda upp bilder. WordPress 3.5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss